Avslutat
Nyanländas möjligheter till etablering genom YA-jobb
Arbete
Yrkesintroduktionsanställningar – YA – ger unga och nyanlända möjlighet att under arbetstid lära sig relevanta yrkeskunskaper. Med hjälp av en YA-anställning kan nyanlända komplettera yrkeserfarenhet från hemlandet och bygga viktiga kontaktnät. Ändå nyttjar inte nyanlända YA-jobben i lika stor utsträckning som gruppen unga. Varför är det så? Och vilka dörrar kan dessa jobb öppna för nyanlända på den svenska arbetsmarknaden?
YA-jobben var från början ett initiativ för att underlätta övergången från skola till arbetsliv för unga. Hösten 2015 beslutade regeringen att även nyanlända skulle komma i fråga för YA-jobb. Sedan 2014 har YA-delegationen, som består av tolv arbetsmarknadsparter, haft i uppdrag att följa och analysera YA-jobben. Delegationens ordförande Pia Enochsson och huvudsekreterare Marianne Feldt kommer nu till SNS för att presentera slutsatserna från detta arbete.
Deltar gör även Stefan Björnestöl, ombudsman hos GS, facket för skogs-, trä och grafisk bransch, Henrik Smedmark, utbildningsansvarig hos TMF – Trä- och Möbelföretagen, Mathias Wahlsten, chef för verksamhetsanalysenheten på Arbetsförmedlingen och Håkan Björklund, ansvarig för public affairs på Axfood.
Seminariet ingår i seminarieserien SNS Mötesplats integration som finansieras med stöd från Tillväxtverket, och anordnas inom ramen för SNS forskningsprojekt Lärdomar om integration.
Medverkande
Pia Enochsson, ordförande, YA-delegationen
Marianne Feldt, huvudsekreterare, YA-delegationen
Stefan Björnestöl, ombudsman, GS, facket för skogs-, trä och grafisk bransch
Henrik Smedmark, utbildningsansvarig, TMF – Trä- och Möbelföretagen
Håkan Björklund, ansvarig för public affairs, Axfood
Mathias Wahlsten, enhetschef, enheten verksamhetsanalys, Arbetsförmedlingen