Origo – Resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld, Stockholms län.
Negativ social kontroll
Origo är ett myndighetsgemensamt resurscentrum som arbetar för att motverka och förebygga hedersrelaterat förtryck och våld (HRV).
Teori och kunskap
Under 2008 fick Ungdomsstyrelsen i uppdrag av regeringen att kartlägga förekomsten av arrangerade äktenskap mot en parts vilja i Sverige. Ungdomsstyrelsens kartläggning Gift mot sin vilja (2009) visade att ca 70 000 ungdomar i åldern 16-25 år upplevde att de inte helt kan välja vem de ska gifta sig med. Detta resulterade i en dialog kring hur olika myndigheter ska samverka och samordna insatserna mot HRV i Stockholms län.
Operation Kvinnofrid är en unik samverkan av myndigheter i Stockholms län med det gemensamma uppdraget att verka för ett samhälle fritt från våld. Insatsen resurscentrum, ett Hedershus för länet, var en viktig del i Operation Kvinnofrids dåvarande strategi för att bekämpa HRV i länet. Origo startade därmed som ett projekt år 2013 och blev en permanent verksamhet år 2016. Origo är Sveriges första myndighetsgemensamma resurscentrum mot HRV, på Origo arbetar kuratorer, barnmorska och polis under ett tak.
Målgrupp
- Ungdomar mellan 13 och 26 år som utsätts för hedersrelaterat förtryck och våld
- Yrkesverksamma och ideella aktörer som möter dessa ungdomar i sitt arbete.
Förväntat resultat
Origos uppdrag:
Motverka och förebygga hedersrelaterat förtryck och våld samt förbättra livssituationen för ungdomar som begränsas av hedersnormer i Stockholms län.
Verksamhetsmål:
- Ungdomar som vänder sig till Origo får stöd och vägledning i sin livssituation.
- Yrkesverksamma får tillgång till konsultativt stöd, strategier och metoder.
- Yrkesverksamma får kompetens om hedersrelaterat förtryck och våld samt dess konsekvenser.
Beskrivning av insatsen
Stöd till ungdomar:
Ungdomar i Stockholms län som begränsas av hedersnormer kan få stöd och vägledning via ” Origo funktionen” (där de har möjlighet att maila helt anonymt), telefonsamtal (gratisnummer som inte syns på telefonräkningen) och bokade samtal/ besök i verksamhetens lokaler som finns centralt i Stockholm. Unga kan vara anonyma i all kontakt med verksamheten.
Unga i en hederskontext kan få 1 till 15 stöd- och rådgivningssamtal utifrån behov och önskemål men även få hjälp med att hitta andra som kan vara behjälpliga i ärendet, såsom Socialtjänsten och polisen m.fl. Ungdomar får alltid information om att de kan återkomma till verksamheten vid behov av stöd.
Stöd till yrkesverksamma:
- Konsultation i enskilda ärenden.
- Kompetenshöjande insatser för yrkesverksamma.
- Länk till andra verksamheter som kan vara till hjälp.
Verksamheten finns tillgänglig kontorstid alla vardagar i veckan. Alla insatser från verksamheten är kostnadsfria för målgrupperna som kontaktar verksamheten, då samtliga 26 kommuner i Stockholms län, Polisregion Stockholms och Region Stockholm bidrar med ekonomiska medel årligen till Origos budget, enligt avtal med berörda huvudmän.
Kompetenser
Alla som arbetar på Origo har utbildningar och examen från t.ex. Socialhögskolan och Polishögskolan etc. Vi har som krav att man har flerårig erfarenhet av att arbeta med målgruppen och har särskilda kunskaper om Våld och hedersrelaterat förtryck och våld.
Forskning/utvärdering
Utvärdering av Origo – Ramböll
Yrkesverksammas upplevelse av Origo
Origo har ett pågående samarbete med Länsstyrelsen i Stockholms län avseende dokumentation av Origos samtalsmodell med unga som lever i en hederskontext.
Ersta Sköndal Bräcke Högskola kommer att utvärdera Origos samtalsmetodik genom intervjuer med både medarbetare och ungdomar under hela 2021. Detta kommer att vara ett högprioriterat arbete för verksamheten, då målet är att Origo har en evidenbaserad strukturerad samtalsmetod för stöd och rådgivningssamtal som kan spridas till yrkesverksamma i länet 2022. Tanken är att verksamheten i framtiden ska kunna erbjuda fördjupade utbildningar med samtalsmetoden som grund.
Deltagarens syn
Vi brukar göra brukarundersökningar med ungdomar, genom att de får svara på frågor anonymt via en länk. Vi brukar även be deltagarna att svara på enkätfrågor i samband med att vi erbjuder kompetenshöjande insatser till yrkesverksamma.
Läs mer
Detta lärande exempel tillhör Tema:
Negativ social kontrollAndra exempel inom samma tema
Negativ social kontroll
Madickengården
Madickengårdens arbetsmetoden ”Landa, Starta, Flyga” innebär att man som placerad på Madicken [...]
COVID-19
Minoritetsrådgiver
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har opprettet stillinger som minoritetsrådgivere ved [...]
Negativ social kontroll
Prosjekt Frihet
Høsten 2017 ble det ved Grimstad voksenopplæring registrert et økende antall hendelser og situasj [...]
Negativ social kontroll
Bahar project
The initiative for this project came from the need perceived in our unit, Sopu, which is doing preve [...]