Tilrettelagte opplæringstilbud for minoritetsspråklig ungdom
Education
1 Feb 2019
Grunnskoleopplæring til minoritetsspråklig ungdom mellom 16 og 20 år er en faglig suksess. Men finansieringen av ordningen er fortsatt uklar, og det er behov for å avklare roller og ansvarsområder. Det viser denne Fou-rapport.
Dette FoU-prosjektet beskriver forekomst av og variasjon i tilrettelagte opplæringstilbud for minoritetsspråklig ungdom, her betegnet som kombinasjonsklasser. Prosjektet belyser hva ulike fylkeskommuner og kommuner har lagt vekt på når de har utviklet kombinasjonsklasser og hvilke erfaringer de har gjort seg når det gjelder organisering, dimensjonering, finansiering og kostnadsfordeling. Videre gir prosjektet en vurdering av suksesskriterier og utfordringer og hva som kan være hensiktsmessige innretninger av kombinasjonsklasser fremover.
Prosjektet tar utgangspunkt i kombinasjonsklasser som er etablert på bakgrunn av endring i opplæringslovens § 4A-1 og som omfatter tilrettelagt grunnskoleopplæring til elever med ungdomsrett. Kartlegging blant fylkeskommunene viser at samtlige har valgt å samarbeide med kommuner i regionen om tilbud om mer grunnskoleopplæring og at flertallet har opprettet et kombinert tilbud både til elever med ungdomsrett og til elever uten ungdomsrett.
Prosjektet er basert på dokumentgjennomgang, intervjuer og casestudier. Det er gjennomført til sammen 50 intervjuer med 83 informanter fra fylkesadministrasjon, skoleledelse og kommuner, samt lærere og elever. Mesteparten av datainnsamlingen fant sted våren 2018, og gir i hovedsak informasjon om hva som var situasjonen for kombinasjonsklassene skoleåret 2017/2018. For mange fylkeskommuner og kommuner var dette deres første år med kombinasjonsklasser.