Ursprungsfolk, ledarskap och rätt till självständigt liv på Funktionshindersrådets agenda
Handicap
5 okt 2022
Rätten att leva självständigt och kunna delta i samhället samt urfolks rätt till kultursensitiv service var två av de teman som Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder arbetade med under 2021. Även ledarskap, arbetsliv och effekten av covid-19-pandemin diskuterades. Läs mer i Rådets årsrapport.
– Att göra saker tillsammans hjälper oss att övervinna svårigheter och hitta lösningar. Tillsammans skapar vi större nytta, säger Päivi Nurmi-Koikkalainen, teamledare på Institutet för hälsa och välfärd THL i Finland och ordförande i Funktionshindersrådet 2021.
Artikel 19 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, CRPD, fastställer rätten till att leva självständigt och kunna delta i samhället. I samband med statspartsmötet för CRPD ordnades ett nordiskt sidoevenemang med fokus på just artikel 19.
Ett annat tema som diskuterades var rättigheter för personer med funktionsnedsättning eller demens bland urfolken. Bland annat webbinariet Indigenous peoples: language, culture, and life cycle – Disability, dementia and services tog upp betydelsen av språk- och kultursensitiv service.
Praktiska lösningar så som möjligheten att öka mobiliteten för klienter i Norden och ökad användning av välfärdsteknologi diskuterades också. Personer som hör till minoritetsgrupper och har en funktionsnedsättning är i en speciell situation. Under webbinariet konstaterades att de nordiska länderna kunde uppmärksamma detta bättre.
Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder etablerades 2013 och håller precis på att genomföra sin andra handlingsplan. Från och med nästa år kommer det att finnas ett funktionshinderspolitiskt program som styr alla aktiviteter inom området.
Distansarbete innebär nya möjligheter för deltagande
Projektet Framtidens arbetsliv – teknik och digitalisering för ökad inkludering tog fram kunskap om tekniska lösningar som bidrar till ökad inkludering av personer med funktionsnedsättning i arbetslivet. När covid 19-pandemin snabbt fick arbetslivet att ställa om till distansarbete ändrades också förutsättningarna för personer med funktionsnedsättning att delta. Nya tekniska möjligheter diskuterades vid ett webbinarium i maj.
Goda exempel på hur barns röster kan höras
Barn och unga med funktionsnedsättning har sämre hälsa och förutsättningar för delaktighet än andra barn. Ett projekt som avslutades 2021 har samlat kunskap om situationen för barn och unga med funktionsnedsättning. Projektet presenterar också exempel på lovande praxis om hur barns och ungas röst kan stärkas inom skola och fritid.
Funktionshinderrådets verksamhet präglades liksom året innan av covid-19 och de begränsningar som pandemin medförde. Hur covid-19 har påverkat personer med funktionsnedsättning fanns också med som ett tema i arbetet. Hösten 2021 kunde rådet äntligen träffas igen för ett fysiskt rådsmöte.
Läs om detta och mycket mer i Funktionshindersrådets årsrapport för 2021.