Flyktninger fra Ukraina: Behov for å øke bosettingsplasser i kommunene
Ukraina, Migration & utveckling
9 mar 2022
Alle kommuner i Norge er bedt om å vurdere kapasiteten til å bosette flyktninger fra Ukraina.
Hvor mange flyktninger Norge kan bosette i 2022 er avhengig av antall bosettingsplasser i kommunene, og hvor raskt kommunene gjør disse tilgjengelige.
IMDI kartlegger kapasiteten
I år har 189 kommuner sagt ja til å bosette nesten 5000 flyktninger. I tillegg har disse kommunene meldt om et potensiale for å øke kapasiteten til 7000 bosettingsplasser. Dette var før krigen i Ukraina. Krigen i Ukraina har imidlertid ført til et større behov enn tidligere antatt. Alle kommuner i Norge er derfor bedt om å vurdere egen bosettingskapasitet, og hvor raskt de vil kunne bosette. Svarfristen er satt til torsdag 10. mars. Etter dette vil I MDi få en foreløpig oversikt over mulig kapasitet for bosetting i kommunene.
Flyktningene som kommer må bli kartlagt
Alle flyktninger med opphold i Norge skal bo i en kommune. Bosetting og integrering av flyktninger er en kommunal oppgave. I en overgangsfase vil mange flyktninger ha behov for opphold i mottak før en kommune kan tilby bosettingsplass. Flyktningene trenger en forenklet kartlegging i mottakene, slik at bosettingskommunene får mest mulig informasjon for å kunne gi god oppfølging og ivaretakelse.
Nødvendig å bygge opp tjenesteapparat
Det er viktig at kommunene planlegger og bygger opp tjenesteapparat for å ta imot flyktningene. Det dreier seg både om boliger, helsetjenester, barnehage og skole. Kollektiv beskyttelse danner grunnlag for rett og plikt til introduksjonsprogram, og det betyr at kommunene også må planlegge for dette.
Meld fra til kommunen ved privat bolig
Ukrainere med familie og venner i Norge kan på egenhånd ha funnet bolig. Etter at asylsøknaden er behandlet så er det mulig at flyktningen søker om å bli bosatt i kommunen. Det er viktig at dette formaliseres, slik at kommunen avtaler bosetting med IMDi. Dette vil gi den enkelte person rett til norskopplæring og introduksjonsprogram, mens kommunene vil få rett til integreringstilskudd. Ordningen kalles «avtalt selvbosetting» og er en etablert ordning som blant annet ble brukt mye under flyktningkrisen i 2015 og 2016. Les mer om selvbosetting.
Relaterade nyheter
Integration
5 feb 2024