DAGS – digital arbetsmarkandsvägledning genom språk
DAGS är ett digitalt arbetsmarkandsvägledningsmaterial som syftar till att introducera och beskriva utbildning och arbete inom olika sektorer på arbetsmarknaden.
Arrangör
Länsstyrelsen i Stockholm och Region Sörmland
Sammandrag
DAGS är ett digitalt arbetsmarkandsvägledningsmaterial som syftar till att introducera och beskriva utbildning och arbete inom olika sektorer på arbetsmarknaden. Materialet är korta filmer med tillhörande undervisningsmaterial, är kostnadsfritt och finns publicerat på: Projekt DAGS – Länsstyrelsernas integrationsarbete (lansstyrelsen.se) och Projekt DAGS – Arbetsförmedlingen – Play (arbetsformedlingen.se)
Målgrupp
DAGS primära målgrupp är utlandsfödda personer som har en svag anknytning till arbetsmarknaden. Exempelvis personer med låg formell utbildningsnivå, som saknar en reell tidigare utbildning gångbar på svensk arbetsmarknad eller yrkeserfarenhet. Utlandsfödda kvinnor är en särskilt prioriterad grupp. Målgruppen har ofta en eller flera utmaningar såsom begränsade kunskaper i svenska språket, digitalt utanförskap (individer som inte kan tillgodogöra sig offentliga välfärdstjänster) och/eller risk för långtidsarbetslöshet.
DAGS har även en sekundär målgrupp: professionella som möter målgruppen i arbete och på olika arenor med syfte att nå den primära målgruppen. Dessa kan vara sektorsmyndigheter, kommuner, civilsamhällesaktörer, samverkanssatsningar mellan offentliga aktörer, Arbetsförmedlingens KROM-aktörer, ESF-projekt/AMIF-projekt och andra typer av arbetsmarknadsprojekt.
Beskrivning av aktiviteten och förväntade resultat och effekter
DAGS är ett digitalt arbetsmarkandsvägledningsmaterial som syftar till att introducera och beskriva utbildning och arbete inom olika sektorer på arbetsmarknaden. Materialet är korta filmer med tillhörande undervisningsmaterial.
Syftet och målsättningen med materialet är att möjliggöra övergångar till studier och arbete för målgruppen genom att motivera att genomföra studier i svenska språket som motsvarar kvalifikationskraven för utbildning och arbete. Materialet ska ge kunskaper om arbetsmarknaden och möjligheter till utbildning utifrån individens förutsättningar. Målsättningen är också att vägleda genom att informera, motivera och inspirera.
Målsättningen är även att öka digital vägledning till arbete och studier för utlandsfödda individer med svag anknytning till arbetsmarknaden genom att öka och utveckla digitalt utbildnings- och arbetsmarknadsvägledningsmaterial. På så sätt är syftet att möta individer som riskerar att inte nås av offentliga välfärdstjänster och som befinner sig i digitalt utanförskap.
Genom DAGS material synliggörs och tillgängliggörs exempelvis Arbetsförmedlingens övriga utbud av digitala produkter och insatser liksom kommunala insatser. DAGS material kan användas som komplement och/eller material i befintliga insatser men även helt separat.
Jag kan prata bättre svenska än de i filmen. Då kan jag också få eget jobb.
– Kvinna 35 år
Teori och kunskap
DAGS startades med utgångspunkt i att Arbetsförmedlingen identifierade att deras befintliga insatser inte nådde målgruppen utlandsfödda med svag anknytning till arbetsmarknaden, med begränsade kunskaper i svenska språket eller med svårigheter att ta till sig samt använda digitala välfärdstjänster. Länsstyrelserna hade fått signaler från kommunerna att de digitala insatser som Arbetsförmedlingen tillhandahöll inte matchade målgruppens kunskapsnivå i svenska eller digital kompetens. Därav beslutades att i samverkan och samarbete ta fram ett digitalt utbildnings- och arbetsmarknadsvägledningsmaterial med utgångspunkt i tjänstedesign.
DAGS material är uppbyggt utifrån målgruppens förutsättningar att ta till sig ett digitalt vägledningsmaterial. Inför och under framtagandet av materialet görs behovsanalys och tester av materialet i fokusgrupper bestående av målgruppen. Sekundära intressenter (som bedriver verksamheter där målgruppen befinner sig) lämnar också inspel på materialet i processen. Materialet testas också i fokusgrupperna då det färdigställs. All behovsanalys och testning av materialet görs praktiskt.
