Nordic co-operation on integration and inclusion

Mangfoldspris til Norsk barnebokinstitutt

Immigration & development, Integration

2 Dec 2023

Norsk barnebokinstitutt inspirerer sine målgrupper til å tenke større og bruke seg selv og sine historier, sa juryen ved Integrerings- og mangfoldsdirektoratets mangfoldskonferanse i Oslo.

Norsk barnebokinstitutt og Strawberry AS stakk av med de norske Mangfoldsprisene for 2023.

I små virksomheter ble barnebokinstituttet hedret for sitt dedikerte arbeid med å styrke etnisk mangfold og et fokus på inkluderende arbeidsmiljø. Norsk barnebokinstituttet er et nasjonalt utdannings- og kunnskapssenter for barne- og ungdomslitteratur i Norge

Juryen la vekt på instituttets rolle i å inspirere til større tenkning og positive ringvirkninger for integrering og mangfold i samfunnet.

”Vinneren er en virksomhet som har jobbet målrettet og systematisk for å styrke det etniske mangfoldet i sin virksomhet”, heter det i juryens begrunnelse.

”De har  laget sin egen mangfoldstrategi. De ansattes kompetanse brukes til å utvikle og forbedre tjenestene. Virksomheten profilerer mangfoldets verdi innen en viktig bransje, ikke bare internt, men også ut i resten av samfunnet”, skriver juryen blant annet.

“Mangfold er en handling”

Nisrin Maktabi-Barkouki, direktør ved Norsk barnebokinstitutt, kunne ikke motta prisen selv, da hun for tiden er i Egypt og jobber med forberedelser til bokmessen i Kairo 2024, der Norge er gjesteland.

Men hun sier, selv om det er ”gledelig at Norsk barnebokinstitutt premieres for mangfoldsarbeidet, har vi som samfunn fortsatt en vei å gå for å gjøre mangfold til ”den nye normalen””.

”Ikke minst med tanke på meningsmangfoldet, som jeg tenker er det kanskje mest viktige mangfoldet å snakke om fremover. I en verden som stadig blir mer polarisert kan rommet for å mene og ytre seg virke snevrere enn tidligere”, sier Nisrin Maktabi-Barkouki i en udtalelse.

”Mangfold er ikke bare et ord, det er en handling, det er en tilstand, det er et premiss og det er en forpliktelse”, sier hun.

Pris til hotellkjede

I kategorien mellomstore og store virksomheter gikk Strawberry AS, en hotellkjede med over 220 hoteller, av med prisen.

Juryen roste den systematiske tilnærmingen til mangfolds- og inkluderingsarbeid, samt ledernes engasjement.

LES MER OM PRISUTDELINGEN HER

Virksomheten ble anerkjent for å ha etablert systemer for talentutvikling, ansattes deltakelse i produktutvikling, og inkludert mangfoldsledelse i lederprogrammet. Juryen mente Strawberry AS kunne være en inspirasjon for andre store arbeidsgivere i både privat og offentlig sektor.

De andre nominerte inkluderte VSK Fiskeredskaper og Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger i kategorien små virksomheter, samt Clarion Hotel The Edge og Bergens Tidende i kategorien mellomstore/store virksomheter.

Prisene ble overrakt av statssekretær i det norske Arbeids- og inkluderingsdepartementet Kjetil Vevle (AP) under IMDis årlige mangfoldskonferanse. Han sa at det finnes mange virksomheter i norsk arbeidsliv, både private og offentlige, som tør å ansette folk på tvers av bakgrunn, språk og nasjonalitet.

“Virksomheter som verdsetter og nyttiggjør seg av innvandreres kompetanse. Arbeidsgivere som ser menneskers ulike egenskaper og bakgrunner som en styrke og mulighet, mer enn en risiko”, sa Vevle blant annet.

FacebookXLinkedInEmailPrint

Follow us on social media: