Workshop om digitale løsninger: Tilgjengelighet og digital inkludering i Norden
Den 14. mai ble det arrangert en nordisk workshop om digital inkludering og universell utforming av digitale tjenester i tilknytning til Nordregios konferanse
Digital Inclusion in Action. Workshopen samlet representanter fra myndigheter, sivilsamfunn, Funksjonshinderrådet og akademia, og innspill fra en spørreundersøkelse dannet grunnlag for diskusjonene. Workshopen ble gjennomført med to hovedtemaer: digital inkludering og digitale tjenester og universell utforming.
Det ble tydelig at tilgjengelighet i digitale tjenester fortsatt er fragmentert i Norden, da mange aktører er involvert, men koordinering mangler. Sikkerhetskrav prioriteres ofte på bekostning av brukervennlighet, noe som skaper barrierer for personer med funksjonsnedsettelser.
Inga Björk Margrétar Bjarnadóttir snakket om digitalisering og inkludering på Island. (Foto: Lars Lindberg)
Deltakerne foreslo å opprette et felles nordisk bibliotek for tilgjengelige digitale løsninger, samt samle beste praksis for å styrke policyutvikling og implementering. Behovet for felles standarder og tidlig brukerinvolvering ble understreket.
Dialog med næringslivet og IT-selskaper ble trukket fram som avgjørende for å sikre inkluderende digitale tjenester. Det ble også diskutert hvordan de nordiske landene kan styrke samarbeidet for å tale med en felles stemme på EU-nivå i spørsmål om digital tilgjengelighet.
Blant de konkrete forslagene var utvikling av nordiske retningslinjer for digital design, bedre strategier for brukerinvolvering og en sterkere lovgivning på feltet. Nordens velferdssenter og Nordregio vil nå utarbeide et prosjektforslag for å fremme digital tilgjengelighet som en del av implementeringen av CRPD.
UD2024: Universell utforming for en bærekraftig fremtid
Konferansen
UD2024 i Oslo samlet over 300 forskere, eksperter og representanter fra funksjonshemmedes organisasjoner for å diskutere universell utforming (UU) som en nøkkel til bærekraft og inkludering. Norges kultur- og likestillingsminister, Lubna Jaffery, understreket at ekskludering av mennesker betyr tap av viktige ressurser og perspektiver.
I sine innledningsforedrag fremhevet Professor Anna Lawson fra University of Leeds at menneskerettigheter kun kan oppfylles gjennom universell utforming, mens FN-representant Masumi Ono knyttet UU til bærekraftsmålene (SDG-ene), spesielt retten til utdanning.
Paneldiskusjon på UD2024-konferansen i Oslo. Ordstyrer er Kirsti Svinö, deltakere er Lars Lindberg, Jon Roger Andresen, Ingrid Gaarder Harsheim og David Hallinan. (Foto: Marie Sjölind)
Den nordiske dimensjonen var tydelig gjennom diskusjoner om aldersvennlige byer og inkluderende arkitektur. Ira Verma, Aalto-universitetet i Finland, presenterte hvordan de i Finland jobber med UU som et verktøy for å tilrettelegge for en aldrende befolkning. I et innlegg fra Norge ble det presentert hvordan de har realisert innovative løsninger som
Carpe Diem demenslandsby i Bærum. Carpe Diem er et eksempel på hvordan arkitektur kan skape trygge og inkluderende miljøer.
Forskjeller i nordisk UU-politikk ble analysert av forskerne Sidse Grangaard, Aalborg universitet, Danmark, Per-Olof Hedvall, Mittuniversitetet, Sverige, og Inger Marie Lid, VID Specialized University, Norge. Forskerne anbefaler å forstå UU som en handling snarere enn en statisk tilstand.
Kunstig intelligens (KI) ble også diskutert som en mulig risiko for funksjonshemmede. Jutta Treviranus, Toronto universitet, Canada, advarte om at dagens KI forsterker forskjeller og bygger på skjeve data om funksjonsnedsettelser. Hun etterlyste reguleringer og verktøy for å redusere skade og sikre inkludering.
Konferansen viste at universell utforming er avgjørende for en sosialt bærekraftig fremtid i Norden, med konkrete eksempler på hvordan inkludering kan fremmes gjennom lovgivning, arkitektur og teknologi.
Konferansen ble arrangert av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), Norge. Funksjonshinderrådet har bidratt i en tidlig fase av planleggingen av konferansen, og Nordens velferdssenter deltok med innlegg og som ordstyrer på sesjoner.
Funksjonshinderrådet med i utvikling av Nordic Toolbox for a Just Green Transition
Den grønne omstillingen kan medføre ulike konsekvenser for personer i utsatte grupper som eksempelvis eldre, unge, personer med funksjonsnedsettelser og personer i risiko for arbeidsledighet. Forskningsprosjektet Not Just a Green Transition – Examining the path towards a socially just green transition in the Nordic Region (kortnavn: NJUST), har utviklet en Nordisk verktøykasse for en rettferdig, grønn omstilling,
Nordic Toolbox for a Just Green Transition, som bidrar til en overgang til et klimanøytralt Norden på en sosialt rettferdig måte.
Verktøykassen gir veiledning til nordiske beslutningstakere for å håndtere utfordringer, lytte til dem som blir berørt og finne inspirasjon. Verktøykassen løfter frem seks prioriterte områder for å muliggjøre en rettferdig grønn omstilling, og inneholder policynotater om blant annet personer med funksjonsnedsettelser.
NJUST-prosjektet, ledet av Nordregio
, og Funksjonshinderrådet har bidratt til verktøykassen for å gjøre politikken på området inkluderende og virkningsfull:
Explore the toolbox