Nytt material hjälper migranter med funktionsnedsättning i Sverige
Handicap
24 maj 2023
Personer med funktionsnedsättning är extra utsatta när samhället skakas om och drabbas av en kris eller ett krig. Det har Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder tagit fasta på i sitt arbete 2022.
Rådet tog upp frågan om personer med funktionsnedsättning i kriser och krig vid båda sina rådsmöten. Vid höstmötet antog rådet en resolution med huvudbudskapet att myndigheterna behöver ta större hänsyn till personer med funktionsnedsättningar då kriser inträffar. Rådet efterlyser en dialog med grupper som berörs av till exempel restriktioner.
Funktionshindersrådet efterlyser också bättre kommunikation med personer som drabbas av kriser och krig. Kunskapen om funktionshinder är ofta liten hos de myndigheter som tar emot flyktingar. För en flykting är det svårt att veta hur hon eller han ska berätta om sin funktionsnedsättning, eller om funktionsvariationer är något som måste försöka döljas.
Nytt material till nyanlända i Sverige
I Sverige har Myndigheten för delaktighet tagit fram informationsmaterial som gäller just nyanlända med funktionsnedsättningar. Den mest synliga delen är en informationsbroschyr på tio språk till skyddsbehövande och nyanlända personer med funktionsnedsättning. Fokus i materialet ligger på stödinsatser och hjälpmedel, och det finns i både tryckt och nedladdningsbart format. Delar av materialet vänder sig direkt till myndigheter.
Utredarna Josefina Streling och Maria Kreutz på Myndigheten för delaktighet, MFD, berättar att informationsmaterialet har tagits emot väl.
– Av det vi fått veta används materialet både av yrkesverksamma som möter nyanlända och skyddsbehövande och av civilsamhällesorganisationer, säger Josefina Streling.
Att gå från en idé till färdigt material tog ungefär åtta månader.
– Under den tiden kartlades viktiga samhällsområden och aktuell lagstiftning, och materialet processades fram med hjälp av ett antal funktionshinderorganisationer och statliga myndigheter, säger Josefina Streling.
I den del av materialet som vänder sig till myndigheter ingår aktörskartor, som synliggör mottagningssystemets uppbyggnad, och reflektionsfrågor som kan hjälpa myndigheter och aktörer att utveckla sitt arbete så att funktionshinderperspektivet uppmärksammas.
Dialog med funktionshindersorganisationer från start
I andra nordiska länder kan myndigheterna ha samma behov att nå ut till nyanlända med funktionsnedsättning. På MFD i Sverige tipsar utredarna om att involvera de viktiga aktörerna redan från starten, och att vara tydlig med förutsättningar och rollfördelningar i arbetet.
– Det är viktigt att informationsmaterialet utgår från de behov som målgruppen faktiskt har. Detta görs enklast genom tidig och löpande dialog både med enskilda individer och funktionshindersorganisationer. På samma sätt är det viktigt att få till en god samverkan med de myndigheter och aktörer som ska tillhandahålla olika stöd och service, säger Josefina Streling.
För att broschyren ska bli så användbar som möjligt gäller det också att översättning, layout och tryck blir bra. Josefina Streling och Maria Kreutz på MFD konstaterar att det behövs god planering och kunskap som kan vara helt ny för organisationen – till exempel behövs någon som kan kvalitetsgranska om språket blivit rätt och formgivningen fungerar, också för språk som läses från höger till vänster.
Läs om arbetet med personer med funktionshinder i kriser och krig och om rådets övriga arbete i Funktionshindersrådets årsrapport för 2022.