”Det vi gör här är på riktigt”
Handicap
4 jun 2019
På en sluttning i utkanten av den grönländska staden Sisimiut ligger ett blåmålat hus. Det liknar många andra hus på Grönland och drar därför ingen särskild uppmärksamhet till sig. Men innanför dess väggar ryms en verksamhet som skapar möjligheter och som ger hopp. Här erbjuds personer med funktionsnedsättning meningsfulla aktiviteter och en daglig gemenskap med andra.
Sven-Olov Åsblom kommer från Bollnäs i Sverige. Hans föräldrar var aktiva i Pingstkyrkan och flyttade först till Island och sedan till Grönland för att starta barnhem och för att jobba med ungdomar. Sven-Olov Åsblom fick följa med föräldrarna och blev sedan kvar på Grönland. Och han verkar trivas.
– Folk här säger att jag är mer grönländsk än vad de själva är, berättar han och skrattar.
Från det blå huset går det att se ut över en vik och på andra sidan vattnet tornar gråaktiga berg upp sig. Ljusa molnstrimmor svävar strax under topparna och nere i viken glider en liten båt fram. En bit inåt land ylar några slädhundar i kör. Som utomstående är det lätt att bli tagen av den speciella atmosfären som känns väldigt grönländsk.
Det grönländska är också det bärande inslaget i den verksamhet som Sven-Olov Åsblom leder på uppdrag av kommunen. Verksamheten heter Pisoq och har funnits sedan 1990-talet. Pisoq handlar om att ge personer med funktionsnedsättning meningsfulla aktiviteter. Till nytta för dem själva och till nytta för andra.
Fiske, jakt och bärplockning
Som exempel på aktiviteter nämner Sven-Olov Åsblom att de på sommaren gör turer tillsammans, bor i stugor och i tält. De fiskar torsk och laxöring, så som folk gjort på Grönland i alla tider. På hösten är det bärplockning som gäller, men även insamling av buskar och ris som sedan används för tillverkning av juldekorationer. Jakt på ren och myskoxe är en annan höstaktivitet. Under vintern jagas det hare och fjällripa.
– Det vi gör här är att vi utgår från den traditionella grönländska levnadsstilen. Det betyder att vi följer naturens gång och årstidernas växlingar. Vi ska vara förankrade i kulturen och behålla den för att de som kommer hit ska få en känsla av att höra hemma här, förklarar Sven-Olov Åsblom.
Staden Sisimiut är Grönlands nordligaste isfria hamnstad och är med sina cirka 5 500 invånare näst störst efter huvudstaden Nuuk. På den här platsen har det bott människor i minst 4 500 år.
Från hamnen och upp längsmed sluttningarna ligger färgglada hus utspridda mellan grå slingrande asfaltsvägar. I den äldsta delen av staden står en gammal kyrka på en höjd, omgiven av äldre byggnader. Längre upp hittar du Sisimiuts moderna centrum där det förutom bostäder finns butiker, hotell och en handfull restauranger, liksom några myndighetsbyggnader och ett kulturhus.
En gemenskap med individen i fokus
När Pisoqs deltagare inte är ute på olika aktiviteter befinner de sig i någon av de två verkstäder som kommunen driver. I det blå huset finns den ena verkstaden. Den består av två lite större utrymmen, ett för snickeri och ett för handarbete. Men också ett kök med matplatser som har fönsterutsikt över fjällen. Byggnaden innehåller förutom det ett personalkontor och några förråd. Det känns småskaligt och hemtrevligt.
I lokalerna snickrar och reparerar deltagarna bland annat möbler och bruksföremål. En del syr vackra saker av sälskinn, exempelvis mössor, vantar och heldräkter. Det är en blandning av män och kvinnor i olika åldrar som arbetar här. Sven-Olov Åsblom förklarar att flera är födda med en funktionsnedsättning, men inte alla.
– Vi har folk som tidigare kanske jobbade inom snickeribranschen och som skadade sig och som därför behöver träna för att fungera igen. De kan vara med i vår verkstad och snickra, eller vara med och reparera några av våra stugor i fjällen. Arbetet utförs alltid tillsammans med personalen lämplig takt för de som deltar, säger Sven-Olov Åsblom.
Han tillägger att individen är viktig. När en person blir hänvisad till Pisoq ställs därför ett antal frågor. Vad kan du? Vad har du gjort tidigare? Vad vill du göra?
– Det är en kartläggning av individen för att vi ska kunna hjälpa personen in i vår gemenskap. Det betyder mycket för oss människor att bli respekterade för det vi kan och få hjälp med att utveckla oss vidare, säger Sven-Olov Åsblom.
”Det vi gör, det ska användas”
De som kommer in i verkstaden blir delaktiga i en produktionsenhet och de vet att det som produceras ska säljas. Och det är detta som är det centrala i Pisoqs hela verksamhetsidé, att sakerna som lagas eller tillverkas kommer till nytta.
– Det är en produktion. De som producerar vet att det de arbetar med blir sålt. Vi kan inte göra något som bara ligger på hög, det är ovärdigt. Prioriteringen är att allt vi gör ska användas, säger Sven-Olov Åsblom.
Men det är inte bara föremål som förr eller senare lämnar Pisoq. Sven-Olov Åsblom berättar att de som kan gå vidare får hjälp till deltidsjobb eller att prova på-anställningar ute på olika arbetsplatser.
– Vi vill inte vara en parkering, utan du är på väg någonstans, säger han.