Nordiskt samarbete om tryggare digital demokrati för barn och unga
Barn & unga
Barn och unga tillbringar en stor del av sin tid på nätet och internet och sociala medier är en viktig del av deras liv. De kommunicerar med vänner och familj, gör skolarbete, spelar spel och söker information på nätet. Även om sociala medier och skärmtid har många positiva fördelar för barn och unga är de också förknippade med risker när det gäller psykisk hälsa och välbefinnande. Risker i form av ohälsosam jämförelsekultur, minskad direktkontakt med andra, ensamhet och sömnbrist med mera. Dessutom är ungdomars deltagande i den offentliga debatten på nätet begränsat och ungdomar själva tillskriver detta den hårda tonen i den politiska debatten.
Mål
Nordens välfärdscenters verksamhet ska bidra till att bygga ett socialt inkluderande, hållbart och konkurrenskraftigt Norden, den bästa platsen i världen för barn att växa upp. Ett Norden där alla barn och unga kan delta i samhället och utveckla sina förmågor och färdigheter på lika villkor. I linje med det målet har Nordens välfärdscenter fått i uppdrag att leda ett nytt nordiskt samarbetsprojekt för en tryggare digital demokrati för barn och unga. Syftet är att främja det nordiska samarbetet för att värna barns och ungas välbefinnande och trygghet på nätet.
Uppdrag
Under projektperioden 2024-2026 ska Nordens välfärdscenter i samarbete med en nordisk styrgrupp och en arbetsgrupp belysa den senaste kunskapen och forskningen om barns och ungas välbefinnande på nätet.
Omfattning
Samarbetet ska resultera i en nordisk analys som sammanfattar aktuell forskning och kunskap om de potentiellt skadliga och några av de viktigaste positiva effekterna av sociala medier och internet på barns och ungas välbefinnande. Utifrån analysen ska rekommendationer för gemensamma nordiska initiativ på området tas fram. Parallellt produceras en civilsamhällesrapport som ger barn och unga en röst i frågan.
Projektet följer upp en rekommendation i en rapport som tagits fram av en tidsbegränsad nordisk tankesmedja – Nordic Think Tank for Tech and Democracy – som utsågs av Nordiska ministerrådet 2022. Tankesmedjan fick i uppdrag att ta fram rekommendationer för hur Norden kan stärka det demokratiska samtalet på nätet i en tid som domineras av Big Tech. Deras rapport A Nordic approach to democratic debate in the age of Big Tech ger 11 rekommendationer till de nordiska länderna. Nordens välfärdscenters projekt följer specifikt upp rekommendation 2A: “Protect the well-being and safety of children and youth online and push for more general control for citizens.”