Päijänne-Tavastland – regionen som visar vägen för stor välfärdsreform i Finland
Hyvinvointipolitiikka
10 tammi 2023
Finland genomförde vid årsskiftet en stor reform av hela den offentliga social- och hälsovården med målet att välfärdstjänster ska fungera väl ihop och att individer ska få snabb hjälp i ett tidigt skede. Regionen Päijänne-Tavastland (Päijät-Häme) har länge fungerat på det här sättet.
I publikationen Integrated Healthcare and Care through distance spanning solutions – for increased service accessibility beskrivs hur Päijänne-Tavastland sedan flera år tillbaka etablerat en integrerad hälso- och sjukvård.
Den första januari 2023 gjorde Finland en historisk förändring av välfärdsmodellen genom en social- och hälsovårdsreform. De 21 nya välfärdsområdena etableras för att värna om jämlika och kvalitativa social- och hälsotjänster för alla och för att minska ojämlikheter i hälsa och välfärd. I Päijänne-Tavastland överfördes social- och hälsovården till regional nivå på det här sättet redan 2017, så modellen har blivit testad i landskapet.
Päijänne-Tavastland är ett av välfärdsområdena som deltar i det nationella KATI-programmet, Programmet Teknologi för hemmaboende seniorer, som drivs av Institutet för hälsa och välfärd (THL).
Modell som kan användas i andra regioner
Fokus för sättet att arbeta i Päijänne-Tavastland är att skapa förståelse för invånarnas behov och hur digitaliserade tjänster kan erbjuda support både vad gäller socialtjänst samt vård och omsorg. Därför presenteras Päijänne-Tavastland som en modellregion i publikationen Integrated Healthcare and Care through distance spanning solutions – for increased service accessibility, som ingår i det nordiska projektet Integrated Healthcare and care (iHAC).
Regionen har utvecklat en modell för kunskapsdelning, kommunikation och förtroendeskapande mellan aktörer som kallas KOHTI Ecosystem-modellen.
Dags för medicin, säger roboten
Modellen är speciellt utvecklad för hemtjänst och är en del av socialvården i Päijänne-Tavastland. Som en del av modellen används ett flertal distanslösningar.
Ett exempel är läkemedelsroboten, ett digitalt hjälpmedel som påminner användaren om när det är dags att ta medicin, fördelar medicin och som automatiskt signalerar till vårdgivaren om det sker avvikelser. Läkemedelsroboten är en uppskattad digital tjänst som innebär att medborgarna på ett smart och enkelt sätt får rätt medicin vid rätt tillfälle. Roboten hjälper klienten att ta rätt medicin via talade instruktioner, ljudsignaler och genom att visa skriftliga instruktioner på enhetens skärm.
Läs mer i Nordens välfärdscenters publikation Vård och omsorg på distans – 24 praktiska lösningar, där läkemedelsrobotar är en av lösningarna som presenteras.