DAGS samverkansgrupp består av ett antal aktörer inom offentlig förvaltning. Samverkansgruppen är en viktig del i behovsanalysen samt för den generella styrningen av det operativa arbetet med materialet.
Kompetenser
För att använda materialet krävs ingen utbildning. Materialet är tänkt som komplement till redan tilltänkta insatser såsom vägledningssyfte till utbildning, information inför rekryteringsträffar, generell information om arbetsmarknaden på mässor och/eller utställningar med mera. Materialet kan även användas i språkundervisningssyfte i svenska som andraspråk.
Ekonomi
Materialet har producerats i samverkan mellan flera offentliga aktörer såsom Länsstyrelserna och Arbetsförmedlingen. Materialet är publicerat på dessa myndigheters digitala plattformar och finns tillgängligt att använda utan kostnad.
Jag förstår bra, för filmerna är för oss – vi förstår och det är lätt.
– Man 34 år
Utförarens bedömningar och deltagarnas syn
De verksamheter som har använt materialet systematiskt har positiv syn på materialet. I kommunal verksamhet har materialet kunnat användas i olika verksamheter och med olika syften exempelvis arbetsmarknads- och utbildningsinsatser vid rekrytering till lokala jobbspår (samverkan mellan kommun och Arbetsförmedlingen till utbildning och arbete inom olika lokalt förankrade branscher och arbetsgivare). Materialet har använts inom uppdraget om utbildningsplikten och inom andra undervisande moment inom Sfi (svenska som andraspråk).
Responsen från målgruppen som själva materialet vänder sig till har också varit positiv. Det uppskattas att informationen är uppbyggd kring förebilder. Att det finns flera igenkänningsfaktorer mellan förebilderna och målgruppen – utöver att personen är utlandsfödd. Det finns flera igenkänningsfaktorer som språk, ålder och erfarenheter.
Flera verksamheter som använt materialet har rapporterat stegförflyttningar hos individer som har sett filmer och/eller har använt materialet. Det har underlättat information inför rekrytering till utbildning och arbete. Det finns även feedback om att målgruppen efterfrågat utbildningar efter att ha sett filmerna. Det har resulterat i att kommuner och andra samverkande aktörer har samarbetat och samverkat kring kombinationsutbildningar.
Utvärdering, studier och monitorering
Intern utvärdering har genomförts med goda resultat. Utvärderingen är gjort bland målgruppen som materialet är avsedd för samt bland aktörer som använt materialet i verksamheter som vänder sig till målgruppen. Utvärderingen som genomförts bland målgruppen har delvis genomförts praktiskt för att på så sätt nå målgruppen vilket annars många gånger är en utmaning. En extern utvärdering är pågående under 2024/2025.
Lärdomar och spridning
DAGS material är uppbyggt för att ge en första inblick i en sektor eller bransch och här därför ingen lokal eller regional förankring. Tanken är att materialet ska kunna användas nationellt.
Materialet ligger öppet för vem som helst att använda och syftet är att det ska kunna användas av den enskilde eller i verksamheter som möter målgruppen. Materialet är också uppbyggt för att kunna användas i många olika verksamheter. I dagsläget används materialet inom olika delar i kommunal verksamhet samt i vissa delar av Arbetsförmedlingens uppdrag. Materialet har potential att användas i andra verksamheter och av andra aktörer som kommer i kontakt med målgruppen i vägledningssyfte.
Region Sörmland och Länsstyrelserna undersöker för närvarande möjligheterna till internationell samverkan kring materialet och i det fortsatta arbetet med att ta fram material. Arbetet har påbörjats under Q3 2024.
Läs mer och kontaktinformation
Rebecca Karlsson Trolle
Länsstyrelsen Stockholm
Rebecca.karlsson@lansstyrelsen.se
Alina Treijner
Region Sörmland
Alina.treijner@regionsormalnd.se
Projekt DAGS – Länsstyrelsernas integrationsarbete (lansstyrelsen.se)
Projekt DAGS – Arbetsförmedlingen – Play (arbetsformedlingen.se)
Texten är publicerad 26.11.2024