Karrierebroen – erhvervsmentorordning
Karrierebroen er en erhvervsmentorordning rettet mod personer med flygtninge- eller migrantbaggrund med et overordnet mål om at fremme varig uddannelses- og jobtilknytning gennem branchespecifikke erhvervsmentorforløb.
Organiser
Foreningen Lige Adgang
Summary
Karrierebroen er en erhvervsmentorordning rettet mod personer med flygtninge- eller migrantbaggrund med et overordnet mål om at fremme varig uddannelses- og jobtilknytning gennem branchespecifikke erhvervsmentorforløb.
Det branchespecifikke fokus betyder, at mentee ikke blot får en generel introduktion til det danske arbejdsmarked, men skræddersyet viden om den specifikke branche, som de ønsker at arbejde indenfor. Mentorer kan således klæde mentees på i forhold til netværk, jobsøgningsproces, målretning af ansøgning og CV samt give mentee indblik i de konkrete opgaver, vilkår og rammer, der er indenfor en pågældende branche. På denne måde øges mentees mulighed for at få brugbar viden og forståelse for branchen og dermed opnå relevant beskæftigelse og tilknytning til det danske arbejdsmarked.
Target group
Primær målgruppe: Personer med flygtninge- eller migrantbaggrund, der har en beskæftigelsesrettet målsætning, herunder at finde eller fastholde job, praktik eller uddannelse. Målgruppen indebærer voksne og uledsagede unge over 15 år.
Sekundær målgruppe: Frivillige erhvervsmentorer, herunder frivillige fra civilsamfundet og danske arbejdspladser. Det kan således både være personer, der er frivillige i deres arbejdstid og personer, som er frivillige uden for arbejdstid.
Description of activity and expected results and effects
Programmet strækker sig over et år og består af forskellige faser. Den første fase består af at rekruttere både mentorer og mentees til programmet samt etablere samarbejder med arbejdspladser og kommuner. Herefter matches mentorpar baseret på blandt andet fælles faglighed og geografi. Både mentor og mentee modtager løbende sparring fra Foreningen Lige Adgang for at sikre tydelige forventninger og kommunikation i forløbet. Derudover vil mentorerne blive tilbudt træning, der klæder dem på til mentorrollen og introducerer diverse mentorredskaber. Vi udbyder løbende mentorkurser og faglige webinarer. De forskellige aktiviteter er beskrevet i detaljer nedenfor:
Rekrutteringskampagne
Vi gennemfører en rekrutteringskampagne, der både består af en digital kampagne om erhvervsmentorordningen, herunder videoer samt en printkampagne bestående af blandt andet flyers og plakater. Derudover kommunikerer vi løbende om projektets aktiviteter og resultater på Foreningen Lige Adgangs sociale medieplatforme, herunder gennem en kick-off video, der giver indblik i erfaringer med eller behov for mentorstøtte blandt den primære og sekundære målgruppe. Formålet med videoen er at skabe opmærksomhed omkring projektet og rekruttere deltagere til både den primære og sekundære målgruppe.
Etablering af partnerskaber med virksomheder
Med henblik på at rekruttere mentorer til ordningen arbejder vi aktivt på at opbygge partnerskaber med forskellige mellemstore og store virksomheder. Vores ambition er, at 50% af mentorerne rekrutteres gennem virksomhedspartnerskaber, der etablerer erhvervsmentorordningen som et corporate volunteering-initiativ. Målet er at tiltrække virksomheder, der så vidt som muligt:
- Arbejder i brancher omfattet af positivlisterne
- Engageret i samfundsansvar og diversitet
- Villige til at tilbyde deres medarbejdere muligheden for at blive mentorer inden for arbejdstiden
De deltagende arbejdspladser kan desuden bruge ordningen som led i at leve op til ESG-kravene, som store virksomheder skal leve op til, hvorved der vil være et endnu større incitament fra virksomhedernes side til at deltage i projektet. Derudover bliver deres medarbejdere styrkede i deres interkulturelle kompetencer og virksomheden kan skabe en ny pipeline af talenter.
