Barnvänliga platser
I kris- och störningssituationer kan Rädda Barnen vid behov grunda barnvänliga platser för barn och familjer. De barnvänliga platserna stöder myndigheternas verksamhet, till exempel i ett evakueringscenter, nödboende eller mottagningscenter för asylsökande.
Arrangör
Rädda Barnen, Finland
Sammandrag
I kris- och störningssituationer kan Rädda Barnen vid behov grunda barnvänliga platser för barn och familjer. De barnvänliga platserna stöder myndigheternas verksamhet, till exempel i ett evakueringscenter, nödboende eller mottagningscenter för asylsökande.
Barnvänliga platser-verksamheten är en metod som används i humanitära kriser runt om i världen och som erbjuder en säker miljö för barn att delta i strukturerade aktiviteter, bearbeta tidigare erfarenheter och lära sig nya saker. I Finland drivs Barnvänliga platser av Rädda Barnens personal och utbildade volontärer.
En barnvänlig plats är ett ställe där barn främst kan vara barn och göra saker som är specifika för dem, till exempel leka, spela och göra sysslor under ledning av säkra vuxna. Aktiviteten ger meningsfulla aktiviteter i barnens liv och stärker barnens förmåga att klara sig under exceptionella omständigheter.
Alla barn är välkomna till de barnvänliga platserna, oavsett kön, etnisk eller kulturell bakgrund eller funktionsnedsättning. Utrymmet diskriminerar inte heller mellan barn beroende på vilka olika parter eller nationaliteter som är inblandade i konflikter och kriser, utan sätter alltid barnet först. Volontärer och personal som arbetar på platsen uttrycker inte sina egna politiska eller religiösa åsikter.
Aktiviteterna på de barnvänliga platserna stödjer inte bara barnets psykosociala välbefinnande, utan strävar även efter att identifiera barnets behov och, ifall nödvändigt, hänvisa till fortsatt stöd. Barnvänliga platser stärker också det krisdrabbade samhällets förmåga att stödja och skydda barn. Målet är att hjälpa alla inblandade parter att hantera och stärka sig själva i kris- och nödsituationer. Insatsen är i allmänhet kortsiktig och tillfällig.
Målgrupp
Barn och barnfamiljer drabbade av samhälleliga kriser och nödsituationer som är i behov av stöd. Alla barn är välkomna till de barnvänliga platserna, oavsett kön, etnisk eller kulturell bakgrund eller funktionsnedsättning.
Beskrivning av aktiviteten och förväntade resultat och effekter
De barnvänliga platserna baserar sig på ”Minimum Standards for Child Protection in Humanitarian Action” som har utarbetats av praktiker, forskare, beslutsfattare och aktiva inom humanitärt arbete. Aktiviteten strävar för det första efter att skapa möjligheter för barn att utvecklas, lära sig, leka och förstärka deras resiliens. För det andra strävar programmet till att identifiera och svara på behov hos sårbara grupper av barn, såsom barn med särskilda behov.
Insatsen förverkligas via lek och skapande verksamhet. I verksamheten strävar vi efter att beakta barnens utveckling, olikartade behov och åldersfördelning.
Syftet med de barnvänliga platserna är att stödja barnets psykosociala välbefinnande, att skydda barnet, att vägleda barnet till stöd och att möjliggöra stöd från samhället. Innan en aktivitet påbörjas görs en bedömning, om aktiviteten är lämplig för krisen i fråga och för det barn som är i behov av stöd. Insatsens säkerhet och användbarhet beror alltid på krisen i fråga, barnens behov och förmågan att ge hjälp i en krissituation.
Jag har fått vänner, lärt mig finska ord och hur man gör armband.
– Barn från Ukraina 2022
Teori och kunskap
De barnvänliga platserna baserar sig på ”Minimum Standards for Child Protection in Humanitarian Action” som har utarbetats av praktiker, forskare, beslutsfattare och aktiva inom humanitärt arbete. De är uppbyggda enligt de guidelinjer och handböcker som Internationella Rädda Barnen har utarbetat.
Kompetenser
Barnvänliga platser drivs av Rädda Barnens frivilliga och anställda. Alla som agerar på de barnvänliga platserna ska gå en webbkurs om verksamheten, de intervjuas och deras brottsregister granskas. Rädda Barnen erbjuder även andra utbildningar för frivilliga som ökar deras kompetenser.
Utförarens bedömningar och deltagarnas syn
De frivilliga och anställda som verkar på de barnvänliga platserna ser nyttan som verksamheten medför och effekterna det har på barnen.
Barnen och deras föräldrar som besöker barnvänliga platser intervjuas med jämna mellanrum. De kan även lämna respons konstant via blanketter (skilda för vuxna och barn).
Barnen är i regel nöjda med verksamheten och tycker att det är roligt att leka och pyssla samt att få nya vänner. Vid mottagningscentraler deltar ofta samma barn varje vecka och de önskar att de barnvänliga platsernas aktiviteter skulle ske oftare.
Deras föräldrar anser att verksamheten är viktig och att det är bra att barn tas i beaktande under kriser och nödsituationer. I responsen från föräldrar lyfts ofta de positiva effekterna de ser på sina barn och hur ivrigt barnen vill delta fram.
Barnens entusiasm och glädje känns som glädje och värme i mitt eget hjärta.
– Frivillig i Barnvänlig plats
Utvärdering, studier och monitorering
Aktiviteterna utvärderas internt på reguljär basis. Barnen och deras föräldrar har möjlighet att ge feedback efter varje träff. Utöver detta så utförs det intervjuer av både barnen och deras föräldrar då en barnvänlig plats har fungerat en längre tid. Efter en längre insats som drar mot sitt slut så utförs även en mer ingående evaluering av verksamheten.
Lärdomar och spridning
Barnvänliga platser används av hela Rädda Barnen i flera olika länder. Modellerna varierar beroende på det land och den kontext som verksamheten är i, men de generella principerna är samma.
Läs mer och kontaktinformation
https://www.pelastakaalapset.fi/sv/nationell-beredskapsverksamhet/
valmius@pelastakaalapset.fi
Texten har publicerats 29.11.2024