Integration – gymnasiebetyg, vidare studier och arbetsmarknad
Arbete, Utbildning
10 nov 2021
Syftet med denna rapport är att studera utbildningsvägar, sysselsättning och inkomst efter avslutade gymnasiestudier för unga med olika nationell bakgrund, men med liknande förutsättningar vad gäller programtyp och betygsnivå i gymnasieskolan. I rapporten följs de som avslutade gymnasieskolan med slutbetyg åren 1998–2009 under en tioårsperiod, alltså som längst till och med år 2019.
Det finns mycket kunskap om ungas resultat i gymnasieskolan och deras övergång från skolan till arbetsmarknaden. Samtidigt är det svårt att få en helhetsbild över deras utbildningsvägar och inträde på arbetsmarknaden, särskilt om man vill undersöka unga utifrån deras nationella bakgrund. Det beror på att sådan statistik tas fram av en rad olika myndigheter som alla, av naturliga skäl, har lite olika fokus.
Statistik om övergång till vidare studier och till arbetsmarknaden redovisas ofta för gruppen som har fullföljt gymnasieskolan. Men finns det skillnader utifrån deras gymnasiebetyg? Och ser det olika ut för unga med olika nationell bakgrund som har läst samma typ av program och har samma betyg från gymnasieskolan?
Syftet med den här rapporten är att studera utbildningsvägar, sysselsättning och inkomst efter avslutade gymnasiestudier för unga med olika nationell bakgrund, men med liknande förutsättningar vad gäller programtyp och betygsnivå i gymnasieskolan. I rapporten följs avgångna från gymnasieskolan, det vill säga de som avslutade gymnasieskolan med slutbetyg. De som avslutade gymnasieskolan åren 1998–2009 följs under en tioårsperiod, alltså som längst till och med år 2019.
Nationell bakgrund redovisas genomgående i tre grupper: utrikes födda, födda i Sverige med utländsk bakgrund och födda i Sverige med svensk bakgrund. I Kort om statistiken beskrivs grupperna närmare.