Jobbsprånget – öppnar glasdörren för nyanlända akademiker
Jobbsprånget är ett nationellt praktikprogram som erbjuder utrikesfödda akademiker en väg in på den svenska arbetsmarknaden genom fyra månaders praktik.
Arrangör
Jobbsprånget – en ideell förening som driver Sveriges största nationella praktikprogram, med syfte att få ut fler utrikesfödda akademiker på den svenska arbetsmarknaden. Programmet finansieras av den svenska regeringen och Wallenbergstiftelserna, Sveriges största privata forskningsstiftelse, och genomförs i samarbete med Arbetsförmedlingen.
Sammandrag
Jobbsprånget är ett nationellt praktikprogram som erbjuder utrikesfödda akademiker en väg in på den svenska arbetsmarknaden genom fyra månaders praktik.
Programmet syftar till att matcha deltagarnas kompetens och utbildning med arbetsgivare över hela Sverige och har två ansökningsperioder per år, 16.7–16.8 samt 16.12–16.1. Ca 700 arbetsgivare utspridda över landet har deltagit i Jobbsprånget sedan starten 2016 och hittills har över 4 300 personer fått praktikplats.
Målgrupp
Målgruppen för programmet är utomeuropeiskt födda akademiker samt sedan hösten 2024 även ukrainska flyktingar som är folkbokförda i Sverige. För att kunna delta och anses behörig för programmet behöver den sökande vara inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen, ha rätt att arbeta i Sverige, samt ha goda kunskaper i engelska.
Programmet riktar sig både till utrikesfödda som vill få en snabbare väg in på den svenska arbetsmarknaden samt även till arbetsgivare som letar efter rätt kompetens på arbetsmarknaden eller vill stärka sitt arbete med social hållbarhet.
Under 2024 genomförs även en pilot mot utomeuropeiskt födda med gymnasiekompetens. Piloten sker i samarbete med IF Metall och Teknikföretagen.
Beskrivning av aktiviteten och förväntade resultat och effekter
I genomsnitt har Jobbsprångets kandidater sökt 200 jobb i Sverige – utan framgång. Många utländska talanger med akademisk examen har svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden på grund av bristande referenser, kontakter eller språkkunskaper. Detta är ett enormt resursslöseri.
Hittills har ca 4 300 utrikesfödda akademiker fått praktik via Jobbsprånget. Under 2023 kom 1 030 personer ut i praktik, 720 av dessa var kvinnor och 310 var män. En majoritet av de som får praktik uppger att de fått jobb efter praktikens slut, dels hos samma arbetsgivare som de praktiserade, dels hos andra arbetsgivare.
I de regelbundna undersökningarna som görs med deltagande kandidater efter avslutad praktik framgår det att Jobbsprånget har stor betydelse för deltagarnas välmående överlag och ökar deras chans till både etablering på arbetsmarknaden och integration i det svenska samhället.
Många uppger att svenska språket upplevs vara det största hindret för att komma in på arbetsmarknaden, där Jobbsprånget fyller en viktig funktion i att erbjuda praktikplatser på engelska med möjlighet att förbättra sina kunskaper i svenska under praktikens gång.
Jag förstod att det var en början in i mitt arbetsliv. Genom min handledare träffade jag en byrå för arkitektur och byggledning. Jag började på praktik hos dem, efter att min första praktik var över. Efter en vecka erbjöd de mig jobb och jag börjar i september. Jag är otroligt glad.
– Ghofran Jamaluddeen, Jobbsprånget-kandidat
Teori och kunskap
Verksamheten har drivit praktikprogram sedan 2013 och har cirka 10 års erfarenhet av målgruppen utrikesfödda akademiker. Modellen är vedertagen och beprövad där Jobbsprånget agerar intermediär mellan myndigheter, arbetsmarknadens parter, arbetssökande samt arbetsgivare.
Kompetenser
Modellen Jobbsprånget bygger på att varje part gör det som de är bäst på och har lång och gedigen erfarenhet ifrån. Som ett exempel: arbetsgivarna tar emot kandidaterna och erbjuder akademiska mentorer som har samma kunskapsnivå som de sökande.
Jobbsprånget erbjuder i sin tur kortare mentorsutbildning för dem som vill träffa andra mentorer och höra om bra tips och erfarenheter från programmet.
Jobbsprånget erbjuder även kontinuerliga informationsmöten och stöttning för kandidaterna, både för dem som kommer ut i praktik men även för dem som sökt men inte fått en plats. För den senare gruppen finns seminarium och workshops inom bland annat intervjuteknik, Arbetsförmedlingen och LinkedIn tillgängliga för att stärka sökandes anställningsbarhet framöver.
Ekonomi
Jobbsprånget samfinansieras av regeringen via Tillväxtverket och Wallenbergstiftelserna.
Utförarens bedömningar och deltagarnas syn
Av de deltagande kandidaterna uppger 9 av 10 att de skulle rekommendera Jobbsprånget vidare till någon de känner.
Att delta i Jobbsprånget är en värdefull möjlighet för vår organisation. Det ökar inte bara mångfalden i våra team, utan tillför också nya perspektiv och innovativa idéer från högt motiverade och nyfikna akademiker. Dessa praktikplatser ger oss möjlighet att få tillgång till en global talangpool som berikar vår arbetsmiljö. Dessutom stärker det vårt engagemang för social hållbarhet genom att stödja integrationen av kvalificerade nyanlända på den svenska arbetsmarknaden och främja ett mer inkluderande samhälle.
– Vera Green, Essity som är en av 700 medverkande arbetsgivare.
Utvärdering, studier och monitorering
Verksamheten utvärderas kontinuerligt av oss själva, av regeringen via Tillväxtverket samt av Arbetsförmedlingen (se länk nedan).
Lärdomar och spridning
Modellen bakom programmet har visat sig vara såväl framgångsrik som skalbar. I dagsläget söker drygt 7000 personer årligen till Jobbsprånget och cirka 700 arbetsgivare medverkar. Arbetspraktik borde kunna implementeras på samma sätt i andra länder.
Läs mer och kontaktinformation
Jobbsprånget – Sweden’s largest internship program (jobbspranget.se)
Jobbsprånget – Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se)
Texten har publicerats 3.12.2024