Ensamkommande barns och ungas väg in i det svenska samhället
Ensamkommande unga
18 maj 2018
Det senaste decenniet har mer än 60 000 ensamkommande barn och unga sökt asyl i Sverige. Merparten av de ensamkommande som har sökt asyl i Sverige har fått uppehållstillstånd och är nu på väg att etablera sig i det svenska samhället.
I den här rapporten undersöks hur det har gått för de ensamkommande som fick uppehållstillstånd under åren 2003–2014. I fokus för undersökningen är utbildning och etablering på arbetsmarknaden, men även aspekter som psykisk hälsa och civilstånd berörs. Hur har det gått för de ensamkommande att utbilda sig och etablera sig på den svenska arbetsmarknaden? Vilken typ av yrken har de? Och hur många varken studerar eller arbetar? Författarna undersöker även hur etableringen på arbetsmarknaden påverkas av de ensamkommandes ålder, kön, ursprungsland, tid i Sverige, om de har återförenats med sina föräldrar eller inte, samt var i landet de har bosatt sig.
Rapporten är skriven av Eskil Wadensjö, professor i nationalekonomi, och Aycan Çelikaksoy fil.dr. i nationalekonomi, båda verksamma vid Institutet för social forskning, Stockholms universitet.