Informasjon og tiltak rettet mot innvandrerbefolkningen i forbindelse med Covid-19 – del 2
Corona
12 feb 2021
Rapporten presenterer resultater fra en kartlegging av informasjonstiltak fra offentlige myndigheter og frivillige organisasjoner overfor innvandrerbefolkningen i forbindelse med covid-19. Rapporten har hatt særlig oppmerksomhet mot tiltak i bydelene Gamle Oslo og Bjerke. Kunnskapen vil bidra til å forbedre informasjonen overfor utsatte grupper av befolkningen og legge grunnlag for innspill ved eventuelle fremtidige pandemier.
Analysene er basert på intervjuer med representanter for de to bydelene, frivillige organisasjoner, oppdatert statistikk fra FHI og oppdatert informasjon om informasjonstiltak fra relevante direktorater.
Denne rapporten er del 2 av et prosjekt på oppdrag fra IMDi. Bakgrunnen for prosjektet er den økte andelen smittetilfeller i innvandrerbefolkningen. Den
ekstraordinære situasjonen i tilknytning til pandemien medførte et stort behov for informasjon, veiledning og for koordinering av tiltak, spesielt rettet mot
innvandrerbefolkningen. Hensikten med oppdraget er å kartlegge og beskrive informasjons- og veiledningstiltak om koronapandemien og covid-19 fra offentlige myndigheter og frivillige organisasjoner til innvandrerbefolkningen.
Delrapport 2 er strukturert rundt følgende problemstillinger:
1) Beskrive situasjonen for ulike grupper i innvandrerbefolkningen med hensyn til covid-19.
2) Identifisere eventuelle grupper som man trolig ikke har nådd godt nok fram til.
3) Foreslå hva som bør gjøres for å nå dem i fremtiden. Hvilke kanaler bør brukes?
Hvilken type kommunikasjon bør benyttes for å nå bedre fram? Kunnskapen skal brukes til å forbedre informasjonen overfor utsatte grupper av
befolkningen og legge grunnlag for innspill til informasjonsberedskap ved eventuelle framtidige pandemier.
I denne rapporten har vi særlig sett nærmere på hvordan bydelene Gamle Oslo og Bjerke i Oslo har jobbet med målrettet informasjon til hele innvandrerbefolkningen lokalt og noen spesifikke innvandrergrupper spesielt. Dernest har vi vært opptatt av å få fram hvordan de erfarer at arbeidet de gjør og tiltakene de gjennomfører fungerer.
Vi har også presentert Oslo kommunes strategier og mangfoldige informasjonstiltak for å nå fram til innvandrerbefolkningen gjennom pandemien. I tillegg har vi oppdatert kunnskap om direktoratenes og seks landsomfattende organisasjoners innsats i forbindelse med den andre smittebølgen av koronapandemien, som oppfølging av det som ble gjort i første delrapport i dette prosjektet (høsten2020). Mens informasjonen på nasjonalt og kommunalt nivå er rettet bredt ut mot hele befolkningen, forsøker bydelene og organisasjoner å nå spesifikke målgrupper som ikke tar til seg offentlig informasjon på en slik måte at det bidrar til ønsket endring i adferd for å følge smittevernrådene. Det er disse tilnærmingene vi har presentert i rapporten.