Undersøgelse af tre indsatser over for negativ social kontrol samt radikalisering
Negativ social kontroll
23 feb 2021
Denne rapport tager afsæt i et følgeforskningsprojektet af forebyggende initiativer. Rapporten bygger på empiri om og fra tre indsatser. To af disse indsatser – Dialogkorpset og Meningsdannernetværket – er hjemmehørende under SIRI – Styrelsen for International Rekruttering og Integration og retter sig imod forebyggelse af æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol.
Den tredje indsats – Dialogbaseret workshop om ekstremisme og diskrimination – retter sig imod forebyggelse af radikalisering og ekstremisme, og denne indsats er hjemmehørende under Aarhus Kommune. Formålet med VIVEs undersøgelse har været at opnå en bedre forståelse for, hvordan indsatser som de undersøgte fungerer i praksis, og hvordan sådanne typer af indsatser eventuelt kan udvikles.
Denne rapport er en del af et følgeforskningsprojekt igangsat af SIRI – Styrelsen for International Rekruttering og Integration, der hører under Udlændinge- og Integrationsministeriet. Produkterne fra det samlede projekt består af en litteraturundersøgelse (kaldet delrapport 1, Mehlsen & Liversage, 2019) og denne rapport. Et sidste produkt er en engelsksproget videnskabelig artikel.
Projektet tog sin begyndelse i efteråret 2017, hvor SIRI udbød en følgeforskningsopgave, der skulle give øget viden om, hvordan udvalgte indsatser virker i praksis. SIRI formulerede, at projektet skulle være en ”… teoretisk analyse og praksisundersøgelse”, der tog ”udgangspunkt i tre konkrete initiativer, som tilstræber holdningsbearbejdning”. Ifølge udbuddet ønskede man, at undersøgelsen skulle være …
▪ ”… anvendelsesorienteret”
▪ ”… bidrage til øget viden om, hvorvidt, hvornår og i hvilke sammenhænge holdningsbearbejdende indsatser og metoder virker”
▪ Bidrage til en ”… afklaring af det teoretiske grundlag for holdningsbearbejdende initiativer”
▪ Bidrage til ”… selve konceptualiseringen af holdningsbearbejdning”
▪ Se på ”sammenhængen mellem årsag og virkninger ved holdningsbearbejdende initiativer”.
Af udbudsmaterialet fremgik det endvidere, at ”holdningsbearbejdende indsatser” skulle forstås som indsatser, som sigter imod at ”…rykke ved en persons grundlæggende livsanskuelser med henblik på forebyggelse af bestemt adfærd på længere sigt” (SIRI, 2017). To af de indsatser, der blev udpeget til at indgå i undersøgelsen, er en del af Den nationale handlingsplan om forebyggelse af æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol (Regeringen, 2016) og er hjemmehørende under SIRI. Den sidste indsats retter sig imod forebyggelse af radikalisering og ekstremisme og er hjemmehørende under Aarhus Kommune.
Intentionen med at udvælge indsatser på tværs af indsatsområder var at give en større bredde i de analyserede erfaringer og dermed øge undersøgelsens relevans i forhold til forskelligartede indsatser.