Etableringslyftet
Etableringslyftet arbetar med utrikesfödda långtidsarbetslösa och nyanlända och deras inträde på arbetsmarknaden och i samhället. En stor andel av målgruppen bor i utsatta områden.
Arrangör
Samverkansprojekt mellan Upplands Väsby, Sollentuna och Sigtuna kommun i nära samarbete med Arbetsförmedlingen och med stöd av Europeiska socialfonden.
Sammandrag
Utrikesfödda långtidsarbetslösa och nyanlända kringgärdas av traditionella myndighetssystem och stuprör som inte fullt ut förmår lösa de problem de är satta att lösa. Inträdet på arbetsmarknaden och i samhället fördröjs och detta drabbar kvinnor mer än män. Samtidigt har arbetsgivare svårt att hitta rätt arbetskraft.
Projektet arbetar med social hållbarhet på ett innovativt sätt där målgruppens perspektiv är utgångspunkten för alla aktiviteter och insatser. Etableringslyftet kommunicerar snarare än informerar kring avgörande teman gällande individens egen roll och ansvar i samhället och ger integrerad information som annars ges till målgruppen vid olika tillfällen via olika aktörer. Språk- och kulturstödjare möjliggör deltagande även för personer som ännu inte lärt sig svenska.
Behovsbaserade gruppaktiviteter arrangeras och individuellt stöd mot arbete och CSN-studier ges med integrerad språk- och kulturkompetens. Etableringslyftet har ett välutvecklat samarbete med både Arbetsförmedlingen och regionens arbetsgivare och en stor andel av arbetsgivarna återkommer till Etableringslyftet för att rekrytera nya medarbetare. På så vis får både kvinnor och män som annars står långt från arbetsmarknaden en möjlighet att träffa arbetsgivare och få en anställning och komma in i samhället.
Målgrupp
Etableringslyftet arbetar dels med de nyanlända och utrikesfödda långtidsarbetslösa mellan 20-64 år boende i Upplands Väsby, Sollentuna eller Sigtuna kommun med behov av utökat stöd.
Det är oftast individer med bristande kunskaper i svenska, utbildning och arbetslivserfarenhet samt med långsam progression på SFI. På grund av detta är de inte aktuella för arbetsnära insatser på Arbetsförmedlingen, alternativt kan de inte tillgodogöra sig de insatserna som erbjuds.
Insatsen har ett särskilt fokus på kvinnor och majoriteten är kvinnor. Insatsen riktar sig också till arbetsgivare som behöver arbetskraft.
Ni har räddat mitt liv.
Beskrivning av aktiviteten och förväntade resultat och effekter
Etableringslyftet avser att bidra till att målgruppen enklare kan orientera sig i samhället och på den svenska arbetsmarknaden. Detta görs utifrån ett helhetsperspektiv där problem med bristande samverkan, glapp mellan insatser överbryggas och förebygga felaktiga uppfattningar.
Målgruppen får ett individuellt anpassat stöd så att arbetsmarknaden blir tillgängliggjord för individerna. Social utestängning minskas genom att samhället tillgängliggörs för individer som annars lätt hamnar utanför på grund av bristande språkkunskaper, arbetslivserfarenhet och utbildning. Arbetsgivare med behov av arbetskraft får förbättrade förutsättningar att rekrytera kompetens på ett sätt som tillgodoser deras behov. Detta stöd ger grupper som annars riskerar åsidosättas på arbetsmarknaden en utökad möjlighet att få sin kompetens tillvaratagen.
Deltagarna skrivs in i projektet där de får ta del av olika dialogbaserade gruppaktiviteter anpassade utifrån deras behov. De får stöd via språk- och kulturstödjare som undanröjer språkliga, kulturella och byråkratiska hinder. Under tiden i projektet får de kontinuerligt träffa arbetsgivare som behöver rekrytera och de erbjuds praktik med stöd från Etableringslyftet. Deltagarna är oftast inskrivna i projektet mellan 6 och 12 månader. 74% av alla deltagare har fått en anställning eller påbörjat CSN-studier.
Teori och kunskap
Etableringslyftet är ett samverkansprojekt som fått stöd från Europeiska socialfonden i tre omgångar sedan 2018. Projektet har under dessa år arbetat fram en egen metodik som bär inslag av metoderna supported employment, casemanagment och som överensstämmer med vad man funnit inom BIP-forskningen. Projektets särskilda metod utgår fullt ut från deltagarnas perspektiv och detta språk- och kulturperspektiv präglar alla insatser och aktiviteter som görs.
Kompetenser
Medarbetarna måste ha språk- och kulturkompetens från länder varifrån deltagarna kommer.
Någon manual eller utbildning finns idag inte.
Det vi fått höra i projektet borde alla få höra.
Ekonomi
Etableringslyftet består av ett team om 10 medarbetare som arbetat teambaserat i en lokal i nära samarbete med Arbetsförmedlingen. Insatsen delfinansieras av Europeiska socialfonden via en utlysning om social innovation.
Utförarens bedömningar och deltagarnas syn
Insatsen gör verkligen nytta. Genom denna insats får deltagarna stöd på det sätt de behöver för att kunna förstå samhället och därmed kunna bli en del av det. Det leder bland annat till att majoriteten får ett arbete eller börjar studera.
Projektet låter deltagarna besvara enkäter vid start och vid avslut i projektet. De får också reflektera i grupp kring de gruppaktiviteter som de får ta del av.
Vi skulle velat få detta i ett tidigare skede och under längre tid.
Utvärdering, studier och monitorering
Någon extern utvärdering har inte gjorts i detta tredje projekt. Statistik över antalet deltagare som gått ut i arbete och CSN-studier finns uppdelat på kön, liksom mycket annan relaterad statistik.
Lärdomar och spridning
Den teambaserade insatsen bygger på samarbete mellan kommuner och mellan Arbetsförmedlingen kombinerat med nära språk- och kulturstöd. För att få veta mer om insatsen bör studiebesök hos Etableringslyftet göras. Projektet har stöd t o m 2025.
Läs mer och kontaktinformation
annika.nordgren@sollentuna.se (projektledare)
Etableringslyftet presenteras i Nordiska Ministerrådets rapport (skrolla nedåt på sidan): “Combatting long-term unemployment among immigrants beyond the COVID-19 pandemic “
Texten har publicerats 5.12.2024