Nordic co-operation on integration and inclusion

Forsøg med frihed på beskæftigelsesområdet kræver reel frihed

Work

13 Sep 2022

4 kommuner er nu udpeget til at sætte beskæftigelsesområdet fri som velfærdskommuner. Nu gælder det om at have høje ambitioner med færrest mulige bindinger på rammerne, så vi kan lægge sporene til en ny og bedre beskæftigelsesindsats fri af snærende bånd.

Aabenraa, Silkeborg, Hillerød og Greve kommuner er de heldige 4, der det næste år bliver sat fri på beskæftigelsesområdet som velfærdskommune.

Hele 51 kommuner havde søgt om at blive en af de 4, og det vidner ifølge Peter Rahbæk Juel, formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg om, at der er et stort potentiale i at rydde op i reglerne på beskæftigelsesområdet.

”Nu får de 4 kommuner mulighed for at vise, hvordan man kan håndtere beskæftigelsesindsatsen anderledes med fokus på borgere og virksomheder. Det ser vi frem til. Vi gad godt, at der var flere af de 51 kommuner, som var blevet udnævnt. Det ville give et bedre grundlag for at vise nye måder at varetage beskæftigelsesindsatsen på – og kommunerne er mere end klar,” siger KL-udvalgsformanden.

Det ligger endnu ikke fast, hvilke rammer og regler kommunerne kan blive sat fri for. Regeringen har dog spillet ud med et ambitiøst udkast med meget få hegnspæle, og Peter Rahbæk Juel håber, at netop det høje ambitionsniveau og de få hegnspæle bliver fastholdt, når Folketinget skal vedtage rammerne.

”Hvis de 4 kommuner for alvor skal have mulighed for at vise, hvordan man kan tilrettelægge beskæftigelsesindsatsen på en ny måde, der kommer både borgere, virksomheder og medarbejdere endnu mere til gavn, kræver det helt frie rammer. Mange partier er ude og pege på et behov for justeringer af beskæftigelsesindsatsen i denne tid. Og pege fingre af jobcentrenes indsats. Jeg håber derfor, at Folketingets partier vil tage deres egen medicin og netop give mulighed for at tænke helt nyt,” siger Peter Rahbæk Juel og fortsætter:

”Hver dag gør medarbejderne i landets jobcentre en kæmpe indsats, og vi kan jo se på resultaterne, at vi langt hen ad vejen lykkes med at give borgerne den rette indsats og virksomhederne den arbejdskraft, de efterspørger. Men kan vi gøre det bedre? Ja! For beskæftigelsesområdet er pakket ind i et hav af paragraffer og krav til medarbejderne om at vejlede, føre samtaler, dokumentere på bestemt vis. Og krav til borgerne for at kontrollere, at de ikke snyder systemet. Der er brug for forandringer, og dem har vi efterlyst længe.”

Texten är hämtad från KL

FacebookXLinkedInEmailPrint

Follow us on social media: