Politikk- og virksomhetsområder
Følgende politikk- og virksomhetsområder, prosjekter og nordiske aktører deltok på Nordic Youth Disability Summit og fikk innspill på politikkutforming eller til pågående utviklingsprosjekter:
Nordisk ministerråds sekretariat, avdeling for kunnskap og velferd, ved Eeva Mielonen, seniorrådgiver
NORDPLUS, ved Kenneth Lundin, Nordplus Administrator og Malene Vangdrup, Nordisk ministerråds sekretariat for utdanning og forskning.
Prosjekt, Barn i familier med vedvarende lav inntekt, ved Clara Sommarin og Merethe Løberg, Nordens velferdssenter
Prosjekt, Inkluderende elevråd, ved Eva Harðardóttir og Ragný Þóra Guðjohnsen, Faculty of Education and Diversity, School of Education, University of Iceland
Inkludering i politiske beslutningsprosesser
I workshoper med representanter for Nordisk ministerråd ble det gitt en del anbefalinger om hvordan man kan inkludere unge med funksjonsnedsettelser i politiske prosesser. Deltakerne understreket på generelt nivå viktigheten av å lytte til ungdom med funksjonsnedsettelser.
Nordic Youth Disability Summit anbefalte blant annet:
Fritidsaktiviteter uten barrierer
Et inkluderende samfunn begynner med muligheten for barn og unge til å delta i fritidsaktiviteter. Deltakerne på Nordic Youth Disability Summit diskuterte hvordan man kan unngå ekskludering av barn og unge med funksjonsnedsettelser i fritidsaktiviteter.
Barrierer kan være både sosiale og fysiske. Sosiale barrierer kan være holdninger og fordommer i samfunnet eller mangel på kunnskap om funksjonsnedsettelser, mens fysiske barrierer kan inkludere behovet for personlig assistanse eller manglende universell utforming.
På workshopen om barrierefri fritid deltok en reporter fra Sveriges Radio Malmöhus, som intervjuet deltakerne. (Foto: Marie Sjölind)Det norske prosjektet
Barrierefri fritid er et eksempel på positiv endring som retter seg direkte mot tilbydere av fritidsaktiviteter. Prosjektet tilbyr opplæring og deler ut sertifikater til inkluderende organisasjoner.
Tre representanter for Nordic Youth Disability Summit deltok på initiativ fra Nordisk ministerråd høsten 2024 på det
store Nordisk-Baltiske ungdomsmøtet i Vilnius. På en workshop var tema barrierefri fritid. Den norske organisasjonen Unge funksjonshemmede innledet. Representantene som deltok på møtet i Vilnius rapporterte erfaringer og innspill til Nordic Youth Disability Summit.
Nordiske ungdomsorganisasjoner inspirerer hverandre
Nordic Youth Disability Summit i Malmö ga deltakerne mulighet til å knytte nettverk og presentere organisasjonene sine i en nordisk kontekst.
I flere land er arbeidet for ungdom med funksjonsnedsettelser fortsatt i utvikling. Mens Norge og Danmark har sterke paraplyorganisasjoner som har eksistert i over 40 år, ble den islandske ungdomsorganisasjonen stiftet tidlig i 2024, og den svenske paraplyorganisasjonen har bare eksistert i et par år.
– Nordic Youth Disability Summit har definitivt vært en god arena for informasjonsutveksling. Vi lærer utrolig mye av hverandre, og toppmøtet har vært svært verdifullt for alle deltakerne, sier Cecilia Ingves fra Finland.
Tryggere digitalt demokrati for barn og unge
Nordic Youth Disability Summit ga innspill til det nyopprettede prosjektet om nordisk samarbeid for et tryggere digitalt demokrati for barn og unge. Prosjektet skal innen 2026 levere en analyse som oppsummerer aktuell forskning og kunnskap om de potensielt skadelige og noen av de viktigste positive effektene av sosiale medier og internett, for barn og unges trivsel. På bakgrunn av analysen vil det bli utarbeidet anbefalinger for fellesnordiske initiativer på området. Samtidig skal det lages en sivilsamfunnsrapport der barn og unge selv får komme til orde.
Inkludering i elevrådsarbeid
– På videregående skole mener jeg at kvoter er nødvendige for inkludering av funksjonsnedsettelser. I Norge sier 40 prosent av personer med funksjonsnedsettelser at de ikke har vært i kontakt med noen på samme alder på lenge, sa Ingrid Thunem fra Unge Funksjonshemmede.
Dette var ett av innspillene som kom fra Nordic Youth Disability Summit til en rapport som Nordens velferdssenter publiserer i 2025. Rapporten er en omfattende studie om elevråd over hele Norden utført av Dr. Ragný Þóra Guðjohnsen og Eva Harðardóttir fra Universitetet på Island, Fakultet for utdanning og mangfold. Sentrale spørsmål er hvordan elevdeltakelse og demokrati kan styrkes på skolene, med utgangspunkt i erfaringene fra Covid-19-pandemien, da unge menneskers stemmer ofte ble oversett i beslutningsprosesser.
Nordic Youth Disability Summit ble bedt om å diskutere elevrådenes rolle og utfordringene elever med funksjonsnedsettelser møter når de forsøker å få sine saker fremmet i elevrådene og få representasjon. Et poeng fra workshopen er at mangelen på representasjon og tilgjengelighet på skolene har skapt et miljø hvor mange føler seg ekskludert fra de rommene hvor sosiale forbindelser og ledermuligheter skapes.
Workshopen i 2024 var en fortsettelse på den dialogen som ungdomslederen etablerte med forskerne i 2023. Forskerne som holdt workshopen uttrykte sin takknemlighet for mangfoldet av erfaringer som ble delt, og påpekte hvor viktig det er å fange opp disse perspektivene i fremtidig forskning om ungdomsråd og funksjonshinder.
– Dette er flott fordi dette er forskjellige erfaringer om hvordan de deltar eller ikke deltar, sa Eva Harðardóttir.
I det nordiske samarbeidsprogrammet er en av rollene til Nordic Youth Disability Summit å bidra til utvikling av metoder for å fremme barne- og ungdomsperspektivet inn i blant annet Nordisk ministerråds arbeid.
Tema og «Tema og innhold for møtene skal ta utgangspunkt i barn og unges behov og ønsker. Det skal også utvikles nye metoder for å få barne- og ungdomsperspektivet inn i voksnes beslutninger og strukturene som oftest opprettholdes ut fra et voksenperspektiv.»
- fra Nordisk program for samarbeid om funksjonshinderspørsmål 2023–2027.