Etablering af samarbejde med kommuner
Vi søger aktivt samarbejde med kommunerne på landsplan for at sikre en bred rekruttering af mentees. Vi præsenterer tilbuddet om ordningen til kommunale aktører, herunder jobcentre, der har mulighed for at visitere til ordningen.
Mentorkurser
Vi afholder fem kurser, der vil være åbne for alle mentorer, både dem der endnu ikke er blevet matchet, dem som er i gang med et forløb og de mentorer, der har afsluttet et forløb, men som ønsker at blive matchet med en ny mentee. Mentorkurserne har et tredelt formål, som er de følgende:
Formål 1: Klæde mentorerne på til mentorrollen og de udfordringer, som de kan møde i rollen. Her gives redskaber til, hvordan mentorerne sørger for at mentor og mentee får skabt et trygt rum, et godt samarbejde og hvordan de løbende forventningsafstemmer med mentee.
Formål 2: Bruge kurserne som et netværksrum, hvor mentorerne (“gamle” som nye) kan sparre og erfaringsudveksle med andre mentorer og dermed skabe netværk med hinanden og bruge hinanden som peer-støtte.
Formål 3: Give mentorerne viden om de barrierer som personer med flugterfaring kan støde på det danske arbejdsmarked, kultursensitiv kommunikation og processtyringsredskaber til at facilitere forløbet.
Faglige webinarer
Vi afholder to faglige webinarer for mentorer, der har til formål at bygge videre på mentorkurset og give mentorerne mere viden og flere redskaber til at understøtte aktuelle temaer og udfordringer i mentorforløbene. Vi fastsætter emnerne løbende efter behov ud fra de problemstillinger, vi møder i opfølgningerne hos mentorer og deres mentees. Det kan være emner som: Ensomhed, interkulturel kompetence, motivation, psykisk sårbarhed mm. Webinarerne fokuserer primært på at bibringe mentorerne ny viden, der kan understøtte det gode mentorforløb.
Opfølgninger og løbende sparring
I løbet af matchperioden planlægger vi fem opfølgninger med mentor for at sikre deres engagement, lave tydelige aftaler for matchforløbet og tilbyde sparring. Tre af opfølgningerne foregår telefonisk, og her trækker vi på omfattende erfaring og viden om tidligere mentorforløb for at inspirere og dele relevante redskaber og materiale. Sideløbende med de tre telefoniske opfølgninger med mentor har vi også tre telefoniske opfølgninger med mentee, der har til formål at sikre det størst mulige udbytte af forløbet samt sparre med mentees om, hvordan matchperioden forløber. De resterende opfølgninger forgår via mail eller sms, og har til formål at sikre, at forløbet er i gang og påminde mentor om, at vi står til rådighed, og at de har adgang til redskaber og materiale, der kan understøtte forløbet.
Indsatsens forventede effekter:
Vi forventer, at indsatsen har en række positive effekter både for den primære og den sekundære målgruppe og både på kort sigt og længere sigt. De følgende punkter siger derfor noget om hvilken forandring, indsatsen forventes at skabe og hvordan deltagelsen påvirker deltagernes liv.
