Oförändrad prognos över asylsökande och minsta balanserna på fem år siktas i prognosen
Migration & utveckling
6 aug 2018
Bedömningen av antalet personer som söker asyl i Sverige är oförändrad för både 2018 och 2019, vilket pekar på en varaktig utveckling. Dessutom bedömer Migrationsverket att balanserna vid årsskiftet på flera områden kommer att vara de minsta på fem år.
Antalet asylsökande till Sverige antas enligt prognosen ligga kvar på cirka 23 000 för 2018 och 29 000 för 2019. Prognosens planeringsantagande utgår ifrån att gränskontroller och andra gränshinder i Europa kommer att finnas kvar under året, samt att EU:s och Turkiets migrationsuttalande består.
Den stabila prognosen över antalet nya asylsökande innebär att kan fortsätta på den utstakade vägen mot en effektiv organisation.
– Vi ser att det mesta pekar åt rätt håll när det gäller balanser, handläggningstider och mottagning. Det ger oss förutsättningar att fortsätta utvecklingen mot en bättre organisation med ändamålsenlig styrning som ger medarbetarna goda förutsättningar att ge sökande sina ärenden prövande snabbt och rättssäkert, säger generaldirektör Mikael Ribbenvik.
Planeringsantagandet för 2019 och framåt utgår ifrån att riksdagens beslut om den tillfälliga lagen upphör i mitten av nästa år. Därför bedömer Migrationsverket att något fler människor kommer att söka asyl i Sverige de kommande åren jämfört med 2018.
Det är dock inte klart vilken lagstiftning som kommer att gälla från mitten av 2019 eller hur den politiska utvecklingen ser ut efter riksdagsvalet. Utvecklingen påverkas även av vad som händer med migrationspolitiken inom EU. En annan osäkerhetsfaktor som kan påverka asylprövningen framöver är den nya gymnasielagen, vars tillämpning ifrågasatts i domstol.
Av de asylärenden som inkom till Migrationsverket under 2015 och 2016 har myndigheten fattat beslut i 97 procent av dem. De äldre ärenden som fortfarande inte avgjorts gör att den genomsnittliga handläggningstiden ökar.
Relaterade nyheter
Integration
2 okt 2024
Färsk norsk integrationsrapport: Positiva trender i utbildning och sysselsättning
Integration
24 sep 2024