Segregationens konsekvenser för unga – Analys till regeringens ungdomspolitik
Housing
20 Dec 2019
Målet med regeringens ungdomspolitik är att alla unga mellan 13 och 25 år ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen. Som bidrag till regeringens kommande ungdomspolitiska strategi presenterar Delegationen mot segregation i denna rapport en kvantitativ jämförelse av ungas förutsättningar utifrån var de bor.
Resultat från myndighetens redovisning visar bland annat att:
• Andelen barn som bor i familjer där inkomsterna inte räcker till de nödvändigaste utgifterna är nästan 28 procent i områden med socioekonomiska utmaningar. Det kan jämföras med ungefär 2 procent för områden med goda socioekonomiska förutsättningar och cirka 6 procent för landsbygderna.
• Andelen unga som är behöriga till gymnasieskolans yrkesprogram är nästan 69 procent i områden med socioekonomiska utmaningar, vilket kan jämföras med cirka 94 procent för områden med goda socioekonomiska förutsättningar och nästan 87 procent för landsbygderna.
• Andelen unga som slutfört gymnasieskolan med examen inom tre år är nästan 54 procent i områden med socioekonomiska utmaningar, vilket kan jämföras med cirka 83 procent för områden med goda socioekonomiska förutsättningar och cirka 76 procent för landsbygderna.
• Andelen unga som varken arbetar eller studerar är nästan 13 procent bland unga boende i områden med socioekonomiska utmaningar, vilket kan jämföras med cirka 5 procent för områden med goda socioekonomiska förutsättningar och cirka 8 procent för landsbygderna.
Detta innebär att segregationen får mer negativa konsekvenser för unga boende i områden med socioekonomiska utmaningar jämfört med de som bor i
andra områden.