Effects
På kort sigt forventes det, at den primære målgruppe (personer med flugt- eller migrantbaggrund) vil opnå:
- Udvikling af danske sprogfærdigheder gennem dialog og kommunikation med mentor, for dem af den primære målgruppe, som ønsker at lære dansk
- Støtte, dialog og motivation til at forfølge uddannelses- eller jobrelaterede mål
- Afklaring og viden om jobsøgning, specifikke brancher og uddannelsesmuligheder
- Vejledning i at skrive ansøgninger og CV’er tilpasset relevante standarder
- Forståelse af dansk arbejdspladskultur og uskrevne regler på arbejdspladsen
- Råd til aktivering og udvidelse af netværk, både personligt og professionelt
- Inspiration og indsigt fra mentorernes professionelle erfaringer
På længere sigt forventes det, at den primære målgruppe (personer med flugt- eller migrantbaggrund) vil opnå:
- Tilknytning til enten uddannelse eller arbejdsmarked, hvilket vil bidrage til at forbedre
- sprogkundskaber, trivsel og kompetenceudvikling
- Forbedrede muligheder for at opnå statsborgerskab, hvilket vil give mulighed for aktiv
- deltagelse i demokratiet og sikre varig tilknytning til det danske samfund
- Udvidet personligt og professionelt netværk, hvilket vil styrke tilknytning til
- uddannelse og/eller arbejdsmarkedet
- Større økonomisk selvstændighed og mindsket behov for velfærdsydelser
- Bedre overordnet integration i og forståelse af det danske samfund
- Opleve at fungere som rollemodel for den enkeltes øvrige familie og/eller børn
På kort sigt forventes det, at den sekundære målgruppe (frivillige erhvervsmentorer og virksomheder) vil opnå:
- Professionel udvikling og læring, hvilket kan styrke ens færdigheder inden for kommunikation, samarbejde og lederskab
- Aktivering og udvidelse af netværk
- Bedre interkulturel forståelse
- Øget motivation og arbejdsglæde ved at bidrage til andres karriereudvikling
På længere sigt forventes det, at den sekundære målgruppe (frivillige erhvervsmentorer og virksomheder) vil:
- Opleve talentudvikling og øget loyalitet til ens arbejdsplads, hvilket fremmer udvikling og tilknytning
- Bidrage til rekruttering af kvalificeret arbejdskraft, da virksomheder kan drage fordel af mentorordningen som en indirekte rekrutteringskanal
- Øget samfundsengagement og medborgerskab
Som mentor deler jeg min viden, erfaring og opbakning. Samtidig udvider jeg mit perspektiv på mit eget liv. Det inviterer virkelig til refleksion og giver en oplevelse af at gøre en meningsfuld forskel.
– Mentor, der deltog i et tidligere, lignende program
Theory and knowledge
Projektet bygger både på forskningsresultater om målgruppens udfordringer og på Foreningen Lige Adgangs mangeårige erfaringer med erhvervsrettede indsatser til målgruppen. Forskning viser nemlig, at etniske minoriteter møder en række strukturelle barrierer i forbindelse med jobsøgning. Etniske minoriteter skal sende 50-60% flere ansøgninger for at blive indkaldt til en jobsamtale sammenlignet med ansøgere, der tilhører majoriteten. Det samme gør sig gældende for personer med ikke-nordiske navne, som skal sende 50% flere ansøgninger end personer med nordiske navne for at blive kaldt til en samtale. Udover de strukturelle barrierer, møder personer med flugt- eller migrantbaggrund ofte personlige barrierer såsom begrænset professionelt netværk, sproglige barrierer og begrænset kendskab til det danske arbejdsmarked og arbejdsmarkedskultur.
Foreningen Lige Adgangs har mange års erfaring med beskæftigelsesrettede mentorindsatser målrettet personer med etnisk minoritetsbaggrund, som organisationen har drevet siden 2011. Foreningen har udover mentorindsatser faciliteret talrige praktik- og jobforløb for unge og voksne med flugterfaring. Erfaringen med at arbejde direkte med denne målgruppe har resulteret i vellykkede match af over 3000 mentees med frivillige mentorer siden 2011 samt ansættelse af 47 studerende med flugterfaring i studierelevante studiejob siden 2020. Karrierebroen bygger derfor i høj grad på organisationens viden og erfaring med erhvervsrettede mentorforløb og andre indsatser med samme målgruppe.
