Malmökraften – insatser för långtidsarbetslösa
Malmökraftens syfte är att förenkla individens kontakt med de olika myndigheterna, effektivisera ärendehanteringen, minska byråkratin och samordna insatser från respektive organisation med målet att de arbetssökande ska få arbete eller påbörja utbildning.
Arrangör
Arbetsförmedlingen Malmö, Malmö stad (Socialtjänsten, Enheten ekonomiskt bistånd och boende, Arbetsmarknadsavdelningen samt Gymnasie- och Vuxenutbildningsförvaltingen, Komvux) Försäkringskassan, Primärvården Region Skåne.
Sammandrag
Malmökraften är ett samverkansprojekt som drivs genom Arbetsförmedlingen, Malmö stad, Försäkringskassan och primärvården i Region Skåne.
Syftet är att förenkla individens kontakt med de olika myndigheterna, effektivisera ärendehanteringen, minska byråkratin och samordna insatser från respektive organisation med målet att de arbetssökande ska få arbete eller påbörja utbildning.
Fokus för Malmökraften har sedan start varit höga deltagarantal och högt ställda mål, exempelvis så har 8 900 malmöbor tagit del av Malmökraften från 2018 och närmare 3000 av dessa individer har fått arbete eller påbörjat studier.
Målgrupp
Malmökraften vänder sig till Malmöbor +30 år som är långtidsarbetslösa +12 månader och som är inskrivna på Arbetsförmedlingen/Socialtjänsten samt personer som är sjukskrivna, vilka har ersättning från Försäkringskassan.
Beskrivning av aktiviteten och förväntade resultat och effekter
I Malmökraften arbetar tio multikompetenta team med handläggare från Arbetsförmedlingen, Socialtjänsten samt Arbetsmarknadsavdelningen i Malmö stad. Deltagaren träffar handläggare från alla tre professioner vid en gemensam kartläggning, där en individuell handlingsplan upprättas och där teamet påbörjar arbetet med att samordna insatser i parallella spår utifrån deltagarens behov som i sin tur kan påbörja sin väg till självförsörjning vid första mötet.
Målet är att deltagarna ska komma ut i arbetet eller studier och genom det gemensamma teamarbetet kan Malmökraften effektivisera processen samt korta tiden i arbetslöshet för deltagaren. I Malmökraften finns även stödfunktioner så som Studie- och yrkesvägledare och vårdsamordnare som ger stöd i deltagarens vårdkontakter.
Tre försäkringsutredare samarbetar även med tre arbetsmarknadssekreterare, för att stödja individer som är sjukskrivna med målsättningen att de skrivs in vid den rehabiliterade samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Dessa handläggare arbetar även konsultativt till teamen.
Teori och kunskap
Malmökraften har bland annat valt att använda Vaexthusets forskningscenters forskningsstudie, den så kallade BIP-studien, i arbetet (Employment Indicator Project, BIP Indikatorer och jobbsannolikhet – Væksthusets Forskningscenter (vaeksthusets-forskningscenter.dk), vars syfte var att undersöka vilka de viktigaste faktorerna är för att hjälpa arbetssökande personer med komplex problematik och vilka indikatorer som ökar deras möjligheter och chanser att få jobb.
Personalen i Malmökraften har haft utbildningsinsatser via Vaexthuset samt använder den del som kallas kritisk reflekterande praktik, som innebär att teamen på regelbunden basis med hjälp av samtalsledare reflekterar i grupp kring ärenden samt de utmaningar de möter i sitt arbete och att den kollegiala handledningen samt sparringen är en viktigt del i att utveckla och förbättra det gemensamma teamarbetet med deltagarna samt stärka den enskilde handläggarens tro på deltagarens chanser att få ett jobb eller börja studera. (Handläggarens betydelse för individens möjligheter att nå arbete – Væksthusets Forskningscenter (vaeksthusets-forskningscenter.dk)
Kompetenser
I Malmökraften arbetar handläggare från fyra olika verksamheter/myndigheter och personalen har den utbildning och kompetenser som krävs utifrån de olika yrkesrollerna, vilket för merparten är krav på högskoleexamen. Malmökraften har tagit fram en metodhandbok som främst riktar sig till Arbetsförmedlarna i projektet samt en metodbeskrivning och rollbeskrivning som riktar sig till alla som arbetar i projektet.
