Yrkesdörren – breddar nätverk som kan öppna arbetslivet
Vägen in på den svenska arbetsmarknaden kan vara svår, särskilt för utrikes födda, då många jobb tillsätts via kontakter. Yrkesdörren är ett integrationsinitiativ som skapar möten mellan etablerade och nya svenskar för att bygga nätverk, främja mångfald och stärka etableringen i arbetslivet.
Arrangör
Yrkesdörren – ett integrationsinitiativ av svenska bolaget Axel Johnson. Yrkesdörren är en del av Axelerate, bolagets satsning på inkludering och mångfald.
Sammandrag
Vägen in på den svenska arbetsmarknaden kan vara svår, särskilt för utrikes födda, då många jobb tillsätts via kontakter. Yrkesdörren är ett integrationsinitiativ som skapar möten mellan etablerade och nya svenskar för att bygga nätverk, främja mångfald och stärka etableringen i arbetslivet.
Målet är en inkluderande arbetsmarknad där alla hittar sin plats. Initiativet bygger på att fler engagerar sig och deltar i dessa möten. Genom att registrera sig kan nya svenskar träffa etablerade yrkespersoner för att utbyta erfarenheter, prata jobb och öppna dörrar till nya möjligheter.
Målgrupp
Yrkesdörren har två målgrupper: Dörröppnare och Deltagare.
Dörröppnare är etablerade personer i Sverige som vill bidra med sin tid för att hjälpa nya svenskar att bygga upp yrkesnätverk i Sverige.
Deltagare är utrikes födda personer med utbildning och/eller arbetslivserfarenhet från utlandet som vill träffa någon som är etablerad i Sverige för att prata jobb och utöka sitt professionella nätverk.
Beskrivning av aktiviteten och förväntade resultat och effekter
Ett centralt syfte med mötet är att deltagaren ska få ett utökat professionellt nätverk i Sverige och få ett jobb som matchar deras kompetens.
- Man registrerar sig på Yrkesdörrens webbplats och anger då om man är dörröppnare (etablerad svensk som vill dela med sig av sitt nätverk) eller deltagare (ny svensk som önskar ett yrkesnätverk).
- Informationen som personerna lämnat hanteras i ett dataprogram och matchning görs.
- Dörröppnaren och deltagaren får sedan ett mejl från Yrkesdörrens team om att de matchats med varandra och de bokar själva ett möte.
- Ett centralt syfte med mötet är att deltagaren ska få två nya kontakter, som i sin tur kan öppna fler dörrar.
- Ett möte inom ramen för Yrkesdörren ska vara enkelt och lustfyllt. Det enda som behövs är att träffas under en timme för att utbyta erfarenheter. Vill man träffas fler gånger eller under längre tid så är det fritt fram. Allt är baserat på frivillighet.
- För att underlätta mötet har Yrkesdörren tagit fram en samtalsguide med ämnen man kan tala om – branschen i allmänhet, yrkes- och karriärmöjligheter, sociala koder som kan vara bra att känna till.
- Det är kostnadsfritt för såväl dörröppnare som deltagare att vara med i Yrkesdörren.
Teori och kunskap
Utmaningar med sysselsättning och integration:
Utrikes födda personer i Sverige har en lägre sysselsättningsgrad jämfört med inrikes födda. Etablering på arbetsmarknaden är avgörande för både ekonomisk och social integration. Arbetsmarknadsetablering är även relaterat till individers sociala tillit och centralt för samhällets välfärd.
Trösklar till arbetsmarknaden:
Det finns flera hinder för utrikes födda att komma in på den svenska arbetsmarknaden, inklusive:
- Bristande sociala nätverk
- Arbetsmarknadens struktur
- Personligt humankapital och anställningskrav
- Diskriminering
Betydelsen av sociala nätverk:
Sociala nätverk spelar en avgörande roll i rekryteringsprocessen. De fungerar som informationsbärare där arbetssökande får tips om jobb genom personliga kontakter, och arbetsgivare använder dessa nätverk för att bedöma kandidater (bland annat referenstagning).
Enligt studier är en av de största anledningarna till utrikes föddas svaga arbetsmarknadsposition bristen på kvalificerade nätverk jämfört med inrikes födda. Dessutom rekryterar många företag via informella kontakter, vilket ytterligare förstärker behovet av starka sociala nätverk.
Nätverkens sammansättning:
Nätverkens sammansättning påverkar deras effektivitet, exempelvis för att främja jobb. Arbetsrelevanta nätverk byggs naturligt genom kontakter med studie- och arbetskamrater, men även föreningslivet och bostadsområdet spelar en roll.
Förekomsten av etablerad arbetskraft med utländsk bakgrund ökar nya svenskars jobbmöjligheter, dels genom befintliga sociala nätverk och dels genom att arbetsgivare som tidigare anställt någon med utländsk bakgrund är mer benägna att göra det igen. I segregerade bostadsområden med hög arbetslöshet är förutsättningarna för arbetsrelevanta nätverk sämre. Dessutom minskar nätverkens effektivitet ju längre tid en person står utanför arbetsmarknaden.
