Baba – fordi far er vigtig En evaluering af udbredelse og forankring
Sociala insatser, Barn och unga, Familjestöd
1 jul 2021
Fædre med indvandrerbaggrund kan have vanskeligt ved at finde ud af, hvilke forventninger det danske samfund har til dem. Derfor blev indsatsen ’Baba – fordi far er vigtig’ etableret i 2014 af Fonden for Socialt Ansvar. Indsatsen skal styrke primært indvandrerfædre, som er usikre på, hvordan de engagerer sig i deres børns hverdag og liv, og som gerne vil styrke deres rolle som far.
I dag er Baba bredt ud til hele landet, og de fædre, der har været med, er blevet stærkere i deres forældrerolle. Det viser en evaluering af Baba, som VIVE har foretaget.
”Der er fædre, der fortæller, at de har været meget autoritære over for deres ældste børn for eksempel i forhold til, hvilken uddannelse børnene skulle have, mens de i højere grad har lyttet til deres yngre børns ønsker til uddannelse. Disse fædre peger selv på, at den ændring kan skyldes, at de har været med i Baba-indsatsen,” siger Gunvor Christensen, projektchef i VIVE.
Baba er forankret i Fonden for Socialt Ansvar og fik i 2019 støtte fra TrygFonden til at etablere indsatsen 12 nye steder i landet og støtte fra VELUX FONDEN til at udvikle et koncept for forankring af indsatsen.
Læringsforløb som styrke fædrenes forældrekompetencer
Indsatsen består af et læringsforløb, som ud over at styrke fædrenes forældrekompetencer også skal øge deres viden om velfærdssamfundets tilbud til børn og unge. Dialogmøder er også en del af læringsforløbet. Her mødes fædrene med repræsentanter for tilbud som sundhedspleje, dagtilbud og skole.
”Dialogmøderne er med til at give fædrene større tillid til de institutioner, som er en del af deres børns hverdag. Fædre fortæller for eksempel, at de tidligere var bange for, at det ville gå ud over deres børn, hvis de tog problemer op med skolen, eller at deres børn ville blive fjernet, hvis de talte med socialforvaltningen,” siger Gunvor Christensen.
Dialogmøderne øger ikke kun fædrenes viden. Også de fagprofessionelle får viden om, hvordan fædrene og familierne fungerer.
Evalueringen viser, at fællesskaberne giver fædrene en følelse af at være en del af noget større. Baba-indsatsen ser endvidere ud til at kunne tilbyde nyligt tilkomne indvandrere, der har begrænset dansk sprog og viden om samfundet, et fællesskab, hvor de i deres eget tempo lærer om det danske samfund og bliver trygge i deres rolle som forældre. Indsatsen fungerer altså både som en forebyggende indsats og som en integrationsindsats.