Derudover bygger projektet på Foreningens erfaringer med virksomhedssamarbejder. Vi har tidligere samarbejdet med virksomheder om erhvervsrettede initiativer målrettet personer med flugt- eller migrantbaggrund, som oplever begrænset adgang til det danske arbejdsmarked. Når vi har samarbejdet med virksomheder om mentorindsatser, foregår det på den måde, at virksomheden frigiver nogle timer til medarbejdere, som ønsker at være frivillige i deres arbejdstid (corporate volunteering). Undersøgelser viser, at det fremmer både trivsel og arbejdsglæde på arbejdspladsen at være frivillig i arbejdstiden, samt bidrager det til at fremme større medarbejderrepræsentation. Derudover styrkes virksomhedens ESG-profil og virksomheden får mulighed for at opbygge en pipeline af talenter indenfor deres felt.
Competences
Vi tilbyder løbende træning, sparring og understøttelse til mentorer, der tilmelder sig som frivillige i programmet. Vi udbyder fem mentorkurser og to webinarer i løbet af projektperioden, som skal klæde de frivillige mentorer på til at varetage mentorrollen. Derudover følger vi løbende op med både mentor og mentee i løbet af deres mentorforløb og giver adgang til redskaber, der kan skabe struktur i forløbet. Redskaberne kan tilgås via vores hjemmeside.
Economy
Initiativet er gratis at deltage i inden for projektperioden både for mentorer og mentees, da det er finansieret af hhv. Styrelsen for International Rekruttering og Integration og Københavns Sprogskole Fond.
Vores ambition er, at projektet forankres efter projektperioden, hvor arbejdspladser får mulighed for at fortsætte indsatsen mod betaling.Projektet kan således være en måde for arbejdspladser at afprøve ordningen, hvorefter de kan vælge at implementere det over en længere periode og senere have mulighed for at forankre det.
Assessments of providers and views of participants
Vi ser i Foreningen Lige Adgang stor værdi i projektet, da det både har positive effekter for samfundet, virksomheder og personligt for de personer, der deltager i projektet. Som led i det branchespecifikke match imødekommer projektet det danske arbejdsmarkeds aktuelle behov for kvalificeret arbejdskraft. Dette udmøntes ved at prioritere mentorer, der kan tilbyde mentorstøtte inden for erhverv, der er omfattet af positivlisterne for faglærte og højtuddannede i den grad, som det kan lade sig gøre med henblik på også at imødekomme mentees ønsker til sin mentors brancheprofil.
I tillæg til dette foregår en stor del af mentorrekrutteringen ved at lave partnerskaber med diverse virksomheder, hvor virksomhederne giver deres medarbejdere mulighed for at være mentor i deres arbejdstid. På denne måde kan virksomheden både styrke deres ESG-profil og endnu vigtigere, så kan de styrke deres pipeline for kommende arbejdskraft til branchen og muligvis den enkelte virksomhed. Omvendt får mentee mulighed for at få et konkret netværk og direkte indblik i en virksomhed indenfor den ønskede branche.
Da der er sat meget tid af til opfølgning i forbindelse med mentorforløbene, får vi stort indblik i deltagernes oplevelse af indsatsen, hvilket giver os mulighed for at støtte mentorparrene undervejs, således at vi sikrer at begge parter får mest muligt ud af forløbet. Det bidrager til at sikre en målrettet og effektfuld indsats. Gennem indsatsen får mentees støtte til at opnå deres karrieremål, og ofte bidrager mentorerne også med mere helhedsorienteret støtte. Den løbende opfølgning og træning er vigtig for at afhjælpe potentielle problemstillinger undervejs i de enkelte forløb. Der kan for eksempel være forskellige forventninger til mål i forløbet, grænser i mentorrelationen i forhold til investering af tid og personlige grænser. Mange af de udfordringer, vi ser i indsatsen, handler om forskellige forventninger til mentorforløbet fra mentor og mentee, hvilket vi ofte kan bidrage til at løse i forbindelse med opfølgninger og sparring med mentor og mentee.