Bygga och bredda nätverk:
För att förbättra chanserna till anställning behöver utrikes födda utveckla arbetsrelevanta nätverk. Här kan etablerade svenskar spela en viktig roll genom att aktivt dela med sig av sina kunskaper och nätverk.
Minska etnisk diskriminering:
Breddade nätverk mellan nya och etablerade svenskar kan också bidra till att minska etnisk diskriminering. Ökad integration mellan olika grupper mildrar fördomar och motverkar stereotyper, vilket över tid leder till ett mer inkluderande samhälle.
Samhällsnytta av förbättrad integration:
Förbättrad integration skapar värde både för individen och samhället i stort. Det främjar samhällsnytta genom ökad tillit och välfärd, individnytta genom bättre anställningsmöjligheter och social inkludering, samt affärsnytta för företag som drar nytta av en mångfald av perspektiv och erfarenheter.
Kompetenser
Insatsen kräver att man som dörröppnare är etablerad i Sverige och har erfarenhet av den svenska arbetsmarknaden. Utöver det krävs inga förkunskaper. För att underlätta mötet har Yrkesdörren tagit fram en samtalsguide med förslag på upplägg och ämnen man kan tala om, ifall man behöver.
Ekonomi
Yrkesdörren är ett integrationsinitiativ från Axel Johnson, som helt finansieras av företaget. De största kostnadsposterna för Yrkesdörren är löner och marknadsföring.
Utförarens bedömningar och deltagarnas syn
Vi följer upp mötena som genomförs genom enkäter där dörröppnare och deltagare får besvara frågor om deras upplevelse av mötet. Av de svarande ser vi, bland annat, att 78 procent av Dörröppnarna (428 st) känner att de har bidragit till ett mer inkluderande samhälle, 72 procent (395 st) tycker att mötet var givande och roligt och 42 procent (232 st) uppger att mötet hjälpte dem att få nya perspektiv.
Citat från Dörröppnare:
“Since 2016 I have met 40+ people from all around the world through the integration initiative Yrkesdörren. In these meetings I have shared my experience on how the Swedish labour market works and the social codes that apply to it. It has been a true pleasure to discuss and understand more about our different cultures and also broadened my own network. I have enjoyed it every single time. Hopefully I have also contributed a little to bridge the gap between established and foreign-born Swedes!”
“Otroligt inspirerande att få träffa en arbetssökande som är så driven, ambitiös och modig. Vi tittade igenom hans CV, personliga brev och en annons för ett jobb som han sökt. Han hade även förberett viktiga frågor. Vi hade ett jättebra samtal som gav mig mycket energi. Detta vill jag göra fler gånger.”
Enligt våra enkäter så uppger 87 prcocent av deltagarna att de fått bra tips under mötet, 64 procent känner sig mer hoppfulla inför framtiden, 52 procent har fått bättre självförtroende på arbetsmarknaden och 52 rprocent har fått nya kontakter.
“From Mentorship to running photo studio together. In 2022, I moved from Stockholm to Borås and began rebuilding my professional network from scratch. As an architect, pyrography artist, and hobbyist photographer, I sought mentorship through Yrkesdörren. I was paired with Cornelia, a fellow immigrant and photographer. Cornelia and I connected over fika on a spring day in Haga, and our shared experiences and passion for photography as cherry blossoms were full bloom at Järntorget. Months later when I saw she needed assistance with a studio on Jobbsprånget, I spent no time and I reached out to her. What started as a four-month internship extended to six months and then transitioned into being an assistant photographer with her through Introduktionsjobb program. It is not an easy step to do for a small company to hire someone right away. Apart from skills, even chemistry between two professionals is a key to succeed. This journey has been transformative, helping me gain valuable skills and confidence in my new environment. What started as one fika to running the studio together is incredible and we are extremely grateful to Yrkesdörren. We hope our story inspires others to seek mentorship and collaborative opportunities.”
“Jag skulle vilja tacka er för möjligheten att vara en deltagare i ert program. Jag fick en fantastisk mentor som motiverade mig och gav mig dyrbara råd sedan vi träffades. Det hjälpte mig att vara praktisk och fokuserad och att hitta jobb till sist. Jag börjar att undervisa i vuxenutbildning i januari. Det är ett deltidsjobb men det är ett stort framsteg för mig eftersom jag inte jobbade i 6 år.”
Utvärdering, studier och monitorering
Vi registrerar antal personer och möten som genomförs samt skickar ut en enkät efter genomfört möte för att samla in information om mötesupplevelsen.
Vi samlar in information om antal nyregistreringar, hur många användare som bokar fler möten, antal genomförda möten samt mötesupplevelsen via enkäter. Detta gör vi för att säkerställa att tjänsten används i önskad omfattning och att vi upprätthåller hög kvalitet på både möten och matchningar.
Någon utvärdering har hittills inte gjorts, men vi har påbörjat arbetet med att ta fram en effektmätning utifrån den nya standarden för mätning av sociala effekter (SIS).
Lärdomar och spridning
Yrkesdörrens tjänst är rikstäckande och användare kan välja om de vill träffas digitalt eller fysiskt inom samma stad. Detta möjliggör att vi kan matcha personer över hela Sverige och det finns inget tak för hur många som kan använda tjänsten
Läs mer och kontaktinformation
Texten har publicerats 3.12.2024