Effekter av sänkta arbetsgivaravgifter för integrationen av utrikes födda
Arbete
14 maj 2020
Utanförskapet bland utrikes födda på den svenska arbetsmarknaden är omfattande och reformer behövs för att förbättra den ekonomiska integrationen.
I den här rapporten från Entreprenörskapsforum framhålls att med sänkta arbetsgivaravgifter för unga (2007 års reform) blev företagarna mer benägna att anställa dels unga, dels fler oavsett ålder. Författarna visar också på en positiv och stark koppling mellan företagens sänkta arbetskraftskostnader och rekrytering av utrikes födda. Slutsats: Reformer som ger sänkta arbetskraftskostnader för företagen leder till fler jobb bland utrikes födda.
I rapporten visas att endast 20 procent av kvinnorna från Afrika och Asien, som var 21–50 år när de invandrade, hade en månadslön som motsvarade en ingångslön efter åtta år i Sverige. Motsvarande andel för männen var 34 procent.
Svårigheterna att etablera sig på arbetsmarknaden kan indikera att arbetsgivare inte anställer utrikes födda eftersom de upplevs ha en lägre produktivitet än den av arbetsmarknadens parter förhandlade lägstalönen. Sänkta eller borttagna arbetsgivaravgifter kommer inte att räcka för att lösa utanförskapet bland de utrikes födda, men kan utgöra en av flera reformer på området.