Svenska för yrkesutbildade, Sfx
Sfx är Svenska för yrkesutbildade inom ett antal yrkesområden. Målet är att tillvarata nyanländ kompetens inom områden där det finns behov på arbetsmarknaden genom att effektivisera vägen för individer att kunna fortsätta verka inom sitt yrke.
Namn på insatsen
Sfx – Svenska för yrkesutbildade i Stockholms län
Arrangör
Sfx är ett samarbete mellan 26 kommuner i Stockholms län, kommunförbundet Storsthlm, Länsstyrelsen i Stockholm och Region Stockholm.
Anordnare av utbildningarna är fyra kommunala vuxenutbildningar.
Sammandrag
Sfx är Svenska för yrkesutbildade inom ett antal (främst akademiska) yrkesområden. Målet är att tillvarata nyanländ kompetens inom områden där det finns behov på arbetsmarknaden genom att effektivisera vägen för individer att kunna fortsätta verka inom sitt yrke.
Sfx erbjuder specialiserad och intensiv språkutbildning som utgår från nationell läroplan i Svenska för invandrare respektive Svenska som andraspråk. I kombination med den yrkespräglade språkundervisningen ges även särskilda föreläsningar, studiebesök, yrkestimmar, mentorsprogram mm för att de nyanlända ska bli introducerade till hur deras yrke eller bransch fungerar i Sverige. Deltagarna är nya i landet men inte i yrket.
Alla folkbokförda i Stockholms län kan ansöka till Sfx-utbildningarna, antagningskriterier och antal utbildningsplatser avgör antagning. Samtliga 26 kommuner i länet har ingått avsiktsförklaring för Sfx och anslutit sig till Sfx-överenskommelsen. Ansökan går via hemkommunen som sedan betalar Interkommunal ersättning till anordnare av aktuell Sfx-utbildning. Studerande från kommuner utanför Stockholms län är också välkomna såvida hemkommunen godkänner att betala för Sfx-studier.
Målgrupp
Sfx vänder sig till vuxna nyanlända, eller relativt nyanlända (upp till cirka 3–6 år i Sverige från första uppehållstillstånd), med utbildning och examen inom ett antal akademiska yrkesområden. Deltagare kan läsa svenska från nybörjarnivå eller från något högre nivå och upp till motsvarande C1 enligt europeiska skalan, det vill säga nivån som ger behörighet till studier vid högskola/universitet.
För att studera på en Sfx-utbildning behöver man ha någon form av uppehållstillstånd i Sverige och i första hand vara folkbokförd i någon av Stockholms läns 26 kommuner. Studerande från andra kommuner är också välkomna såvida hemkommunen godkänner Sfx-studier.
Utöver akademiska inriktningar finns även Svenska för lastbilsförare som har sitt C-körkort från land utanför EU. I antagningskraven ingår att uppvisa körskicklighet med tung lastbil.
Om man jämför med Sfi så tar det åtta månader på Sfi att lära sig samma som man gör på fyra månader här. Här får man hela tiden prata om något man tycker om jämfört med Sfi där man bara sitter och lyssnar.
– Elev SFL (Svenska för lastbilsförare) sid 34, Utvärdering Sfx 2017
Beskrivning av aktiviteten och förväntade resultat och effekter
Språkutbildningen inom Sfx följer kursplaner och läroplan för Svenska för invandrare (Sfi) som för högutbildade har två nivåer Sfi C och Sfi D. Nästföljande steg är Svenska som andraspråk (Sva) Grund vilken innehåller fyra (4) delkurser där akademiker typiskt sett kan gå direkt till delkurs 3. Efter Sva Grund följer Sva 1, 2, 3 som nivåmässigt motsvarar gymnasieskolans år. När eleven läst klart Sva 3 har hen således uppnått nivån för behörighet till högre studier.
De olika yrkesinriktade inslagen kombineras eller integreras med språkstudierna utifrån hur det passar bäst. För att exempelvis verkligen kunna träna svenska med en yrkesmentor behöver man ha kommit en bit i språkinlärningen och mentorskapen kommer bäst till sin rätt om de erbjuds när studeranden nått kurser på Sva Grund, eller högre.
Om en studerande läser alla kurser från grunden upp till Sva 3 tar det i genomsnitt cirka 18 månader.
För de yrken som kräver svensk legitimation, det vill säga lärare och medicinska yrken, förväntas Sfx leda till att man antingen kan ansöka om svensk legitimation (EU-utbildade inom medicinska yrken) eller är väl preparerad och vägledd för återstående studier, prov och annan komplettering som är nödvändig för att uppnå legitimationen.
För övriga akademiska yrken är målsättningen att rusta deltagarna till en språklig nivå i svenska som gör att de kan söka arbete, alternativt starta eget företag, som motsvarar deras kompetens inom yrkesområdet.
Varje kursbetyg är påbyggnadsbart inom det reguljära utbildningssystemet vilket gör det möjligt att gå ut i arbete och senare komplettera ytterligare betyg i svenska. De ska också inom Sfx ha fått ta del av olika insatser som gör att de har förståelse för hur deras yrkesområde fungerar i Sverige.
För lastbilsförare; klara Transportstyrelsens teoretiska och praktiska prov för C-körkortet samt Yrkeskompetensbeviset, YKB, vilket kan ske under utbildningsterminen eller strax därefter.
Söka och få anställning (alternativt starta eget) som yrkesförare.
Teori och kunskap
Sfx startade 2001 som ett resultat av att många flyktingar och invandrare vid denna tid, många från bland annat Irak och Iran, var utbildade inom medicinska yrken samtidigt som behovet på den svenska arbetsmarknaden för denna grupp var stort. Det tog dock mycket lång tid innan personerna genomgått de olika nivåerna i svenskundervisningen och efter detta studerat och kompletterat tillräckligt för att kunna ansöka om svensk medicinsk legitimation.
