Kompis Sverige
Kompis Sverige är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som ökar den sociala integrationen i Sverige genom att skapa möten mellan vuxna nya och etablerade svenskar. Visionen är ett samhälle där alla deltar på lika villkor och känner tillit till varandra.
Namn på insatsen
Verksamhet för social integration mellan nya och etablerade svenskar. Kärnverksamheten består av:
- Kompisprogrammet
- Sociala aktiviteter
Arrangör
Kompis Sverige.
Sammandrag
Kompis Sverige är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som sedan 2013 finns till för att öka den sociala integrationen i Sverige genom att skapa möten mellan vuxna nya och etablerade svenskar. Visionen är ett samhälle där alla deltar på lika villkor och känner tillit till varandra.
Genom vårt nationella Kompisprogram, sociala aktiviteter och språkcaféer online bryts sociala inlåsningar i samhället och nya svenskar får möjlighet att bygga nätverk med majoritetssamhället samt tillgång till funktionell språkträning. Likaså ges etablerade svenskar möjlighet att bredda sitt sociala kontaktnät och öka kunskap och förståelse för andra kulturer och hur det är att komma ny till Sverige idag.
Verksamheten är idag nationell. Under 2023 hade Kompis Sverige deltagare i över 200 kommuner.
Målgrupp
Kompis Sverige riktar sig till två målgrupper, nya och etablerade svenskar, och fokuserar framför allt på vuxna. Med nya svenskar menas utlandsfödda personer som inte upplever sig vara etablerade i det svenska samhället och som inte fullt ut behärskar det svenska språket. Med etablerade svenskar menas personer, som behärskar det svenska språket flytande i tal och skrift, har en god kännedom om det svenska samhället.
Verksamheten är alltid kostnadsfri att delta i och är öppen för alla över 18 år som delar Kompis Sveriges värderingar om alla människors lika värde.
Min kompis alltid uppmuntrar mig att prata svenska och att umgås med andra. Nu vågar jag att prata svenska och ställa frågor så det blev lättare att kommunicera med andra.
– Deltagare, Täby
Beskrivning av aktiviteten och förväntade resultat och effekter
Kompis Sveriges kärnverksamhet består av Kompisprogrammet och sociala gruppaktiviteter. Verksamheten strävar efter att driva positiv utveckling inom följande fyra målområden:
Nätverk – Genom kontakt med personer som inte annars ingår i ens vanliga nätverk får både nya svenskar och etablerade svenskar möjlighet till nya kunskaper och nya perspektiv i vardagen. För nya svenskar är ett utökat nätverk av etablerade svenskar ett sätt att öka chanserna till arbete.
Tillit – Misstro och fördomar beror ofta på okunskap och avsaknad av egna positiva erfarenheter av människor man inte annars träffar. Deltagandet i Kompis Sveriges verksamhet ökar tilliten mellan människor genom ökad kunskap om andra och byggandet av ömsesidiga relationer.
Delaktighet – En viktig del i byggandet av ett demokratiskt samhälle är alla människors delaktighet. Deltagare i Kompis Sveriges verksamhet får ökad kunskap och förståelse för andra människor och vårt gemensamma samhälle. Det ger en ökad känsla av tillhörighet och möjlighet till delaktighet.
Språk (mäts endast hos nya svenskar) – Genom deltagande i Kompis Sveriges verksamhet får nya svenskar möjlighet till informell och funktionell språkträning genom kontakt och dialog med personer som behärskar svenska språket.
Kompisprogrammet är en beprövad metod som går ut på att nya och etablerade svenskar matchas ihop på individnivå efter en eller fler gemensamma nämnare som till exempel yrkesbakgrund eller intressen, och där kontinuitet över tid i de möten som sker är en nyckelfaktor för att driva önskad effekt på individnivå.
Kompisparen följs upp regelbundet under kompisresan som är sex månader lång och får i slutet av den utvärdera sin egen utveckling till följd av sitt deltagande mot Kompis Sveriges fyra kvalitativa mål (ovan). Cirka 70 procent av deltagarna i Kompisprogrammet anger sex månader in i kompisresan att de önskar fortsätta träffa sin kompis.
Sociala gruppaktiviteter fungerar dels som ett kostnadsfritt och roligt socialt vardagsrum för deltagarna i Kompisprogrammet att träffa varandra och ytterligare utöka sina sociala nätverk genom. De sociala aktiviteterna är också öppna för vem som helst att delta i och erbjuder därmed en låg tröskel till möten mellan nya och etablerade svenskar i grupp som inte kräver ytterligare åtagande utöver den enskilda aktiviteten.
