Frivillige venner viser vej til job og deltagelse i samfundslivet
Social work
25 Feb 2022
Flygtninge bliver bedre til dansk, forbedrer deres beskæftigelsessituation og deltager mere aktivt i samfundet, når de har en frivillig ven eller venskabsfamilie. Det viser den foreløbige evaluering af projektet Venner Viser Vej, som DRC Integration driver i partnerskab med Røde Kors.
Sammen med øget trivsel og større samfundsforståelse er det nogle af de foreløbige resultater i et nyt evalueringsnotat om Venner Viser Vej udarbejdet af Als Research. Notatet viser også, at Venner Viser Vej både når nyankomne flygtninge og dem, der har været i landet i længere tid, men også at bestræbelserne på at etablere indsatsen i udsatte boligområder har vist sig sværere end forventet.
Notatet bygger på kvantitative og kvalitative data fra flygtninge, frivillige, kommuner og boligsociale aktører. Projektet er i dag til stede i mere end 80 kommuner.
Det viser evalueringen blandt andet:
Danskkundskaber: Venner Viser Vej kan være særlig gavnligt ift. at øge danskkundskaberne for de deltagere, der ikke er i beskæftigelse. Dette inkluderer særligt ikke-vestlige kvinder, hvoraf en stor andel har været i Danmark i mange år.
Beskæftigelse: Flygtninge kommer tættere på og i nogle tilfælde i job med hjælp fra frivillige venner, der bl.a. gør brug af deres netværk, støtter op om søgning af job og uddannelse og hjælper til at afklare ønsker og muligheder ift. uddannelse og job.
Foreningsliv: Børnenes deltagelse i foreningslivet styrkes gennem relationerne til de frivillige, hvor der ofte er fokus på børnenes muligheder for at deltage i sport og andre fritidsaktiviteter. Derudover hjælper de frivillige med at søge kontingentstøtte.
Kultur- og samfundsforståelse: Relationerne øger kultur- og samfundsforståelsen, fx gennem samtaler om ligestilling, børneopdragelse, tradition og religion. Forståelsen af det danske samfund fylder især hos nyankomne flygtninge, som får hjælp til netbank, NemID, skat m.m.
Related news
Integration
6 Dec 2021