DN Debatt: Pandemin har ökat ojämlikheten på arbetsmarknaden
Integration
13 okt 2021
I dag lanserar Integration Norden rapporten Integrating immigrants into the Nordic labour market – The impact of the Covid-19 pandemic. Den visar bland annat hur pandemin har ökat ojämlikheten på arbetsmarknaden.
I samband med lanseringen publicerar forskarna bakom rapporten, Nora Sánchez Gassen, Rolf Elmér och Per Skedinger, en debattartikel i Dagens Nyheter: Sänkta löner kan ge fler invandrare enkla jobb. I artikeln skriver forskarna bland annat om pandemins effekter för nyanländas möjligheter att få och behålla ett jobb. Hela artikeln kan du läsa här.
Ur artikeln:
En rad åtgärder är möjliga för att öka sysselsättnings- och karriärmöjligheterna för lågutbildade utrikesfödda. Det räcker dock inte med enstaka insatser. Nu krävs en kombination av åtgärder för att förbättra deras ställning på arbetsmarknaden.
Forskarna listar fem åtgärder som kan motverka pandemins arbetsmarknadseffekter och får fler nyanlända i arbete: riktade stödåtgärder till utsatta arbetstagare, återupptagande av språkundervisning, utbildningsåtgärder för att minska konsekvenserna av distansundervisning, investeringar i formell och arbetsrelaterad vuxenutbildning samt riktade minimilönesänkningar.
Orsaker till ojämlikheten
I debattartikeln beskriver forskarna hur pandemin har bidragit till ökade skillnader mellan inrikes och utrikes födda. I alla nordiska länder är utrikes födda överrepresenterade i den grupp som förlorat sitt arbete under det senaste året. I Sverige är ojämlikheten mellan inrikes och utrikes födda större än i övriga Norden. Forskarna presenteras flera förklaringar till att arbetslösheten ökade mer bland utrikes födda under pandemin än bland inrikes födda.
Nora Sánchez Gassen, huvudförfattare till debattartikeln:
Högre andel utrikes födda arbetar i utsatta sektorer som turism, hotell- och restaurangbranschen och är mer benägna att ha jobb som kräver lägre utbildning – arbeten som alltmer försvinner i Sverige. De har i högre grad tillfälliga kontrakt, mindre arbetslivserfarenhet och saknar nätverk.