Genom att vi ofta samarrangerar aktiviteter med andra organisationer, förlägger aktiviteterna på olika platser, och säkerställer ett bred variation av innehåll, upptäcker aktivitetsdeltagarna också ofta nya intressen och platser samt andra organisationer att engagera sig i, samtidigt som de upplever glädje och gemenskap tillsammans med andra.
Pågående utvecklingsprojekt:
2023–2025 bedriver Kompis Sverige ett större strategiskt utvecklingsprojekt med målsättningen att ta fram särskilt målgruppsanpassade och skalbara lösningar för vidarebosatta kvotflyktingars sociala integration. Projektidén kom till då vi sett att verksamheten inte är anpassad efter de särskilda behov vidarebosatta kvotflyktingar kan ha. Vi utvecklar och testar därför metoder i nära samverkan med kommuner som ska leda till att kvotflyktingar så tidigt som möjligt i sin etablering börjar skapa sociala kontaktnät bestående av etablerade svenskar, tar del av lokalt föreningsliv, och får möjlighet till funktionell språkträning.
Projektet har utvecklat en metod som vi kallar för Community support-grupper, inspirerade av det kanadensiska integrationsarbetet och konceptet Community Sponsorship som bedrivs på olika platser i världen, för oss anpassat till den svenska kontexten.
Hon är den bästa som har hänt i mitt liv när det gäller att kunna prata och förstå svenska. Jag har fått mycket mer självförtroende att våga ta kontakt med svenskar.
– Deltagare, Malmö
Teori och kunskap
Om man som nyanländ inom rimlig tid fullt ut ska kunna etablera sig i samhället behöver man snabbt få kontakt med svenskar. Kompis Sverige finns till för att social integration ska bli en del av det svenska mottagandet. Organisationen grundades 2013 av Natassia Fry och Pegah Afsharian utifrån en dröm om att bidra till ett samhälle där alla deltar på lika villkor och där vi känner tillit till varandra.
Om integrationen inte fungerar riskerar vi negativa kostnader för individ och samhälle. Givet faktorer som segregation på bostadsmarknaden, i arbetslivet, och inom civilsamhället som leder till att nya och etablerade svenskar sällan möts – behöver det svenska mottagandet tidigt i etableringen kunna erbjuda verksamhet för social integration som komplement till olika arbetsmarknadsinsatser och svenska för invandrare (SFI).
Kompetenser
På Kompis Sverige arbetar personer som alla har en stark nyfikenhet på andra människor och som motiveras av att bidra till Kompis Sveriges syfte. Inom organisationen har vi olika bakgrunder, kompetenser och ansvarsområden, och har genom åren utvecklat effektiva och beprövade arbetssätt för att driva den effekt vi vill se.
Anställda utför större delen av verksamheten men stöttas i vissa delar av utförandet av lokala volontärer som till exempel deltar i de sociala gruppaktiviteterna och säkerställer att alla deltagare har en trevlig stund.
Volontärer erbjuds att gå utbildningar för att säkerställa att de är väl rustade för sitt uppdrag samt kan kontakta Kompis Sverige vid behov av ytterligare stöd eller vid frågor.
Där jag kommer ifrån har alla samma kultur och gör saker på samma sätt. Tack vare Kompis Sveriges aktiviteter har jag lärt mig att det finns många människor som gör saker helt annorlunda än från vad jag är van till. Jag önskar att det fanns fler aktiviteter i Botkyrka.
– Deltagare, Botkyrka
Ekonomi
Kompis Sverige eftersträvar en diversifierad intäktsmodell för att finansiera den nationella kärnverksamheten långsiktigt. Vi har generellt finansiering från myndigheter, regioner, företag, stiftelser och för särskilda lokala insatser från kommuner och bostadsbolag. Utvecklingssatsningar finansieras generellt av projektmedel. Mellan 2023–2025 har Kompis Sverige till exempel finansiering från Asyl-, Migrations- och Integrationsfonden (AMIF) för att utveckla skalbara målgruppsanpassade lösningar för kvotflyktingars sociala integration. Ambitionen är att dessa efter projekttiden implementeras i ordinarie verksamhet.
