Politiker och livsmedelshandlare uppvaktas för att stoppa e-cigaretter och vitt snus

Tobak

Louise Hertzberg, frilansjournalist
Publicerad 4 okt 2023

Samtidigt som cigaretterna minskar i popularitet ökar intresset för nya nikotinprodukter. Det är en trend som är tydlig i Norden. De som arbetar med tobaksprevention driver på för striktare lagstiftning. Ett komplement är samarbete med livsmedelskedjor för att minska utbudet. Detta framkom på LUFT, Sveriges största konferens för tobaksprevention.

LUFT- konferensen arrangeras varje år av Nätverket för tobaksprevention i landets regioner, som är ett nätverk bestående av samordnare med ansvar för regionernas tobaksförebyggande arbete i Sverige. Cirka 200 personer samlades i år i Linköping för en tvådagarskonferens i början av september. Temat för årets sammankomst var nikotin som ny inkörsport, ny produkt och nytt beroende.

Vitt snus som nikotinbandit

Föreläsare från alla nordiska länder var inbjudna för att ge sitt perspektiv på temat. Guðlaug B. Guðjónsdóttir, verkställande direktör för Huvudstadsregionens Cancerförening, deltog via länk från Island, men hennes presentation förde tankarna till Sverige. På Island har ett företag med namnet Svens, med en tecknad logotyp som påminner om pojkfiguren Kalles Kaviar, etablerat sig som den störste försäljaren av vitt snus. Företaget, till 40 procent ägt av svenskar och 60 procent av islänningar, var år 2022 nominerat till utmärkelsen årets varumärke.

Men det som vissa ser som en framgångshistoria ser Guðjónsdóttir, och många med henne, som ett hot mot folkhälsan. Guðjónsdóttir kallar det vita snuset för en nikotinbandit. Cigarettrökningen har sedan 1990-talet gått ner från drygt 30 procent till sex procent. Nu är den vanligaste formen för nikotinkonsumtion istället vitt snus.

– Användningen ökar i alla åldersgrupper. Bland män i åldern 18 – 34 år använder 30 procent vitt snus dagligen och bland kvinnor i samma åldersgrupp är motsvarande siffra 19 procent. Totalt i befolkningen är det drygt 10 procent som använder vitt snus.

År 2019 kom en ny lag om e-cigaretter och sedan 2022 innefattar lagen även det vita snuset. Islands konsumentverk har bedömt att Svens i två fall bryter mot reklamförbudet för nikotinprodukter. Det ena gäller stora bilder på snusdosor synliga på framsidan på en butiksbyggnad. Det andra gäller marknadsföringen i sociala medier, där Svens syns dansa med en nikotinpåse under läppen samtidigt som han håller en dosa i handen. Företaget har överklagat beslutet som gäller fallet i sociala medier. Svens finns online, och har också egna fysiska butiker. Samtidigt säljer två av Islands största livsmedelskedjor inte alls tobaks- och nikotinprodukter. Den största kedjan – Bonus – har aldrig gjort det, medan Krónan slutade vid årsskiftet 2022-2023.

Lidl Danmark blir nikotinfritt

I Danmark kommer livsmedelskedjan Lidl också att sluta sälja tobaks- och nikotinprodukter. Från och med år 2028 ska produkterna inte finnas i någon av butikerna i Danmark. Det berättade Niels Them Kjær, ansvarig för tobakskontroll på cancerorganisatioen Kræftens Bekæmpelse, en av grundarna till Røgfri Fremtid. Røgfri Fremtid är ett partnerskap med 300 organisationer som tillsammans arbetar för tobaksprevention. Lidl är en av organisationerna i nätverket, som består av kommersiella aktörer så väl som idrottsföreningar, kommuner, regioner och lärosäten. Tobaksindustrin har velat vara med men har inte getts tillträde.

En utmaning för nätverket är att användningen av e-cigaretter (dagligen och då och då) har ökat från 3,9 procent till 10 procent från 2021 till 2022 i åldern 15-17 år. Användningen av vitt snus är också omfattande. I åldern 15 – 17 använder 10 procent av flickorna vitt snus och 14 procent av pojkarna (dagligen och då och då), bland 18 – 24 åringar är det 13 procent bland kvinnorna och bland männen 22, berättar Them Kjær.

Nätverket driver nu på för flera åtgärder för att minska användningen av e-cigaretter och vitt snus. Det innefattar höjd skatt på nikotinprodukter och elektronisk kontroll av kreditkort så att minderåriga inte ska kunna låtsas ha åldern inne för att handla nikotinprodukter. Nätverket vill också få bort smaksatt vitt snus så som man fått bort smaker på e-cigaretter, där bara mentolsmak tillåts.

Smakerna lockar unga

I Sverige är smaksättning av både e-cigaretter och vitt snus tillåtet. Båda produkterna används alltmer av unga konsumenter. Folkhälsomyndigheten undersöker vart fjärde år hälsovanor hos 11, 13 och 15 åringar. I den senaste undersökningen, från 2021 – 2022, hade andelen flickor 15 år som snusat någon gång ökat från 7 procent till 27 procent, jämfört med fyra år tidigare. Bland 13-åringar hade 9 procent av flickorna och 13 procent av pojkarna snusat.

– Många uppger att det är det vita snuset som de använder, berättar Josefin Nilsson, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.  Användningen av e-cigaretter har också ökat kraftigt bland unga. CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, undersöker varje år tobaksvanorna. I 2021 års undersökning uppgav cirka 5 procent av elever på gymnasiet, andra årskursen, att de hade använt e-cigaretter de senaste 30 dagarna. I undersökningen 2022 hade användningen ökat till 24 procent.

Den förra regeringen föreslog förbud mot smaker i e-cigaretter men förslaget röstades ner i riksdagen. Folkhälsomyndigheten vill se ett smakförbud både när det gäller e-cigaretter och vitt snus. Den vill också ha en reglering av nikotinhalterna i det vita snuset. En statlig utredning har fått i uppgift att undersöka om nikotinhalten kan regleras och vad högsta nivå i så fall ska var.  Slutsatsen i utredningen kan också påverka politiken i Finland.

Barn gör som de vuxna

Mervi Hara, VD för ASH Finland (Action on Smoking and Health) berättar att man från politiskt håll sagt att Finland ska anpassa sig till grannländerna när det gäller nikotinhalterna. När det gäller smaker har politikerna beslutat att tillåta vuxna smaker.

– Vad betyder det, är jordgubb en vuxen smak?  Melon? Oavsett vilka smakerna blir så lär barn av vuxna och vill kopiera deras beteende, säger Hara.

I Finland är användningen av e-cigaretter och vitt snus på en jämförelsevis låg nivå. Situationen är liknande i Norge. I Norge säljs inte det vita snuset över huvud taget berättar Kristin Byrkje, specialrådgivare för tobaksfrågor på Kreftföreningen.

– Sedan 2021 har vi en godkännandeordning som innebär att nya tobaks- och nikotinprodukter måste bli godkända. Ingen av de nya produkterna har hittills blivit det, säger Byrkje.

Summa summarum

I de nordiska länderna har tobaksrökning minskat, men istället ser de som arbetar med tobaksprevention en ökad användning av e-cigaretter och vitt snus. Det gäller särskilt i Sverige, Island och Danmark. En viktig aspekt är smaksättning av e-ciggaretter och det vita snuset, eftersom lockande smakar ökar ungas vilja att använda produkterna. För att hindra utvecklingen efterfrågas effektivare lagstiftning.

Artikeln är skriven av Louise Hertzberg, frilansjournalist

 

FacebookXLinkedInEmailPrint