Gå til innhold

Evaluering 

Nordens ministerråds sekretariat ga Nordens velferdssenter i oppdrag å gjennomføre en statusvurdering av det nordiske samarbeidet på funksjonshinderområdet i 2024.  
Oppdraget er å evaluere utviklingen av samarbeidet fra siste eksterne evaluering, 2021 til 2024. Fokus for evaluering av utviklingen av samarbeidet er begrenset til Nordisk program for samarbeid om funksjonshinderspørsmål 2023–2027 (Program 2023–2027) og  mandat og virksomheten til Rådet for nordisk samarbeid om funksjonshinder (Funksjonshinderrådet). 
Utvalget for evalueringen var medlemmer av Funksjonshinderrådet og det interne nettverket om funksjonshinderspørsmål på ministerrådets sekretariat. Evalueringen ble gjennomført som spørreundersøkelse i perioden juni–september 2024. En ekstern evaluering er planlagt for 2026. 

Fulgt anbefalinger 

Gjennomgangen av de seks anbefalingene gitt i siste eksterne evaluering (Tranquist Utvärderingsrapport), levert i august 2021, er oppfylt. Konkrete tiltak på gitte anbefalingene er gjennomført:  
  1. I 2022 ble det vedtatt et Nordisk program for samarbeid om funksjonshinderspørsmål 2023 til 2027. 
    Logo med bilde av menneske og tannhjul
    1. I 2022 ble det vedtatt et nytt mandat for Funksjonshinderrådet for perioden 2023 til 2027. 
    1. I 2022 ble det vedtatt et nytt mandat for det interne nettverket for integrering av funksjonshindersperspektivet i Nordisk ministerråds sekretariat for perioden 2023 til 2027. 
    1. Det er etablert et prosjektfinansiert forum for nordisk samarbeid for unge med funksjonsnedsettelser for perioden 2023 til 2027 i form av det årlige Nordic Youth Disability Summit. Dette forumet skal i perioden utvikle et forslag for ungdomsrepresentasjon i Funksjonshinderrådet etter 2027.  
    1. Funksjonshinderrådets rolle er endret fra beslutningstaker til å gi råd om strategiske retningslinjer for tilskuddsordningen. Dette for å hindre eventuelt muligheter for inhabilitet i beslutningene om støtte.  
    1. Enkeltprosjekter er knyttet til rammeverket, Nordisk program for samarbeid om funksjonshinderspørsmål 2023–2027, etter behov og i dialog med relevant sektor. Dette er tilfellet med prosjektet Ett inkluderande arbetsliv – en framtidsfråga för Norden, vedtatt i 2024 for gjennomføring i 2025–2026. Prosjektet er finansiert av arbeidslivssektoren i Nordisk ministerråd. 
       
    Både medlemmer av Funksjonshinderrådet og interne nettverket for integrering av funksjonshindersperspektivet i Nordisk ministerråds sekretariat vurderer at Nordisk program for samarbeid om funksjonshinderspørsmål 2023–2027 har fulgt anbefalinger fra 2021 i ganske stor grad (til 4 og 3,6 på en skala der 5 er i stor grad). 

    Positiv utvikling

    Utviklingen i det nordiske samarbeidet på funksjonshinderområdet fra 2021 til 2024 har vært positiv og i tråd med anbefalinger. De utfordringene som finnes, er relatert til virkeliggjøring av aktiviteter som ønskes, og mål som settes i Nordisk program for samarbeid om funksjonshinderspørsmål 2023–2027. Program 2023–2027 ble vedtatt i 2022 uten noen klar finansieringsplan. Målene i programmet skal nås med sektorspesifikk dialog og finansiering.
    Både medlemmer av Funksjonshinderrådet og interne nettverket for integrering av funksjonshindersperspektivet i Nordisk ministerråds sekretariat vurderer at Nordisk program for samarbeid om funksjonshinderspørsmål 2023–2027 har fulgt anbefalinger fra 2021 i ganske stor grad (til 4 og 3,6 på en skala der 5 er i stor grad).
    Medlemmene av Funksjonshinderrådet er gjennomgående tilfreds med organisering av funksjonshindersamarbeidet i Norden, nasjonal relevans av rådets arbeid, rådets påvirkningsmulighet på nordisk funksjonshinderpolitikk og på det faglige utbyttet deltakelse i Funksjonshinderrådet gir.
    Erfarings- og kunnskapsdeling på funksjonshinderområdet gjennom det nordiske samarbeidet vurderes som det mest nyttige av både medlemmer av Funksjonshinderrådet og ansatte på sekretariatet i Nordisk ministerråd. Samarbeidet og deltakelse i Funksjonshinderrådet gir innsikt i alle lands politikk, strategier og praksis på funksjonshinderområdet. Det gir tilgang til nordisk ekspertise for å belyse nasjonale spørsmål og for å effektivt få komparativ kunnskap til bruk i nasjonal politikkutforming.
    Det nordisk samarbeidet på funksjonshinderområdet er vurdert som tilfredsstillende av de impliserte aktørene, å være nyttig i det interessepolitiske samarbeidet og i nasjonal politikk-utforming. Samarbeidet har utviklet seg i tråd med de anbefalinger som er gitt i tidligere evalueringer.

    Organisatorisk utfordring

    Funksjonshinderspørsmål blir i en viss grad beskrevet som innelåst i helse- og sosialsektoren. Medlemmer av Funksjonshinderrådet og på sekretariatet til Nordisk ministerråd etterlyser og problematiserer utfordringen med å forankre funksjonshindersperspektivet tverrsektorielt i Nordisk ministerråd. Det er utfordrende å etablere tverrsektorielt samarbeid og finansiering av målsetninger i samarbeidsprogrammet som er tverrsektorielle i sin natur, blant annet å utarbeide statistikk og kunnskap om hvordan UNCRPD implementeres i de nordiske landene.
    For å virkeliggjøre de tverrsektorielle målsetningene i Nordisk program for samarbeid om funksjonshinderspørsmål 2023–2027 foreslår medlemmer av Funksjonshinderrådet og ansatte på sekretariatet i Nordisk ministerråd at funksjonshindersamarbeidet ledes og finansieres av samarbeidsministrene, MR-SAM.