Pohjoismaisella yhteistyöllä turvallisempaa digitaalista demokratiaa lapsille ja nuorille
Lapset & nuoret
Digitaalinen media on useimmille pohjoismaisille lapsille ja nuorille tärkeä osa arkea. He ovat kanssakäymisissä ja viestivät ystävien ja perheenjäsenten kanssa, tekevät läksyjä ja pelaavat pelejä digitaalisen median palveluissa sekä käyttävät niitä tiedonhakuun. Vaikka digitaalisesta mediasta on monenlaista hyötyä lapsille ja nuorille, niihin liittyy myös terveyttä ja hyvinvointia koskevia riskejä. Näitä riskejä ovat muun muassa epäterve vertailukulttuuri, vähentyneet suorat kontaktit muiden ihmisten kanssa, yksinäisyys ja unen puute. Digitaalinen media altistaa lapset ja nuoret myös markkinointiin ja yksityisyyden suojaan liittyville haasteille, sillä digitaalisia palveluja tarjoavat suuret teknologiayritykset keräävät ja jakavat käyttäjiensä henkilötietoja usein ilman näiden aktiivista ja tietoista suostumusta. Sen lisäksi nuoret eivät juurikaan osallistu verkossa käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun, ja heidän itsensä mukaan tämä johtuu poliittisen keskustelun aggressiivisesta sävystä.
Tavoitteet ja tehtävät
Pohjoismaisen hyvinvointikeskuksen tehtävänä on edistää ja tukea yhteistyötä, jolla pyritään rakentamaan sosiaalisesti osallistavaa, kestävää ja kilpailukykyistä Pohjolaa, joka on maailman paras paikka lasten ja nuorten kasvaa. Pohjolaa, jossa kaikki lapset ja nuoret voivat osallistua yhteiskuntaan ja kehittää kykyjään ja taitojaan tasavertaisesti.
Tämän tavoitteen mukaisesti Pohjoismainen hyvinvointikeskus johtaa pohjoismaista yhteistyöhanketta, jolla luodaan turvallisempaa digitaalista demokratiaa lapsille ja nuorille. Tavoitteena on edistää strategista tiedonvaihtoa ja pohjoismaista yhteistyötä, jonka avulla lapsille ja nuorille voidaan taata turvallisempi digitaalinen demokratia.
Laajuus
Hankekaudella 2024–2026 Pohjoismainen hyvinvointikeskus kokoaa yhteistyössä pohjoismaisen ohjausryhmän ja työryhmän kanssa uusinta digitaalista mediaa ja sen suhdetta lapsiin ja nuoriin koskevaa tietoa ja tutkimusta sekä tämänhetkisiä pohjoismaisia käytäntöjä.
Hankkeen tuloksena syntyy pohjoismainen analyysi digitaalisen median myönteisistä ja kielteisistä vaikutuksista lapsiin ja nuoriin sekä yleiskatsaus sellaisista pohjoismaisista käytännöistä ja hankkeista, joilla pyritään varmistamaan lapsille ja nuorille turvallisempi digitaalinen demokratia, sekä kansainvälisistä standardeista ja aloitteista. Lisäksi laaditaan raportti, joka heijastelee pohjoismaisten lasten ja nuorten näkemyksiä ja heidän antamiaan suosituksia ja perustuu lasten ja nuorten kuulemiseen. Lopuksi laaditaan yhteispohjoismaisia suosituksia tutkimustulosten ja sidosryhmien kuulemisen pohjalta.
Taustaa
Hanke perustuu suositukseen, jonka Pohjoismaiden ministerineuvoston vuonna 2022 nimittämä määräaikainen pohjoismainen ajatushautomo Nordic Think Tank for Tech and Democracy esitti omassa raportissaan. Ajatushautomon tehtävänä oli laatia suosituksia siitä, miten Pohjoismaat voisivat vahvistaa demokraattista keskustelua verkossa Big Tech ‑aikakaudella. Heidän raportissaan A Nordic approach to democratic debate in the age of Big Tech annetaan Pohjoismaille 11 suositusta. Pohjoismaisen hyvinvointikeskuksen hanke perustuu erityisesti suositukseen 2A: “Protect the well-being and safety of children and youth online and push for more general control for citizens.” (Suom. ”Lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja turvallisuuden suojaaminen verkossa ja paremmat mahdollisuudet kansalaisille valvoa sitä”, raporttia ei ole suomennettu.)
Kansalliset aloitteet ja suositukset
Pohjoismaissa on viime vuosina keskusteltu lasten ja nuorten digitaalisen median käyttötavoista. Keskusteluissa on käsitelty muun muassa sosiaalisen median kielteisiä vaikutuksia, sosiaalisen median alustojen tarkoituksenmukaisuutta, sosiaalisen median käytön ikärajoja ja ruutuaikaa. Näitä kysymyksiä käsitellään hankkeen puitteissa.
Useiden maiden hallitukset ovat perustaneet toimikuntia ja valtuuttaneet viranomaisia tutkimaan digitaalisen median vaikutusta lasten ja nuorten terveyteen, oppimiseen ja hyvinvointiin sekä kehittämään näitä koskevia strategioita ja suosituksia. Lue lisää Pohjoismaiden kansallisista aloitteista ja suosituksista alta.