Corona rammer skævt – etnicitet og smitte
Corona
25 Sep 2020
En række parametre gør, at etniske minoriteter kan være særligt sårbare under en viruspandemi. Denne rapport ser nærmere på nogle af disse forhold.
Coronavirussen var i begyndelsen i høj grad forbeholdt den veluddannede og globaliserede klasse, men fandt efter kort tid vej til de mindst privilegerede – herunder de etniske minoriteter.
Således bevægede virussen sig fra at ramme de rige kommuner i Nordsjælland med mange skiturister til at brede sig mest i ressourcesvage kommuner på Vestegnen. Samme tendens ses i udlandet, hvor de mindst ressourcestærke områder også er hårdest ramt.
I denne rapport ser Institut for Menneskerettigheder nærmere på forhold omkring bolig, beskæftigelse, helbred og fraværet af tilstrækkelige dansksproglige kompetencer, der er karakteristiske for udsatte etniske minoriteter i Danmark. Alt sammen forhold, der gør, at etniske minoriteter må betragtes som en gruppe, der kan være særligt udsat for smitte og/eller alvorlige COVID-19-sygdomsforløb.
I rapportens kapitler analyseres følgende:
- Når flere bor sammen på mindre plads
- Særligt eksponeret for smitte gennem job
- Større risiko for alvorlige sygdomsforløb grundet dårligere helbred
- Dårligere adgang til information om smitterisici og forholdsregler
- Udsatte etniske minoriteters erfaringer fra coronaperioden
- Manglede adgang til information om COVID-19 i Danmark
- Afledte konsekvenser af manglende adgang til information
Institut for Menneskerettigheder har desuden gennemført 16 kvalitative interviews om problematikkerne med henholdsvis etniske minoriteter, som endnu ikke har tilegnet sig det danske sprog, fagpersoner og frivillige bydelsmødre, der arbejder med målgruppen til daglig.
Forfattere: Line Vikkelsø Slot, Jeppe Kirkelund Søndergaard, Sarah Zaken