Efter endt mentorforløb får deltagerne sendt et link til en survey, hvor de kan evaluere på mentorforløbet. Foreningen Lige Adgang har drevet erhvervsrettede mentorforløb igennem mange år, og vi har derfor løbende tilpasset vores mentorindsatser efter deltagernes erfaringer, som vi har fået indsigt i fra evalueringer og opfølgninger. I forbindelse med Karrierebroen har vi udvidet vores evalueringer, således at vi nu også beder mentees om at udfylde en survey før forløbet går i gang, således at vi i endnu højere grad kan evaluere på, bl.a. deres motivation i forløbet, hvilke mål de ønsker at opnå og hvordan de arbejder på at opnå dem i løbet af deres mentorforløb.
Evaluation, studies and monitoring
Vi har tidligere evalueret vores erhvervsrettede mentorindsatser, og der kan i den forbindelse blandt andet henvises til en intern evaluering af en erhvervsmentorindsats for unge i udsatte boligområder, som kan tilgås via følgende link. Derudover har vi netop afsluttet en erhvervsrettet mentorindsats for unge på den forberedende grunduddannelse (FGU), som vi har drevet siden 2021.
Projektet er blevet evalueret eksternt af PLUSS, og evalueringen vil blive offentliggjort om en uge (uge 37). Karrierebroen vil ligeledes blive evalueret ved projektets afslutning, hvor vi blandt andet vil måle på, om mentees oplever, at mentorforløbet har en positiv indflydelse på deres adgang til job, praktik eller uddannelse, om de har udviklet deres danske sprogfærdigheder og om de har opnået større afklaring om job og uddannelse.
Desuden vil vi måle på, om deltagerne oplever at få et større netværk og om de oplever at få helhedsorienteret støtte i mentorforløbet. Derudover måler vi, om mentorer har oplevet at de har haft positiv indflydelse på mentees adgang til job eller uddannelse, om de har fået større arbejdsglæde og motivation og om de har udviklet deres færdigheder inden for kommunikation, samarbejde og lederskab.
Learnings and dissemination
Vi har i Foreningen Lige Adgang drevet erhvervsrettede mentorprogrammer igennem mange år, både målrettet personer med flugtbaggrund men også målrettet unge i udsatte boligområder og unge på Den Forberedende Grunduddannelse (FGU). Indsatsen kan således implementeres i mange kontekster og med forskellige målgrupper, hvilket vi har haft mange års erfaring og succes med.
Karrierebroen er en videreudvikling af vores tidligere projekter, da vi nu samarbejder mere bredt med kommuner og arbejdspladser, hvilket betyder, at vi har mulighed for at tilbyde skræddersyet erhvervsrettet støtte til mange flere mennesker end tidligere, da vi ikke er begrænset af geografi eller branche, som vi kan rekruttere mentorer fra. Vi følger den samfundsmæssige udvikling og efterspørgsel på arbejdskraft, hvorfor vi målretter vores virksomhedssamarbejder til brancher med professioner, som er omfattet af de nationale positivlister.
Virksomheder kan derudover bakke op om et mangfoldigt arbejdsmarked ved at blive medlem af Foreningen Lige Adgang og benytte sig af medlemsfordelene. Medlemmer får adgang til strategisk rådgivning, oplæg indenfor emnerne diversitet, inklusion eller interkulturel kompetence mv. Læs mere om medlemskab på følgende link. Derudover driver Foreningen Lige Adgang EU’s Diversity Charter Denmark, som virksomheder kan underskrive og få adgang til 4 årlige netværksmøder, erhvervsnetværk og mulighed for at brande at virksomheden arbejder for mere diversitet og inklusion på arbejdspladsen. I kan læse mere om charteret her.
Redskaber og erfaringer er tilgængelige på vores hjemmeside. Derudover kan Foreningen Lige Adgang kontaktes for mere information.
Read more and contact information
I kan læse mere om projektet på vores hjemmeside eller kontakte projektleder Emma Klöcker-Gatzwiller på mail ekg@ligeadgang.dk eller tlf. +45 93 80 25 53
Den här texten publicerades 29.11.2024