Ett antal kommuner söder om Stockholm gick tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm ihop och organiserade en intensivare språkundervisning, med bibehållen nationell läroplan, där dessa högutbildade studievana elever kunde vinna mycket tid samtidigt som man hade stort utbyte av att studera tillsammans med andra inom de medicinska yrkena. Detta stärkte också den professionella identiteten som annars riskerar försvagas i migrationsprocessen.
Detta föll väl ut och med tiden lades yrkesinriktade inslag till så att eleverna redan under språkutbildningen fick lära sig om svensk hälso- och sjukvård; om dess organisation och kultur, om patientbemötande, om central lagstiftning, om Socialstyrelsen och så vidare. Studiebesök och specialföreläsningar för farmaceuter, sjuksköterskor, tandläkare och så vidare byggdes på.
Då konceptet sågs som lyckat startade andra inriktningar med motsvarande upplägg för ingenjörer, pedagoger, programmerare, ekonomer, samhällsvetare med flera. Samarbeten med fackförbund kring mentorskapsprogram och kontakter med relevanta lärosäten skapades. Man märkte att det även skulle vara värdefullt att tillvarata och fånga upp kompetensen hos yrkesutbildade och Sfx-utbildningar för yrkesförar- och hantverksyrken tillkom.
Möjligheten att rusta nyanlända som är inriktade på, eller intresserade av, att starta och driva eget företag gjorde att Svenska för företagare SFF startade och så småningom blev Svenska för Entreprenörer, SFE. Den utbildningen kommer att upphöra efter december 2024.
Det som är bra med den här utbildningen är att man faktiskt får den kunskap och utveckling av språket som man behöver för att ta sig vidare. På en gymnasiekurs eller Sfi kan man få ett betyg, men det är vi egentligen inte intresserade av. Vi måste kunna språket för att utöva våra yrken. Man får mycket hjälp från varandra och från yrkeslärarna. Här samlas bara vi som har medicinsk bakgrund och samma utbildningsnivå. Det ger mycket mer än blandade grupper.
– Elever, SFA-medicin (nu SFM), sid 33–34, Utvärdering Sfx 2017
Kompetenser
Lärare som undervisar inom Sfx har lärarlegitimation om de undervisar i svenska, Sfi eller Sva, och där det förekommer yrkeslärare har dessa goda meriter så väl pedagogiskt som yrkesrelaterat.
Anordnare av Sfx-utbildningar bestämmer själva om rekrytering och kompetensutveckling för anställda. Vi önskar att det fanns en Sfx-kurs som all personal verksamma inom Sfx skulle ta del av, men det är ett utvecklingsområde!
Ekonomi
Sfx-studier finansieras genom interkommunal ersättning. Elevens hemkommun betalar månadsvis till den anordnande kommunen enligt årligen fastställd prislista. En samordnartjänst för det regionala Sfx-samarbetet finansieras gemensamt av de 26 kommunerna i Stockholms län.
Utförarens bedömningar och deltagarnas syn
Att Sfx-utbildningarna håller ett annat tempo och en annan kvalitet än ordinarie språkutbildning är anordnare helt överens om. När det gäller Stockholms stads tre Sfx-utbildningar har man i stadens statistikenhet räknat ut att deltagarna i Sfx sparar i genomsnitt 58 veckor om de läser hela språkutbildningen inom Sfx istället för i vanlig språkutbildning. Betygsresultaten är också goda.
Elevnöjdheten brukar överlag vara god även om det också är en kräsen och välartikulerad målgrupp. Alla brukar vara mycket positiva till Sfx-studier i jämförelse med ordinarie språkundervisning i de fall de kan jämföra.
Utvärdering, studier och monitorering
Rapport KSL, utvärdering av Sfx
Utvärdering Sfx 2017 på uppdrag av Länsstyrelsen
Lärdomar och spridning
Liknande verksamhet skulle kunna byggas upp i andra länder eller andra regioner.
I Sverige har Uppsala län startat Sfx-utbildningar för de medicinska legitimationsutbildningarna (SFM) och för pedagoger (SFP) och man har även haft funderingar kring ingenjörer och eventuellt entreprenörer. I Köping i Västmanland har man sedan ett tiotal år drivit Sfx-utbildningen SFA-medicin som dessvärre av besparingsskäl läggs ner till årsskiftet 2024/25.
För att verksamheten i Stockholms län ska kunna växa och få tydligare mätbara resultat har studien ”Hur når vi Sfx 2.0?” pekat ut flera områden som behöver utvecklas där man bland annat betonar behovet av mer utvecklade övergångar mot arbete i de aktuella yrkesområdena, en starkare regional plattform och styrning, tydligare koppling till övrigt regionalt arbete med kompetensförsörjning och än mer distinkt Sfx-pedagogik.
Metastudie av Sfx från Stockholms universitet
Rapport/uppföljning av SFF, Svenska för företagare
Sweco rapport om 6 goda exempel för etablering av nyanlända 2015
Rapport för forskningsprojektet ”Hur når vi Sfx 2.0?” 2021-22
Det finns inga guideböcker eller specifika utbildningar, men det går bra att läsa in sig via hemsidan sfx.se, läsa exempelvis studien ”Hur når vi Sfx 2.0?” (länk ovan), komma på studiebesök eller kontakta Sfx-samordnaren.
Läs mer och kontaktinformation
Kontakt:
Regional Sfx-samordnare Katarina Stiessel Fonseca
Katarina.Stiessel.Fonseca@jarfalla.se
Texten har publicerats 25.11.2024