MatchIT – snabb väg till arbete för nyanlända akademiker
Work
14 Apr 2021
Nyanlända akademikers IT-kompetens matchas med bristyrken i Sverige. Projektgruppen undersöker hur den framgångsrika metoden ska kunna implementeras i större skala. ”Utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv råder ingen tvekan om att MatchIT är vägen fram”, säger Region Skånes projektledare Olga Szczepankiewicz.
Projektet MatchIT har utvecklat en metod för att matcha hög kompetens hos utrikes födda inom området IKT – informations- och kommunikationsteknologi, med bristyrken i Sverige. En brist på cirka 70 000 personer med IT- eller digitalt relaterad kompetens befaras i Sverige till år 2022. Region Skånes projektledare Olga Szczepankiewicz arbetar nu med att överbrygga hinder med siktet inställt på strukturförändringar.
– Vi som region och projektägare har drivit projektet med målet att fler individer ska nås och på flera ställen. Nu har vi konkretiserat och identifierat utmaningar för att MatchIT ska kunna implementeras nationellt i ordinarie verksamheter.
Samhällsekonomisk vinst
Metoden MatchIT finansieras främst av Europeiska socialfonden. Region Skåne är projektägare och driver projektet tillsammans med Lunds universitet, Blekinge Tekniska Högskola, Ideon Science Park, Arbetsförmedlingen och Region Blekinge. MatchIT består av en kombinerad utbildnings- och matchningsinsats på högskolenivå. Hittills har fyra utbildningsomgångar av MatchIT med totalt 100 deltagare genomförts i regi av Lunds universitet och Blekinge Tekniska Högskola. Szczepankiewicz driver nu att den framgångsrika samverkansstruktur som skapats i projektet ska fortsätta att arbeta för att få till en implementering av den framgångsrika metoden
– Utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv råder ingen tvekan om att MatchIT är vägen fram. Utmaningen är som ofta, att projektets fortlevnad kräver finansiering av flera aktörer. Region Skåne utvecklar och utmanar. Vi är ingen förvaltande aktör, men det krävs att vi samordnar aktörerna och uppmuntrar till handling. Universiteteten har pengar men prioriterar främst grundutbildning samt forskning och innovation. Lärosäten behöver incitament för att bedriva insatser som MatchIT.
Ansvaret för livslångt lärande
Szczepankiewicz konstaterar att mindre högskolor skulle kunna positionera sig med unika insatser som MatchIT. Lärosätena har begränsade möjligheter att prioritera skräddarsydda utbildningar för till exempel nyanlända akademiker. Hon menar att arbetsmarknadens behov ibland krockar med lärosäten som ogärna vill bli styrda av yttre påtryckningar, som vad näringslivet behöver just nu.
– Lärosäten har i uppdrag att arbeta med livslångt lärande, men vi har grupper i samhället som inte kan komma in på utbildningar. De saknar rätt bakgrund och utbildningen som krävs. Nyanlända akademiker behöver snabba konkreta insatser som är förankrade i arbetsmarknaden. MatchIT har kunnat förse arbetsmarknaden med kompetens som gör tillväxten möjlig.
Som projektledare fokuserade hon initialt på att utforska utmaningar som resurser, lagförändringar och ökat samarbete mellan medverkande parter – för att säkerställa projektets framtid:
– Efter lång tids kartläggning står det tydligt att det som behövs är finjusteringar, vi behöver utnyttja och förstå befintliga system. Det krävs strategier, vilja och incitament hos de ingående aktörerna. Det finns framkomliga vägar, men i allt arbete där man kraftsamlar behövs en samordnande aktör. Region Skåne har i projektet kunnat vara den visionära, utmanande och drivande aktören.
Arbete ersätts med insatser
I den mest framgångsrika omgången kom 50 procent av deltagarna i arbete efter utbildningen. Det kan jämföras med att runt 15 procent av utrikes födda akademiker vanligtvis kommit i kvalificerat arbete efter tio år i Sverige.
– Region Skåne såg tillsammans med andra aktörer i regionen, behovet av insatser för de nyanlända akademikerna. Kommunerna utmaning gäller främst människor i behov av försörjningsstöd. Det saknades insatser som snabbt tillvaratog kompetensen hos akademikerna, säger Szczepankiewicz.
Region Skåne tog ett stort ansvar 2015 när många flyktingar och immigranter anlände, beskriver hon:
– Vi hade redan en struktur i samarbete med bland andra lärosäten, Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen. En fungerande samverkansstruktur har varit den främsta framgångsfaktorn.
Deltagarna får ersättning genom Arbetsförmedlingen och kan därmed fokusera på utbildningen. Kostnaderna för kursen täcks av att en deltagare är i arbete bara någon månad. IKT, informations- och kommunikationsteknologi har även varit ett tacksamt område att validera:
– Att testa logik och matematisk förmåga är universellt. I tid tar det någon timme att genomföra tester med fokus på logik, matematik och kartläggning av programmeringskunskap. Utöver det tillkommer endast en motivationsintervju och ett engelskatest.
”Höj långsiktiga ambitioner”
Olga Szczepankiewicz behåller siktet på nationell implementering, stärkt av tidigare erfarenheter där Region Skåne drivit framgångsrika projekt.
– Läkarspåret för nyanlända är idag är ett nationellt snabbspår genom Arbetsförmedlingen. Där lyckades vi, tillsammans med våra samarbetspartners, att implementera insatsen i ordinarie system. Nu utforskar vi liknande vägar för MatchIT.
Szczepankiewicz uppmanar alla som beviljar medel till projekt att höja förväntningarna och ambitionerna för långsiktiga mål och satsa på nationell implementering av lyckade projekt.
– Politiker är yttersta kravställare på medel som delas ut till projekt. Vilka strukturella mål uppnås? Om projekt beviljas medel som inkluderar krav på strukturförändring, behöver uppföljning av dessa stärkas.
Related news
Integration
26 Jun 2024