Fler tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige enligt ny prognos
Immigration & development
13 Aug 2021
Den förändrade utlänningslagstiftningen innebär att fler personer kommer att vistas i Sverige med tidsbegränsade uppehållstillstånd under en längre tid. Därför väntas antalet förlängningsansökningar öka under de kommande åren enligt en ny prognos från Migrationsverket. Samtidigt justerar myndigheten ned sitt antagande för hur många personer som väntas söka asyl i Sverige under året.
Den 20 juli började den ändrade utlänningslagen att gälla. I denna prognos har Migrationsverket för första gången anpassat sina prognosantaganden utifrån det nya regelverket där tidsbegränsade uppehållstillstånd blir huvudregel istället för permanenta uppehållstillstånd för samtliga sökande med undantag för kvotflyktingar. För att beviljas permanent uppehållstillstånd krävs att den sökande haft minst tre år av tillfälliga uppehållstillstånd samt kan försörja sig själv.
– Den ändrade utlänningslagen motsvarar i stort bestämmelserna som ingick i den så kallade tillfälliga lagen. Därför är det inte aktuellt att ändra prognosen för antalet asylsökande i Sverige med anledning av lagändringen, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör.
En av de bedömningar som Migrationsverket gör utifrån lagstiftningen är att det kommer leda till att fler personer kommer vistas i Sverige med tidsbegränsat uppehållstillstånd under en längre tid. Därför höjer myndigheten prognosen för inkomna förlängningsärenden inom anknytning från och med 2023 till 17 000 ärenden och sedan till 30 000 ärenden för 2024. Detta ska jämföras med cirka 10 000 ärenden per år enligt Migrationsverkets tidigare prognoser.
– Vi ser ett skifte framför oss där myndigheten i ännu större utsträckning handlägger förlängningsärenden. Ärendena kan också komma att bli mer utredningskrävande ju längre en person vistats i landet, säger Mikael Ribbenvik.
Färre medborgarskapsansökningar på längre sikt
Den förändrade lagstiftningen kommer också ha effekt inom medborgarskapsprövningen då det i regel krävs att sökande har permanent uppehållstillstånd för att beviljas svenskt medborgarskap.
– En följd av att tidsbegränsade uppehållstillstånd nu är norm blir att det skapas en förskjutning av antalet medborgarskapsansökningar. Därför skriver vi ned prognosen med 4 000 inkomna ärenden för 2024, men den största effekten bedöms komma först därefter, säger Mikael Ribbenvik.
Medborgarskap är fortsatt Migrationsverkets största ärendeslag. För att korta handläggningstiderna pågår just nu en förstärkning av prövningsresurserna inom medborgarskap. Med hjälp av förstärkningen räknar myndigheten med att avgöra cirka 120 000 medborgarskapsärenden nästa år jämfört med 60 000–80 000 per år under 2018–2020.
– Vår målsättning är att myndigheten ska ha nått författningsstyrda handläggningstider inom medborgarskap under 2023, säger Mikael Ribbenvik.
Prognosen för antalet asylsökande skrivs ned
Precis som i tidigare prognoser bedöms nedtrappade reserestriktioner till följd av pandemin leda till att fler migranter söker asyl i Sverige under det andra halvåret i år. Trots det skriver Migrationsverket ned sitt prognosantagande över hur många som väntas söka asyl i Sverige under året till cirka 13 000, en minskning med 2 000 personer jämfört med föregående prognos. Efter pandemin antas antalet asylsökande närma sig de nivåer som innan pandemin bröt ut.
– Att vi sänker vårt prognosantagande beror delvis på att antalet asylsökande under sommarmånaderna hittills varit färre än vad Migrationsverket räknat med. Samtidigt finns en fortsatt osäkerhet kring pandemiutvecklingen och restriktionernas varaktighet, vilket beaktas inom ett prognosintervall, säger Mikael Ribbenvik.
Införandet av en lista över säkra ursprungsländer bedöms också ha en effekt på antalet asylsökande framöver. Listan ger Migrationsverket rätt att avvisa personer från de länder som finns upptagna på listan med omedelbar verkan.
– Vi bedömer att listan sannolikt kommer göra att färre söker asyl från dessa länder. Därför justerar vi ned prognosen för antalet asylsökande med 1 000 personer per år mellan 2022 och 2024, säger Mikael Ribbenvik.
Related news
Integration
26 Jun 2024