Massflyktsdirektivet: EU:s svar på skyddssökande från Ukraina
Ukraine
13 May 2022
Tillfälligt skydd – ”varför”, ”vem”, ”vad”, ”var” och ”hur”
Till följd av den massiva fördrivningen sedan den ryska invasionen av Ukraina beslutade medlemsstaternas inrikesministrar den 4 mars 2022 att enhälligt aktivera EU:s direktiv om tillfälligt skydd, ett rättsligt ramverk för omfattande flyktingströmmar som antogs år 2001, men aldrig tidigare använts.
För att helt förstå de rättsliga ramverk som nu gäller för dem som flyr undan invasionen, och följderna för EU-länderna inklusive Sverige, är det nödvändigt att först klarlägga vissa relevanta begrepp så som de används i internationell rätt och praxis och därefter diskutera både 2001 års direktiv och 2022 års rådsbeslut som ger verkan åt det.
Massiv tillströmning och tillfälligt skydd: begreppsfrågor
Konflikter och våld är de vanligaste orsakerna i vår tid när människor i stor skala tvingas lämna sina hemländer. Huvudfrågan som uppstår vid sådana förflyttningar över gränserna är hur ansvaret för fördrivna personer bör fördelas mellan olika länder: har de länder som gränsar till de nödställda länderna en skyldighet att släppa in fördrivna personer i sina territorier? Om svaret är ja, under hur lång tid och vilka rättigheter ska de fördrivna personerna ges? En besläktad fråga är huruvida andra länder – som inte ligger i närheten av det nödställda landet – har någon skyldighet att avlasta mottagarländerna som är första linjens mottagare, exempelvis genom att ta emot människor som flyr och släppa in dem i landet?
Även om 1951 års flyktingkonvention, FN:s viktigaste medel för skydd av flyktingar, antogs vid en tidpunkt då Europa hade haft massiva flyktingrörelser, gav inte författarna till konventionen några lämpliga lösningar för att handskas med sådana massförflyttningar.
Flyktingkonventionen har i synnerhet ingenting att säga om hur man på nationell nivå bör organisera och reglera en rätt till skydd för att tillgodose omedelbara skyddsbehov och hur man ska förverkliga solidaritet och ansvarsfördelning mellan olika länder.