Completed
Leaving boys behind? The education gap between boys and girls with a foreign background in the Nordic countries
Den 17 mars lanserar vi en nordisk rapport om skillnaderna mellan flickors och pojkars skolresultat i de fem nordiska länderna. I rapporten framgår det att utbildningsgapet är ett faktum i hela Norden. Pojkarna med invandrarbakgrund är skolans förlorare: de har lägre betyg, sämre provresultat och färre pojkar än flickor går ut grundskolan med fullständiga betyg.
Det här innebär att pojkarna löper en högre risk att inte få tillträde till arbetsmarknaden och på sikt hamna i utanförskap. Priset för misslyckande i skolan kan med andra ord bli högt både för individen och för samhället.
Vid webbinariet diskuterar vi dels vad som ligger bakom skillnaderna i skolresultat, dels vad vi kan vi lära av grannländernas skolpolitik och vilka politiska reformer vi bör undvika om vi vill hjälpa pojkarna att komma ikapp.
– Det är en gemensam nordisk utmaning att skapa bättre förutsättningar för pojkar och minska utbildningsgapet. Alla barn måste få samma möjligheter till utveckling och bra skolgång, säger Lovisa Broström och Birgitta Jansson från Göteborgs universitet som har skrivit rapporten.
Förutom forskarnas erfarenheter kommer vi att få ta del av hur sakkunniga inom utbildningsväsendet, representanter från civilsamhället och lärare som arbetar med utrikesfödda elever ser på problemet. Hur ser situationen ut i klassrummen och utbildningssystemen i Norden? Vilka normer påverkar pojkars syn på studier? Vilken roll spelar de språkliga färdigheterna? Vilka konkreta åtgärder bör länderna ta till för att få pojkarna att lyckas?
Deltagare:
- Fil.dr. Lovisa Broström och docent Birgitta Jansson, universitetslektorer i socialt arbete vid Göteborgs universitet, Sverige
- Asim Latif, ordförande för Nordic Migrant Forum, utvecklingschef på Fonden for Socialt Ansvar, Danmark
- Pamela Granskog, undervisningsråd, Utbildningsstyrelsen, Finland
- Kaisa Kepsu, projektledare, Nordens välfärdscenter
Moderator: Anna Jungner-Nordgren
Välkommen att bidra med dina tankar och ditt perspektiv!