Goda resultat i evalueringen av kunskapsbanken Integration Norden
17 Dec 2024
Enligt en undersökning av konsultbolaget Rambøll upplever myndigheter och experter i Norden att kunskapsbanken Integration Nordens aktiviteter varit både relevanta och nyttiga. Projektet fortsätter för en ny programperiod 2025–2027.
Evalueringen konstaterar att Integration Norden har i det stora hela uppfyllt sina mål, bland annat att vara ett kunskaps- och resurscentrum som utvecklar och sprider kunskap samt underlättar kunskapsutbyte mellan nordiska experter. Forskningsbaserade publikationer och rapporter värdesätts högst, liksom också seminarier, webbinarier och konferenser. Antalet besökare på webbplatsen www.integrationnorden.org har stigit sedan projektstart 2017.
Undersökningen initierades av Nordiska ministerrådets sekretariat i Köpenhamn, och syftar till att få uppdaterad kunskap om projektets resultat och ge underlag för fortsatt utveckling.
Vi är glada för resultaten och får bekräftat att det finns ett behov att se på utmaningar och lösningar tillsammans i Norden. Hur vi kan få till en god och hållbar integration av flyktingar och migranter är högaktuellt i hela regionen. Vi vill ge ny kunskap och inspirera till att se på hur andra arbetat med frågorna och det är roligt att se att det får effekt, säger seniorrådgivare Kaisa Kepsu från Nordens Välfärdscenter.
Framgångar och nyckelresultat
Sedan lanseringen har Kunskapsbanken genomfört en rad olika aktiviteter under åren, omkring 20 per år, allt från forskningsrapporter till webbinarier och konferenser. Webbesöken har ökat, vilket fått skjuts av nyhetsbreven och aktiviteterna på sociala medier, numera främst Linkedin. Besökarna kommer främst från Sverige, följt av Norge, Danmark, Finland och Island.
De flesta av respondenterna i undersökningen anser att Integration Nordens verksamhet hjälper dem i deras arbete och bidrar till bättre integrationsresultat, som även gynnar migranterna själva. De ser också ett värde i kunskapsbankens roll när det gäller att skapa en mer socialt hållbar, inkluderande och sammanhållen nordisk region.
Utvärderingen visar att de ämnen som intresserat mest har varit etablering på arbetsmarknaden, särskilt för kvinnor som står långt från arbetsmarknaden, samt tidiga insatser för barn och familjer.
Det nordiska kunskapsutbytet kommer fortsatt att prioritera dessa områden, och bygga vidare på den kunskap och lärdomar som utvecklats under de åtta år som samarbetet pågått.
Mer fokus på genomslag och nätverk
Undersökningen konstaterar också att det finns potential för utveckling. Att förbättra genomslaget av rapporternas resultat och ge synlighet för det nordiska samarbetet blir ett kommande fokusområde.
Vi kommer att satsa ännu mer på att nå ut till våra målgrupper. Det är roligt att se att det vi gör ger nytta, men vi behöver nå ut till fler, och till de rätta personerna. Vi måste bland annat jobba med att kunskapen är mer lättbegriplig och relevant för mottagaren. Men det känns inspirerande att jobba vidare, säger kommunikationsrådgivare Mikaela Sonck.
En annan rekommendation är att utveckla möjligheterna för nätverkande. Flera av de intervjuade vill gärna utveckla kontakter mellan olika typer av organisationer. Att träffa andra, diskutera och dela kunskap med andra experter i Norden gynnar deras eget arbete.
Om undersökningen
Undersökningen gjordes av Rambøll Management Consulting i Köpenhamn på uppdrag av Nordiska Ministerrådet under sommaren och hösten 2024. Den bygger på intervjuer och en enkätundersökning som besvarades av 130 representanter för målgruppen, det vill säga experter eller myndigheter från de nordiska länderna. Därtill genomfördes en systematisk projektgenomgång och intervjuades nyckelintressenter nära anknutna till kunskapsbankens arbete.
Photo: José Calvente
Related news
Integration
13 Jan 2025