Origo Stockholm – Resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld
Origos uppdrag är att motverka och förebygga hedersrelaterat förtryck och våld samt förbättra livssituationen för unga som begränsas av hedersnormer.
Arrangör
Origo är ett myndighetsgemensamt resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck i Stockholms län. Det är ett samarbete mellan Region Stockholm, samtliga kommuner i Stockholms län samt Polisregion Stockholm. Stockholms stad ansvarar för driften av verksamheten.
Origo leds av en tvärfunktionell styrgrupp som består av beslutsfattare från: Stockholms stad, Nacka kommun, Österåker kommun, Vaxholm kommun, Salem kommun, Upplands-Bro kommun, Sundbyberg kommun, Storstockholm, Polisregion Stockholm, Region Stockholm.
Sammandrag
Origos uppdrag är att motverka och förebygga hedersrelaterat förtryck och våld samt förbättra livssituationen för unga som begränsas av hedersnormer.
Målgrupp
Målgruppen för stödsamtal är unga mellan 13 och 26 år i Stockholms län som begränsas av hedersnormer. Det konsultativa stödet och de kompetenshöjande insatserna riktar sig mot yrkesverksamma som möter individer som lever i en hederskontext, främst inom Stockholms län.
Beskrivning av aktiviteten och förväntade resultat och effekter
Origos uppdrag innefattar konsultativt stöd och kompetenshöjande insatser för yrkesverksamma. Yrkesverksamma till exempel inom skola, polis, socialtjänst och sjukvård kan kontakta Origo för rådgivning och samverkan. Yrkesverksamma samt ideella aktörer erbjuds också utbildningsdagar och temadagar. Origo har även tagit fram metodmaterialet ”Origomodellen Att mötas i samtal – om våld i en hederskontext” för yrkesverksamma som möter målgruppen.
Origos uppdrag innefattar psykosociala stödsamtal för unga (upp till 15 samtal/ungdom). Samtalskontakten kan förutom stödsamtal även innebära praktiskt stöd kring livssituationen och hjälp att lotsa ungdomen till andra verksamheter. Syftet med stödet är att stärka ungdomen i att öka makten över sin situation, hitta tilltro till sig själv, känna till sina rättigheter samt få möjlighet att leva ett liv fritt från våld.
Mål för verksamheten
- Att ungdomar som vänder sig till Origo får stöd och vägledning i sin livssituation
- Att yrkesverksamma får tillgång till konsultativt stöd, strategier och metoder
- Att yrkesverksamma får kompetens om hedersrelaterat våld och förtryck samt dess konsekvenser.
Teori och kunskap
Origo arbetar både utifrån en praktisk erfarenhetsbank bestående av det konsultativa arbetet och de individuella stödsamtal som bedrivits sedan 2013 och en bred teoretisk grund. Den teoretiska grunden innefattar kunskap om hedersrelaterat våld i en svensk kontext, vilket även innebär förståelse för rasifieringsprocesser, minoritetsstress, mellanförskap, migrationsprocesser, fördomar och stereotyper.
Jag hade aldrig kunnat komma på tanken att det finns ett sånt ställe som Origo. För jag tycker verkligen att det är en guldklimp.
– En av deltagarna i intervjustudien som ingick i utvärderingen
Kompetenser
I verksamheten arbetar kuratorer, en barnmorska, en polis och en administrativ assistent. Samtliga kuratorer är socionomer i grunden och vissa har också en vidareutbildning i grundläggande psykoterapi. Personal som arbetar med stödsamtal har lång erfarenhet av målgruppen och går även i kontinuerlig metodhandledning.
Origo har tagit fram metodmaterialet ”Origomodellen Att mötas i samtal – om våld i en hederskontext” som beskriver hur verksamheten arbetar i stödsamtal. Materialet har tillgängliggjorts även för andra yrkesverksamma som möter målgruppen.
Ekonomi
Origo finansieras av Region Stockholm, samtliga kommuner i Stockholms län samt Polisregion Stockholm.
Utförarens bedömningar och deltagarnas syn
Origos utvärderingar efter genomförda utbildningar visar att det finns en stor nöjdhet hos de yrkesutövare som varit på utbildningarna.
Utvärderingen (se nedan) visar att ungdomarna som kommer i kontakt med verksamheten är mycket nöjda. Ungdomarna uppskattar att gå till Origo där samtalen ger dem nycklar till att hantera sin livssituation och att få komma till en specialiserad verksamhet med kunnig personal.
Utvärdering, studier och monitorering
Origo har i samverkan med Länsstyrelsen Stockholm samt forskare vid Marie Cederschiöld högskola följt unga som fått stödsamtal vid Origo för att utvärdera effekterna av dem. Resultaten har redovisats i en rapport som utgavs 2024.
Rapport: Origos samtalsstöd för ungdomar som växer upp i en hederskontext – en utvärdering
Lärdomar och spridning
Nationellt är det Webbplatsen hedersfortryck.se som drivs av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (NCH) vid Länsstyrelsen Östergötland och är till för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck. NCH arbetar på uppdrag av regeringen mot hedersrelaterat våld och förtryck och dess olika uttrycksformer.
Startsida – Hedersförtryck.se (hedersfortryck.se)
Läs mer och kontaktinformation
Rapport: Origos samtalsstöd för ungdomar som växer upp i en hederskontext – en utvärdering