Ekonomi
Malmökraften har primärt haft extern finansiering från Europeiska Socialfonden samt FINSAM. Den primära kostnaden för projektet är löner för personal, cirka 45 personer totalt under de olika projektperioderna.
Alla projektmedarbetare är samlokaliserade i Arbetsförmedlingens lokaler i Malmö. Alla parter finansierar sin egen IT-utrustning och Arbetsförmedlingen som är projektägare tillhandahåller lokaler, sittplatser samt övrigt kontorsmaterial och service som finns i huset. När det gäller utbildningsinsatser för projektmedarbetare så har dessa budgeterats samt finansierats via ESF samt FINSAM.
Utförarens bedömningar och deltagarnas syn
Den största nyttan för projektet är att all personal i projektet är samlokaliserad i samma lokaler/hus och att vi har tillgång till varandras professioner samt verktygslådor av insatser och aktiviteter.
Några av framgångsfaktorerna i Malmökraften är att alla har gemensamma mål som de arbetar utifrån samt att deltagarna träffar alla tre handläggare vid samma tillfälle vid en gemensam kartläggning, där teamen kan upprätta en gemensam planering och handlingsplan utifrån deltagaren behov och förutsättningar.
De största utmaningarna är främst att de olika myndigheternas regelverk samt uppdrag kan krocka i arbetet med deltagarna samt att vi administrerar i olika verksamhetssystem och frågor/hantering kopplat till sekretess.
Vi har fått till oss att deltagare uppskattar att de kan träffa alla tre handläggare vid samma tillfälle och att de får stöd och hjälp direkt utan att behöva gå till olika ställen och olika handläggare. Samt att de märker att saker händer direkt och att de kan påbörja sin planering snabbare.
Några har även upplevt det som positivt att de har möjlighet att kontakta alla tre handläggarna från olika myndigheter som alla har kännedom/kunskap om deras ärende och planering, vilket underlättar och förbättrar kommunikationen och uppföljningen.
Under Malmökraften 2.0 genomfördes en aktivitet i projektet, då några handläggare intervjuade ett urval av deltagare med hjälp av tjänstedesign, som tar sin utgångspunkt i användarens behov och upplevelser, i syfte att utveckla exempelvis en verksamhets tjänster. Syftet var att utveckla vårt arbete med arbetssökande och utfallet bidrog till att utveckla vår metod, som innebar att vi fokuserade mer på att förmedla kontakter till arbetsgivare och lediga jobb samt stötta deltagarna i sitt arbetssökande, vilket de intervjuade upplevde som den största utmaningen med att vara arbetssökande.
Merparten av de intervjuade önskade få en chans att presentera sig för arbetsgivare och att bli sedda/uppmärksammade. De signalerade även hur svårt det är att vara arbetssökande, de uttryckte en oro över sin ekonomi och en känsla av att vara kontrollerade, vilket kan påverka självkänslan i samband med att söka jobb och i sin tur presentera sig för arbetsgivare, vilket vi tog i beaktande i framtagande av vår metod och i arbetet med deltagarna.
Utvärdering, studier och monitorering
Sammanfattande utvärdering av Malmökraften 2.0 av SWECO
Lärdomar och spridning
Implementeringsstrategi och metodmanual 2024
Läs mer och kontaktinformation
Animerad kortfilm som beskriver Malmökraften: Malmökraften 2.0 (youtube.com)
Minst 2 500 långtidsarbetslösa ska få jobb genom Malmökraften 2.0
Malmökraften presenterad i Nordiska Ministerrådets rapport (skrolla nedåt på sidan): “Combatting long-term unemployment among immigrants beyond the COVID-19 pandemic “
Texten har publicerats 3.12.2024