Flygtningebørn i udsatte positioner
Social work
3 Sep 2018
Denne rapport har fokus på børn/unge af forældre med flygtningebaggrund og unge uledsagede flygtningebørn. En del af disse børn og unge er flygtet fra krig og overgreb – enten sammen med deres familier eller alene. Oftest har de været vidne til episoder, som kan påvirke deres trivsel og udvikling, eller også lever de i familier, hvor én eller begge forældre er påvirket af traumer el.lign.
For børn og unge af forældre med flygtningebaggrund gælder det, at de skal lære det danske sprog og om den danske kultur. Det kan give dem nogle udfordringer i forhold til deres skolegang og måske deres samvær med danske kammerater. Typisk vil de være i en ”dobbeltkultur”, hvor de både formes af dansk ungdomskultur og den kultur, de og deres familie kommer fra. For nogle er det en berigelse og en styrkelse af deres identitet, mens det for andre børn/unge kan give problemer i forhold til tilhørsforhold og identitetsdannelse.
Hovedparten af børn og unge af forældre med flygtningebaggrund og uledsagede flygtningebørn lever et godt liv i Danmark, hvor de trives og formes som gode individer og samfundsborgere. En gruppe børn og unge befinder sig imidlertid i en udsat position, hvor der kan være behov for, at der iværksættes en indsats for at styrke deres trivsel, udvikling og integration.
Denne rapport sætter fokus på grupper af børn og unge af forældre med flygtningebaggrund og uledsagede flygtningebørn, der befinder sig i en såkaldt ”udsat position”. Målet er, at rapporten kan skærpe alle børn-/ungefaglige og integrationsfaglige aktørers opmærksomhed, så de rettidigt og dækkende kan iværksætte nødvendige støttetilbud. Rapporten giver desuden konkrete eksempler på, hvilke typer af indsatser som kan være relevante, ligesom vi præsenterer indsatser og metoder fra praksis.