Visionen för det nordiska samarbetet är att bli världens mest hållbara och integrerade region till 2030. För att nå dit krävs insikter om nyttan med samarbetet. Insikterna framträder tydligt inom funktionshinderområdet.
Om alla människor i Norden ska bli delaktiga och kunna använda miljöer, produkter och tjänster behöver vi lära av varandra genom erfarenhetsutbyte och kunskapsutveckling. I Nordiska ministerrådets Program för samarbete om funktionshinderfrågor 2023–2027 formuleras den nordiska nyttan och lärandet i de tematiska huvudområdena mänskliga rättigheter, delaktighet och fri rörlighet.
Det finländska ordförandeskapet under 2025 utgår från mänskliga rättigheter som grund för att genomföra funktionshinderspolitiken. Finlands och Ålands ordförandeskap ska främja nordiskt samarbete på funktionsrättsområdet och integrering av funktionsrättsfrågor. Syftet är att öka medvetenheten och stärka kunskapsbasen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och på så sätt främja genomförandet av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning inom olika sektorer och på olika nivåer.
Funktionsrättsperspektiv på digitalisering och beredskap
Digitalisering och beredskap är viktiga teman när det gäller rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Genom att ta hänsyn till funktionsrättsfrågor inom dessa områden stöder vi ett socialt hållbart Norden där ingen lämnas utanför. Samarbetet inom funktionsrättsområdet för också in ett nordiskt perspektiv i den funktionsrättspolitiska debatten på europeisk och global nivå. Dessutom ska det nordiska samarbetet på funktionsrättsområdet 2025 fokusera på mänskliga rättigheter ur ett intersektionellt perspektiv som beaktar hur olika faktorer, som till exempel ålder eller kön, påverkar ställningen för en person med funktionsnedsättning.
Planerade aktiviteter under det finländska ordförandeskapsåret 2025:
Hybridevenemang den 12 och 13 februari, Helsingfors: Rätten att leva självständigt och vara inkluderad. Nordiskt expertseminarium om FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, artikel 19
Möte mellan arbetsutskottet för Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder, Nordiska ministerrådets sekretariat och Nordiska ministerrådets Gränshinderråd, den 28 oktober, Stockholm.
På uppdrag av det finländska ordförandeskapet i Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder 2025
Päivi Nurmi-Koikkalainen, Institutet för hälsa och välfärd (THL)