Regeringens långsiktiga insatser mot segregation
Bostad
26 jun 2018
Regeringen presenterar en långsiktig strategi för arbetet att minska och motverka segregation – den första i sitt slag någonsin. Strategin syftar till att ange den långsiktiga inriktningen för regeringens arbete med att minska och motverka segregation under perioden 2018–2028.
Strategin syftar till att långsiktigt minska klyftor i samhället och skapa ett tryggt Sverige som håller ihop. I regeringens arbete mot segregation lyfts fem prioriterade områden: boende, utbildning, arbetsmarknad, demokrati och civilsamhälle, samt brottslighet.
Det finns inte någon enskild insats som i sig kan bryta segregationen – det krävs ett långsiktigt sektorsövergripande arbete av aktörer på nationell, som regional och lokal nivå. Segregationen kan bara minskas om staten, kommunen, landstinget, civilsamhället, näringslivet och forskare arbetar såväl enskilt, som tillsammans.
Statens roll förtydligas
Med strategin förtydligar regeringen statens roll i arbetet för att minska och motverka segregation. Staten ska bidra till goda förutsättningar för kommuner, landsting samt andra relevanta aktörer att arbeta mot segregation och uppmuntra dem att använda strategin som en utgångspunkt för arbetet på kommunal och regional nivå.
Regeringen använder tillgängliga styrmedel för att skapa goda förutsättningar. Det handlar bl.a. om styrning av myndigheter, översyn av gällande regelverk, att stödja arbetet i kommuner, landsting och civilsamhälle samt uppföljning och utvärdering. Vidare kommer genomförandet att innebära kunskapsstöd från, och samarbete med, Delegationen mot segregation. Kunskap- och metodutveckling lyfts som viktiga frågor.
Miljardsatsning till kommuner med socioekonomiska utmaningar
Tillväxtverket meddelar i dag fördelningen av det långsiktiga miljardstödet till kommuner med områden med socioekonomiska utmaningar. 2,2 miljarder kronor avsätts årligen 2020–2027 av regeringen.
För 2018 har 425 miljoner kronor avsatts och för 2019 1,35 miljarder kronor. Det nya statsbidraget ska bidra till att stärka kommunernas eget långsiktiga arbete för att förbättra förutsättningarna i områden som i dag kännetecknas av stora utmaningar när det gäller exempelvis lågt valdeltagande, hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och låg sysselsättningsgrad.
Relaterade nyheter
Integration
2 okt 2024
Färsk norsk integrationsrapport: Positiva trender i utbildning och sysselsättning
Integration
24 sep 2024