Älskade barn – studiecirklar om hur det är att leva som familj i Sverige
Älskade Barn vänder sig till föräldrar i nytt land och ger dem möjlighet att träffas i studiecirklar och diskutera hur det är att leva som familj i Sverige.
Arrangör
Studiefrämjandet
Sammandrag
Älskade Barn är ett studiematerial som handlar om föräldrar och barn med rötter i andra länder än Sverige. Om barnens vardagsliv i familjen och utanför hemmet. Om att finna sig tillrätta i ett nytt land. Alla de saker som påverkar vuxna och barn i en familj.
Målgrupp
Studiecirkeln vänder sig till föräldrar som invandrat till Sverige och som vill lära sig mer om vad det innebär att vara förälder i just Sverige. Cirklarna bygger på diskussionskort som i moduler tar upp frågor om kultur, samhällstjänster och lagstiftning. Utbildningen finns på flera av de stora invandrarspråken.
Beskrivning av aktiviteten och förväntade resultat och effekter
Målsättningen är att föräldrarna ska känna sig trygga i sin roll som förälder och att deras barn ska få så bra barndom som möjligt. Utbildningarna ska hjälpa föräldrarna att förstå vad det innebär att vara förälder och att vara förälder i just Sverige.
I korthet innehåller Älskade barn följande:
Älskade Barn består av sex grundstudiecirklar (1–6) med olika innehåll.
- Studiecirklarna 7–9 är framtagna för asylsökande föräldrar.
- Studiecirklarna 10–12 är fördjupningscirklar.
- Varje studiecirkel har tre träffar och varje träff är tre studietimmar.
- Varje träff har ett tema.
- Varje träff har ett bildkort för att inspirera till diskussioner.
- Varje träff har förslag på frågor för att få igång ett samtal i gruppen.
- Varje träff har ett förslag på hur lång tid varje del kan ta.
Teori och kunskap
Älskade Barn har kommit till genom önskemål från föräldrar i förorten Rinkeby norr om Stockholm. Utbildningen har sedan 2014 vuxit organiskt allteftersom det tillkommit önskemål från deltagarna eller konkreta samhällsbehov som till exempel utbildning för just asylsökande. Hela studiematerialet Älskade Barn har FN:s konvention om barnets rättigheter som grund för diskussionerna.
Materialet kommer att genomgå en uppdatering de närmaste åren med start från 2025.
Kompetenser
Studiefrämjandet och/eller samverkansparten, till exempel kommunen, rekryterar ledare som har liknande bakgrund som deltagarna, de kan komma från samma land, samma kultur eller samma språkgrupp. Ledarna får en grundlig specialanpassad cirkelledarutbildning av Studiefrämjandet med fokus på studiematerialet. Det finns en speciell ledarutbildning, ett ledarmaterial och ett undervisningsmaterial bestående av diskussionskort.
Ekonomi
Många av Studiefrämjandets avdelningar genomför verksamhet med materialet Älskade barn med extern finansiering, till exempel i samarbete med kommunen. Den största kostnaden är arvode för cirkelledare.
Utförarens bedömningar och deltagarnas syn
Verksamheten hade inte pågått under så många år om den inte gjorde nytta. Det finns mängder av oroliga föräldrar som vill sina barn det allra bästa men som känner sig vilse i ett nytt lands etik, moral och möjligheter. När studiecirklarna väl är etablerade går de som tåget men det bygger på att de är gratis för deltagarna och att vi når dem med erbjudandet att delta. Därför är det en utmaning att hitta samverkanspartners som vill vara med och finansiera utbildningen och allra helst samverkanspartners med kontakter med målgruppen.
Varje utbildning avslutas med en utvärdering och deltagarna är så nöjda. De uttrycker att de ”inte längre är rädda för att gå på föräldramöten i skolan”, ”kan sätta gränser för sina barn”, ”förstår varför papporna också är välkomna till barnmorskan”, ”varför Sverige tjatar om jämlikhet mellan könen” – stort och smått i föräldraskapet.
Hör ett par deltagare och Seynab Haji berätta om sitt arbete som cirkelledare för Älskade barn.
Nu vet jag vad en lussebulle är och varför min son vill ha klänning på sig den 13 december.
Utvärdering, studier och monitorering
Deltagarna utvärderar samtliga studiecirklar, utvärderingar som ligger till grund för återkommande förbättringar.
För några år sedan gjordes en kvalitativ forskningsstudie av Gunnel Mohme.
Och Älskade barn ingick också i det Europeiska projektet ”Cultural diversity – practices of parental education in Austria, Sweden, Germany and Turkey” – som tagit fram en gedigen handbok med goda exempel. Sveriges och Studiefrämjandets exempel är Älskade Barn.
Lärdomar och spridning, implementering nationellt/nordiskt
Nationellt pågår ständigt en lärprocess inom Studiefrämjandets nätverk som arbetar med Älskade barn. Studiecirklar har startats i stort sett i hela landet och Älskade barn som koncept har funnits i över tio år nu. Självklart skulle det gå att anpassa materialet till övriga nordiska länder, många frågor är snarlika men studiecirkeltraditionen är inte riktigt likadan.
Läs mer och kontaktinformation
Information om Älskade barn finns på www.studieframjandet.se/alskadebarn.
Kontaktperson är Tilia Birkne på Studiefrämjandets riksförbund, tilia.birkne@studieframjandet.se
Texten har publicerats 26.11.2024