God svenska – vägen till arbete för utrikes födda?
Arbete, Utbildning
1 nov 2022
Att snabbt lära sig svenska framhålls ofta som en nyckel för att utlandsfödda ska kunna ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Betydelsen av muntliga och skriftliga språkfärdigheter verkar dessutom ha ökat över tid, även i lågkvalificerade yrken.
Syftet med denna rapport är att analysera hur viktiga goda kunskaper i svenska språket är för utlandsfödda personers möjligheter att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Rapporten fokuserar på tre frågor:
› Vilka krav på svenskkunskaper har arbetsgivare när de rekryterar?
› Vilka kunskaper i svenska har utlandsfödda personer?
› Vilka åtgärder kan användas för att hjälpa utlandsfödda att uppfylla arbetsgivarnas krav på svenskkunskaper så att arbetsmarknadsinträdet kan fungera bättre i framtiden?
I rapporten diskuteras svenskkunskapernas betydelse på arbetsmarknaden för de personer som har invandrat till Sverige i vuxen ålder. För att besvara dessa frågor har vi genomfört två omfattande enkätundersökningar där vi erhållit svar från drygt 800 rekryterare hos små, medelstora och stora arbetsgivare inom privat och offentlig sektor.
I enkäterna ingick dels frågor om erfarenheter av rekrytering och betydelsen av kunskaper i svenska språket vid anställning av utlandsfödda, dels frågor där de svarande fick bedöma såväl fiktiva skriftliga jobbansökningar som filmsekvenser från simulerade anställningsintervjuer (där en skådespelare agerar som jobbsökande), som är utformade för att visa en viss nivå av språkfärdighet.