Etnisk Konsulentteam – ett stöd för yrkesverksamma
Negativ social kontroll
17 feb 2021
Etnisk Konsulentteam i Danmark erbjuder rådgivning, konsultbesök och medling i hedersrelaterade ärenden. ”Det är viktigt att alla får stöd i vilka frågor som bör ställas, vad som ska prioriteras och hur snabbt ärendet ska behandlas”, säger konflikthanterare Christina Elle.
Etnisk Konsulentteam vid Den Sociale Døgnvagt, Center for Brobygning, Rådgivning og Fleksible indsatser i Socialforvaltningen, erbjuder gratis rådgivning, riskbedömning, utbildning, medling och konflikthantering i hedersrelaterade frågor till yrkesverksamma inom skola, polis och socialtjänst. Flest samtal berör unga mellan 14-17 år och handlar bland annat om negativ social kontroll, tvångsäktenskap, ofrivilliga utlandsvistelser, oskuldskravet och könsstympning.
Konflikthanterare Christina Elle har arbetat på Etnisk Konsulentteam i tolv år.
– När konsulentteamet bildades 1999 ansågs det i Danmark vara politiskt inkorrekt att tala om hedersrelaterade frågor. Idag talar alla politiker om att vi behöver hjälpa barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Medvetenheten har ökat, men lagstiftning och riktlinjer för yrkesverksamma saknas fortfarande.
Telefonstöd, konsulentbesök & medling
Utöver telefonrådgivning genomför Etnisk Konsulentteam även besök där yrkesverksamma får hjälp i svåra ärenden, samt medlingssamtal – ofta mellan unga under 18 år och deras familj. Syftet är att få en överblick över situationen och skapa förändringsprocesser. Medlingen sker alltid utifrån den ungas önskan, i samarbete med exempelvis ungdomens handläggare eller vårdpersonal.
– Vi inleder alltid med en riskbedömning. Medlingssamtalen är oerhört varierande, men många mår väldigt dåligt. 2018 visade en dansk undersökning att många unga som lever i en hederskontext lider av psykisk ohälsa i form av depressioner, självmordstankar och självskadebeteende.
Ökning av ofrivilliga utlandsvistelser
Etnisk Konsulentteam får allt fler förfrågningar om ofrivilliga utlandsvistelser, där oro finns om att en individ blir kvarhållen i utlandet mot sin vilja. 2017 rapporterades 25 fall, jämfört med 77 fall 2019. De har även en säkerhetskonsult anställd, med kompetens inom det akuta myndighetsarbetet kopplat till hedersrelaterade fall, som fokuserar på ofrivilliga utlandsvistelser.
– Ökningen tror jag främst beror på att unga talar om detta. För tolv år sedan när jag började arbeta här pratade ingen om hedersrelaterat våld och förtryck. Under åren har allt fler beskrivit sin livshistoria och utsatthet i media, vilket haft stor betydelse. Det har skett en snabb utveckling där allt fler unga törs berätta för någon, säger Elle.
75 % av samtalen till Etnisk Konsulentteam berör flickor. Elle konstaterar att det är svårare att synliggöra och upptäcka pojkar som utsätts för negativ social kontroll:
– Vi arbetar ständigt med kunskapsspridning för att synliggöra utsatta pojkar, framförallt när vi besöker skolor. Min uppfattning är att många av dessa killar som lever i kriminalitet och missbruk har växt upp i en hederskontext i samma familjer, men fokus hamnar istället på brott och droger.
Livsviktigt att agera rätt
Etnisk Konsulentteam menar att samhället alltid måste reagera när medborgare utsätts för kontroll och begränsningar i försök att få dem att bete sig på ett visst sätt, som familjen har angett, och detta bryter mot dansk lag och FN-konventioner. Uttryck för social kontroll kan – förutom hot, trakasserier och våld – vara övervakning av mobil- och datoranvändning, krav på viss klädsel, förbud att gå någon annanstans än till skolan, att syskon uppmuntras eller tvingas hålla ett öga på varandras beteende.
– Lärare och andra yrkesverksamma som möter målgruppen behöver rutiner för när och hur de ska agera. Hur ska vi förhålla oss till dessa vuxna, barn och unga? Tydligare lagstiftning och riktlinjer krävs. Det finns många exempel där lärare kontaktar föräldrarna i tron om att de handlar rätt, om en elev berättar om sin hemsituation eller om ett brustet förhållande. Därmed utsätter de eleven för en stor risk. Det är livsviktigt att agera rätt, betonar Elle.
Allt fler samtal inkommer till Etnisk Konsulentteam, i Köpenhamn har teamet tillsammans med förvaltningarna utvecklat handlingsplaner för näst intill samtliga förvaltningar som möter målgruppen och de genomför kontinuerligt utbildningsarbete i hantering av hedersrelaterade konflikter.
Identifierar handlingsmöjligheter
Medarbetarna själva upplever att deras arbete bidrar till att ärenden handläggs mer metodiskt och att yrkesverksamma snabbare får överblick i ärendet. Teamet uppmuntrar alla yrkesverksamma att ta kontakt vid minsta misstanke om bortförsel ur landet exempelvis. Det är viktigt att alla får stöd i vilka frågor som bör ställas, vad som ska prioriteras och hur snabbt ärendet ska behandlas, säger Elle:
– Det finns många yrkesverksamma som är förskräckta av våldet i de hedersrelaterade konflikterna och blir rädda att göra fel. Vi hjälper dem att reda ut svårigheter och se handlingsmöjligheter, vilket underlättar deras arbete. Många känner sig lättade efter våra samtal.
/Text: Caroline Jonsson
Relaterade nyheter
Negativ social kontroll
27 nov 2023