Starka mammor – Trygga barn
Integration, Barn och unga, Social work, Work
23 Feb 2023
Asylsökande och nyanlända utrikesfödda mammor och deras barn är några av de mest utsatta grupperna vad gäller psykisk ohälsa, socioekonomisk utsatthet och utanförskap. I rapporten belyser Rädda Barnen hur dessa mammor ser på sin egen och sina barns livsvillkor.
Slutsatser i rapporten:
- Ekonomisk utsatthet – Att leva med begränsade ekonomiska resurser och på egen hand försörja barn är en utmaning för mammorna. Konsekvensen av den låga dagersättningen för asylsökande är att barn lever i fattigdom under en särskilt avgörande fas i livet. Oregelbundna arbetstider och svårigheter med barnomsorg lyfts som ett problem som försvårar etableringen på arbetsmarknaden.
- En otrygg boendesituation – Boendesituationen, med många flyttar mellan olika delar av Sverige och otrygga boenden upplevs som mycket påfrestande, i synnerhet för barnen. Flera mammor menar att de inte fått en ordentlig förklaring till varför det var nödvändigt att flytta och att ingen hänsyn tas till hur detta påverkar barnens psykiska hälsa.
- Utdragna asylprocesser – Att genomleva utdragna asylprocesser eller att ha fått avslag men inte kunna lämna Sverige bidrar till en situation av stor maktlöshet och frustration. Barnkonventionen ses inte som en lag som gäller för deras barn.
- Gemenskap och hopp – Kvinnorna beskriver den sociala gemenskapen som gruppträffarna med Starka mammor – Trygga barn erbjuder som en livlina. Där kan de stötta varandra och få en möjlighet att tänka på annat än personliga problem. De får även möjlighet att göra roliga saker tillsammans med sina barn.