Kompis Sverige är en professionell organisation med anställda som genomför verksamhet samtidigt som vi genom en mängd olika samarbeten har möjlighet att subventionera kostnader för verksamheten. Till exempel möjliggör andra organisationer och företag att de sociala aktiviteterna kan vara kostnadsfria för våra deltagare genom att bidra med exempelvis biljetter, mat eller egen personal och expertis.
Kompis Sveriges största kostnadsposter utgörs av lönekostnader. Ofta kan vi låna lokaler, som behövs för att utföra verksamhet, kostnadsfritt av kommuner, bostadsbolag eller en skola.
Genom att vi arbetar både nationellt och lokalt och har ett välutvecklat system för till exempel hantering av deltagardata och resultatmätning kan vi vara effektiva i utförandet, samtidigt som vi får spännande möjligheter att exempelvis kunna jämföra olika data över tid samt mellan lokal och aggregerad nivå.
Utförarens bedömningar och deltagarnas syn
Kompis Sverige utgår från synen på integration som en ömsesidig process som förutsätter ett aktivt deltagande av såväl nya som etablerade svenskar. Kompis Sverige mäter därför utveckling hos båda målgrupperna, och har mätt deltagarnas utveckling på individnivå genom självskattning i snart tio år.
Kompisprogrammet genererar konsekvent tydligt positiva resultat mot de kvalitativa målsättningarna.
Till exempel anger; 79 procent av de nya svenskar som deltar att de utvecklat sin svenska tack vare sitt deltagande, 82 procent att de ökat sin förståelse för och känner sig mer som en del av det svenska samhället, och 78 procent att de känner större gemenskap och är mer bekväma att umgås med etablerade svenskar.
Av de etablerade svenskarna anger 80 procent att de ökat sin förståelse för andra kulturer och för hur det kan vara att bygga upp ett nytt liv i Sverige, och 60 procent att de känner större gemenskap med och är mer bekväma att umgås med nya svenskar.
För mer underlag, läs gärna Kompis Sveriges senaste effektrapport som återfinns på vår hemsida: https://kompissverige.se/sa-gor-vi-skillnad/
Jag och min man kommer aldrig glömma den dagen. Vi var alla som en familj som lagade mat och skrattade tillsammans. Jag drömmer om att få uppleva det igen.
– Deltagare, Piteå.
Utvärdering, studier och monitorering
Kompisprogrammet utvärderas just nu genom randomiserat urval av forskare på Handelshögskolan i Stockholm i en studie som finansieras av forskningsnätverket J-pal. Fokus ligger på framför allt resultat kopplat till arbetsmarknad. Preliminära resultat beräknas komma hösten 2024 och slutgiltiga resultat under februari 2025. Läs mer.
För mer underlag, läs gärna Kompis Sveriges senaste effektrapport.
Lärdomar och spridning
Även om integration alltid sker lokalt och på individnivå visar Kompis Sverige att det är möjligt att bedriva integrationsfrämjande verksamhet nationellt.
Det finns liknande verksamheter såväl i Sverige som i Norden. Men ofta bedrivs den lokalt och i projektform. För att skapa ett jämlikt mottagande där man som nyanländ oavsett vilken kommun man först bosätter sig i får möjlighet till hjälp med social integration med majoritetsbefolkningen behövs en nationell verksamhet för social integration. Kompis Sverige grundades i syftet att bidra till detta.
För att lyckas bygga en nationell verksamhet och bedriva den med goda resultat är vårt bästa tips att hela tiden utgå från organisationens syfte och låta det vägleda i olika beslut, samt att alltid tänka långsiktigt.
För att driva mesta möjliga effekt på individnivå hos deltagarna i verksamheten vet vi efter att ha mätt deltagarnas utveckling i över tio år att kontinuitet är en nyckelfaktor för att driva de resultat vi vill se. Det betyder i vårt fall att vi lägger stor vikt vid uppföljning och till exempel erbjuder ommatchning av kompispar som av olika skäl inte fått fart i sin kompisrelation så att de möten vi är med och skapar verkligen utvecklas till givande och långsiktiga vänskapsrelationer där deltagarna träffas fler gånger och över längre tid.
Aktiviteter som dansen och språkcafé är saker jag ser fram till, det är mina höjdpunkter. Om det kommer upp några saker försöker jag flytta på det för att komma på Kompis Sveriges aktiviteter. Jag prioriterar att komma.
– Deltagare, Botkyrka
Läs mer och kontaktinformation
Allmän mailadress: info@kompissverige.se
För frågor om Kompis Sverige, samverkan och denna text: natassia.fry@kompissverige.se
Texten har publicerats 25.11.2024