Ensamkommande barn och unga – Handbok för socialtjänsten
Unaccompanied young
23 May 2020
Ensamkommande barn och unga – Handbok för socialtjänsten beskriver socialtjänstens ansvar och barnets rättigheter. Den fokuserar på det som är specifikt för ensamkommande barn och unga och används tillsammans med Socialstyrelsens mer generella handböcker för socialtjänsten. Handboken riktar sig till socialsekreterare och beslutsfattare inom socialtjänsten.Ensamkommande barn och unga Handbok för socialtjänsten
Kommunen har ansvaret för det praktiska mottagandet av asylsökande barn som kommer till Sverige utan sina vårdnadshavare. Barnen ska erbjudas ett tryggt och säkert boende och få det stöd som de behöver i övrigt. Socialtjänstens handläggning sker på i princip samma sätt oavsett om det är ett ensamkommande barn eller ett annat barn som är i behov av socialtjänstens insatser. Samtidigt behöver socialtjänsten ta hänsyn till den specifika situation som ensamkommande barn befinner sig i.
Handläggningen av ärenden som gäller ensamkommande barn påverkas också av regler som har att göra med asylprocessen. Det gäller inte minst när barnet fyller 18 år eller registreras som 18 år hos Migrationsverket. Denna handbok ska därför ses som ett komplement till Socialstyrelsens övriga handböcker om utredning, placering och uppföljning av ärenden inom socialtjänsten som rör barn och unga och tillämpningen av lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Innehållet i handboken bygger i huvudsak på lagstiftning, förarbeten, Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd, rättsfall och beslut från Justitieombudsmannen (JO).
Författare: Maria Stensson, Marie-Anne Karlsson