Det tredje fokusområdet i Nordisk program for samarbeid om funksjonshinderspørsmål 2023–2027 omhandler arbeidet med å fremme fri bevegelse og fjerne grensehindringer som spesielt påvirker personer med funksjonsnedsettelse.
Til tross for at mange hindringer er fjernet og det pågår flere kartlegginger og prosjekter, gjenstår det mange hindringer for personer med funksjonsnedsettelse. Dette kan delvis skyldes at funksjonshindersperspektivet ikke er tilstrekkelig tydeliggjort, eller at hindringer må fjernes for at borgere med spesielle behov enkelt kan dra nytte av de mulighetene for mobilitet som er skapt mellom landene.
Aktivitetene på dette området forholder seg til det arbeidet EU gjør for å fjerne hindringer for personer med funksjonsnedsettelse. Aktivitetene i dette fokusområdet fremmer fri bevegelse for personer som er utsatt for grensehindringer på grunn av manglende tilgjengelighet.
Samarbeid med Grensehinderrådet
Grensehinderrådet er den nordiske politiske mekanismen for å fremme den frie bevegelsen innenfor Norden, både for enkeltpersoner og foretak. Grensehinderrådet er på lik linje med Nordisk råd og Nordisk ministerråd et politisk oppnevnt organ opprettet av de nordiske regjeringene. Rådet ble oppnevnt i 2014. Formannskapet i Grensehinderrådet skifter årlig mellom de nasjonale medlemmene og følger formannskapet i Nordisk ministerråd. Formannskapet i Grensehinderrådet skal lede grensehinderarbeidet i samarbeid med Nordisk ministerråds generalsekretær.
I henhold til Nordisk program for samarbeid om funksjonshinderspørsmål 2023–2027 arrangeres det årlig et møte mellom Rådet for nordisk samarbeid om funksjonshinder og Grensehinderrådet. I 2024 ble dette møtet arrangert i Reykjavik i oktober. På møtet deltok representant for Grensehinderrådet 2024, Siv Friðleifsdóttir, Grensehinderrådssekretariatet, arbeidsutvalget i Funksjonshinderrådet, Nordisk ministerråds sekretariat for helse- og sosialsaker, og sekretariatet for Funksjonshinderrådet ved Nordens velferdssenter.
Utvikling av informasjon
Informasjon var tema for det årlige samarbeidsmøtet om grensehinder og funksjonshinder i 2024. Sekretariatet for Funksjonshinderrådet fulgte opp oppfordring fra Grensehindersekretariatet (på 2023-møtet) om å utdype erfarte grensehinder. Sekretariatet har via medlemmer av Funksjonshinderrådet samlet henvendelser og erfaringsbeskrivelser fra personer med nedsatt funksjonsevne som har flyttet i Norden. Dette er personer som
ofte er avhengig av økonomiske ytelser, tilrettelegging i hjem og i skole-/jobb-situasjonen, hjelpemidler og personlig assistanse. Ved flytting over landegrenser er deres generelle erfaring at det er vanskelig å finne informasjon om hvilke ytelser, tilrettelegging og assistanse som man vil ha krav på og kan forvente å få der man skal flytte til.
Info Norden er Nordisk ministerråds informasjonstjeneste, og har kontorer i alle de nordiske landene. Informasjon fra Info Norden er inndelt i 20 kategorier.
Informasjon som er relevant for personer med funksjonshinder finnes i flere av disse kategoriene. Bl.a. trygdeordninger, helse, flytte, jobb, høyere utdanning.
På Info Nordens nettsider finnes generell informasjon om de ulike landenes regelverk, kontaktinformasjon til myndigheter og praktisk informasjon når man skal flytte, jobbe, starte bedrift eller studere i et annet nordisk land. Informasjonen er tilgjengelig på dansk, finsk, islandsk, norsk, svensk og engelsk.
Hvis man ikke finner svar på det man søker, kan man henvende seg til Info Norden via et spørreskjema. Dersom man støter på et problem eller et hinder i et annet nordisk land, kan man melde fra om dette til Info Norden, som kan kontaktes på dansk, finsk, færøysk, grønlandsk, islandsk, norsk, svensk og engelsk.
EU Disability Cards betydning for fri begelse i Norden
Norden og EU er tett sammenvevd, og begrensninger i den frie bevegelsen over landegrensene er noe personer med nedsatt funksjonsevne opplever i hele Europa. Et EU-initiativ – EU Disability Card – om å bidra til friere bevegelse over landegrenser vil bidra positivt til fri bevegelse i Norden.
Utviklingen av det europeiske kortet for personer med nedsatt funksjonsevne (EU Disability Card/EDC), er et av de syv flaggskip-initiativene i EUs strategi for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne 2021–2030. Etableringen og innføringen av dette kortet vil ha stor betydning for å øke fri bevegelse i Norden for personer med nedsatt funksjonsevne.
I beslutning fra Europaparlamentet (17. september 2024) og Rådet for EU (14. oktober 2024) ble to direktiver om EDC vedtatt. Beslutningen innebærer at det skal utvikles to kort som forventes å være operative i hele EU/EØS i 2028.
Medlemslandene vil innen 2028 vedta og publisere nødvendige lover, forskrifter og administrative bestemmelser for å innføre EDC i form av to kort:
1. Europeisk funksjonshinderkort (European Disability Card)
Kortet vil fungere som et bevis på funksjonshinderstatus i alle EU-land når man benytter en rekke tjenester. Det vil gi kortinnehavere lik tilgang til spesielle betingelser ved bruk av transport, deltagelse på kulturelle arrangementer og besøk på museer, fritids- og idrettssentre, fornøyelsesparker og mer.
Disse kan blant annet være:
Det europeiske kortet vil supplere nasjonale kort, som fortsatt vil bli utdelt av nasjonale myndigheter, basert på deres egne kriterier.
2. Europeisk parkeringskort for personer med nedsatt funksjonsevne (European Parking Card for persons with disabilities)
Den forbedrede versjonen av dette kortet vil være et bevis på rettigheter til parkeringsbetingelser og fasiliteter som er reservert for personer med nedsatt funksjonsevne i alle EU-land. Det vil også inneholde sikkerhetsfunksjoner for å hindre og bekjempe svindel. Det vil erstatte nasjonale parkeringskort.